2020
már.
07

Berkovics Jenő emlékére

Írta: szerk

BJ leadFebruár elején váratlanul, gyógyfürdői pihenés közben, a kórházba kerülése után elhunyt Berkovics Jenő, a Kőbányai Írók, Költők Egyesülete (KÍKE) volt tagja, író, sokak szeretett Jenő bácsija. Hamvait a kőbányai Újköztemető szóróparcellájában február 28-án bízták a szél és a víz gondjaira.

 

 

   Berkovics Jenőre (1933-2020) a KÍKE februári antológia bemutatóján emlékezett jó barátja, Pintér Sándor, az egyesület titkára. Felelevenítette életét, szólt a családjáról és megjelent köteteiről.

 

   BJ 0Berkovics Jenő 1933. augusztus 13-án született Kőbányán, hatgyermekes családban. Édesapja korai halálát követően az addiginál is nehezebb körülmények között éltek, mely időszakról szívbe markolóan írt Kőbányán, kint a negyedben (2005) című, önéletrajzi ihletésű regényében.

   2009-ben, a Kőbányai Önkormányzat támogatásával jelent meg az Egymásra találtak című romantikus kisregénye. Ugyanezen az évben adta ki Élményeim című, visszaemlékezéseit tartalmazó írásainak gyűjteményét, valamint új kiadásban látott napvilágot a Kőbányán, kinn a negyedben című kötete is.

 

   Berkovics Jenő az alakulásától fogva tagja volt a Kőbányai Írók, Költők Egyesületének, 2015. deceberében jelezte, elfáradt, s megszüntette tagságát.

   De nem tudott tétlen maradni, s később, a Bem József Bajtársi Egyesületben találta meg egészségi állapotának és az erejének megfelelő elfoglaltságot: eljárt a klubnapokra, a felolvasó estekre, a farsangi ünnepkere, a nyári kerti partikra és elmaradhatatlan szájharmonikájával segítette a közösséget.

 

   Mielőtt a temetőben szétszórták volna Berkovics Jenő hamvait, túl az egyházi búcsúztatón, a Bem József Bajtársi Egyesület elnöke, Koós Gábor emlékezett életútjára, egyesületi tevékenységére.

 

   BJ 2„Kedves Jenő bácsi! Az elmólt tíz évben kaptunk tőled irodalomszeretetet, nagy élvezettel olvastuk köteteidet. A kedvenc szájharmonikád mindig veled volt, s ismert vagy kevésbé népszerű dallamokkal szereztél vidám pillanatokat a farsangokon, s egyéb összejöveteleken.

 

   BJ 1Tisztelettel emlékezünk a 2017. nyarán tartott önálló estedre.

    Sikeres, emlékezetes este volt, köszönjük.

 

   Meglepetés volt számunkra, amikor kerti kemencét építettél a közösségnek. 2019-ben a közösségünk Kőbánya kiváló közössége címet nyert, s úgy gondoljuk, hogy ennek az elismerésnek az elnyerésében neked is jelentős részed volt.”

 

   Berkovics Jenő temetésén a KÍKE tagságát Oszvald György alelnök képviselte.

   BJ 3  Berkovics Jenő emlékét megőrizzük.

 

fotó: 10kerkult.hu