AD-blacklist1

2020
aug.
09

Látogatás a Kincsem Parkban - 1

Írta: szerk

kincsem 21leadAddig gyűjtögették a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezet tagjai az erőt, mígnem augusztus 4-én újabb programot teljesítettek. Ezúttal hazai pályán maradtak, a Kincsem Parkot látogatták meg. Juhász Györgyi kétrészes beszámolóját közöljük.

 

 

 

Galkó Orsolya személyében, aki marketinges és egyben munkalovas is, egy nagyon aranyos kísérőt kaptunk, aki mindent elmondott, amit a lóversenyzésről tudni érdemes, és türelmesen válaszolt minden kérdésünkre.

   Kiderült, hogy legtöbben még soha nem voltunk lóversenypályán, versenyen pláne nem! Pedig ebbe a gyönyörű, kellemes környezetbe versenynapokon is ingyenesen el lehet látogatni, fizetni csak a fogadásért kell. Ennek szabályairól és az öltözködési előírásokról is kaptunk tájékoztatást.

 

   Ott álltunk Budapest csaknem száz hektáros lóverseny pályáján, Kincsem szobra előtt. A mögötte lévő impozáns régi épület ma már – sajnos – csak raktárként üzemel. A bejárata feletti táblán azonban szerepel a legjobb eredményeket elérő magyar zsokék neve.    

  

kincsem 14

  Idegenvezető (elöl, középen) kalauzolja a stroke-klub tagjai tagjait a Kincsem Parkban

 

kincsem 18

  Csoportkép: a látogatáson résztvevő stroke klubtagok

 

   Az új lelátó megépítésére azért volt szükség, mert megváltoztatták a pálya vonalát – tudtuk meg. A régi pályát 2000-ben kezdték el felújítani, és 2006-ban adták át. Ettől kezdve már az ügető- és galopp versenyek, agárversenyek és rendezvények helyszíne is. Pl. 2009-ben Madonna itt adott először koncertet Magyarországon. 3500 fő befogadására alkalmas. Sőt, itt nyílt meg 2009-ben az ország első, nemzetközi szintű rögbipályája. A parkot Kincsemről, a legyőzhetetlen csodakancáról nevezték el.

 

   20191003 112922Az első magyar lóversenyt 1827. június 6-án tartották Pesten, az Üllői úti síkon, és nagy sikert aratott. Hazánkban a lóversenyzést gr Széchenyi István honosította meg, Angliában szerzett tapasztalatai alapján. A versenyeztetéssel az is célja volt, hogy kiválasztódjanak a legjobb lovak, és ezzel emelni lehessen a lótenyésztés minőségét.    

 

   A lovak nagy részét Angliából hozták, akiket a szintén onnan szerződtetett trénerek készítették fel, és angol lovasok is lovagolták. Később tehetséges magyar zsokékat is kiküldtek tanulni. Ők adták tovább tudásukat az itthon maradottaknak.

 

   kincsem 32A két világháború között már keresettek lettek a magyar lovasok egész Európában, többen lovasként és trénerként is dicsőséget szereztek; például Németországban és a skandináv államokban is.

   

   A népszerűsítésben, a nemzetközi elismerés kivívásában az állatorvosoknak is fontos szerepük volt.

 

 

   Folytatása következik.

 

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

 

fotó: Krisztina Budai Photography