2020
feb.
10

Viola sokszor sokadik új tavasza

Írta: Oszvald György

KIKE Krudí Xmas 231leadFarkas Viola költő 2019-ben írott versei Új tavasz címmel tavaly december végén jelentek meg a Holnap Magazin kiadásában. A kötetben szinte napról-napra lehet követni az elnyűhetetlen költő nehéz napjait, az erről szóló fájdalmas gondolatait, s a jóra fordító apró kis örömök megfogalmazását.

 

 

Már többször is elmondta, hogy nincs tovább, befejeztem, ez volt az utolsó könyvem, nem írok többet. Aztán jött a levél, ugyan küldjek már neki néhány újabb fényképet, mert nyomdában van a következő kötete.

   Ha nem is pontosan ezzel a szöveggel, de az imént leírtakat mondta, kérte Farkas Viola, a Kőbányai Írók, Költők Egyesülete örökifjú tagja, költő, író, s nem utolsó sorban balerina. Mert nehogy azt higgye bárki is, hogy amikor akár szerzőtársai, akár nagyobb közönség előtt bemutatja az éppen aktuális kötetét, kimaradhat a tánc. Ilyenkor vagy Zsuzsa Mihály színművész vagy Albert Ferenc költő a partnere, és Viola kecses pukedlivel fogadja a táncba hívást.

 

   viola uj tavasz bookNéhány hete, január közepén kétségbe esve értesített, hogy nem érzi jól magát, néhány nappal korábban elesett, fáj mindene, csupa seb a feje, mert ott is megsérült, így nem tudja behozni a városközpontba a legújabb kötetének tiszteletpéldányait, nem tudja azt odaadni, akiknek szánta. Tudnék-e segíteni? Hát persze, hogy tudtam.  

   Elmentem a könyvekért, s eljuttattam a címzetteknek. Őszintén mondom, rendkívül kíváncsi voltam, hiszen emlékszem a nem is oly rég volt aggódásra, és a reményre, hogy gyógyuljon meg, hogy ne hagyja abba az írást! És lőn!

 

   Farkas Viola tizennegyedik kötetét tartom a kezemben, s megtiszteltetés számomra, hogy Bakos József, a kötetet kiadó Holnap Magazin vezetője Előszóban írott meleghangú ajánlása után   a Csoda volt az életünk című, legutóbbi kötetéről írt gondolataimat teszi közzé. Éppen ebben szerepel az a bizonyos aggódás és buzdítás:

   „Hatalmas erőd van, lelki és fizikai egyaránt, korai még az elmúlásra gondolni.”

 

   Bakos József pedig azzal érzékelteti az újabb kötet megszületését, hogy „A nyár tomboló melege és az ősz csendes elmúlásából táplálkozó új ébredés ihlette meg több versben is Farkas Violát, aki ismét kötetbe foglalta számunkra hétköznapjait, hogy beengedjen minket őszintén és szeretettel a gondolataiba, gondjaiba, örömeibe.”

   A kötet meglepetése Albert Ferenc író-költő A „Díva” rímbe zárt napjai című verse gyakorlatilag összefoglalja Farkas Viola életét.  

 

   Farkas Viola Book 298A kötetet indító két vers – annak ellenére, hogy az új év köszöntésének vidámnak kellene lennie – a szép természeti képek közé borús jelent, s várható jövőt fest.

 

   „Itt a második havazás/ Csupa szépség a tél-varázs./ Szemgyönyörködtető látvány,/ Benne van halálos járvány.” … Ezer veszély a fejünkön,/ Kiknek nincs meleg lakásuk,/ Lehet, végzetes az álmuk.” (Tél a javából)

 

„Nincs értéke az életnek,/ Még annyi sem, becsületnek!/ Gonosz uralom mindenhol,/ Bújjon el, hol jóság honol!” (Új esztendőben)

 

   Néhány kedves hangulatú, kevésbé aggódó téli képet festő vers után egy erős „beköszönés” jön… talán az érte aggódóknak vagy az éppen őt leírni készülőknek. Már a vers címe is – Még itt vagyok! – egy cáfolat. Cáfolat mindenre, kétségeket eloszlató üzenet!

 

„Még itt vagyok, még dolgozom,/ Eredményeim, mindig hozom./ De már itt az elfelejtés,/ Társaságból kirekesztés!” A további strófákban utal nehéz életére, majd a befejező versszak csattanós választ ad mindenkinek: „Elvégeztem feladatom,/ El is fáradtam, mondhatom./ Maradj velem, Jó Istenem,/ Vezesd tovább az életem!” 

 

(képünkön Albert Ferenccel)

  

    Mondja ezt annak ellenére, hogy átesett egy szemműtéten (szürkehályogra műtötték -a szerk.), megsértette egy bunkó autós egy bevásárlóközpont parkolójában, mert elismerés helyett, hogy egy korosabb hölgy a kormány mögé ül, s vezet, cikizte, ahelyett, hogy segített volna bepakolni a csomagtartóba, máshol arról szól, hogy tudta nélkül szerveznek neki programot, elvárják a fellépést, a táncolást, de azt honnan is tudhatnák, hogy most jobb lenne kihagyni, mert beteg, hisz’ nem kérdezték; mert éppen aznap esett el, s szorult orvosi ellátásra. Viola ír arról is, hogy számítógépe éppen akkor hagyja cserben, mikor a legnagyobb szüksége lenne rá:

 

„Gépem is csak akadályoz,/ Mindenféle bajt előhoz,/ Beteg minden körülöttem,/ Fogyóban van a türelmem.”

(A rossz hír-vivő)

 

   KIKE Krudí Xmas 235A kötet szerkezete igen érdekes: a negatív hangulatú, panaszkodó, a betegséget, az egyedüllétet leíró versek után mindig van egy írás, amely a szépségről, akár egy virágszál kinyílásról, akár egy kedves madárhangról, vagy egy szép emlékről szól. A hangulatváltások jól nyomön követhetők, hiszen Viola napra pontosan dátumozza verseit.

   Az őszi, évvégi írások az öregkorról szólnak, az elmúlásról, egyfajta számvetésről: két gyászbeszédet is ír, de érdekes módon, eltekintve a múlt idő szükséges használatától, a befejező strófa vagy strófák mindig jelen időben vannak…

   A kötet végén prózában megfogalmazott történetleírással mutatja be a 2019-es év sajnálatos eseményeit – baleset, kétszer is egymás után, kórházi ápolás, szemműtét és az e körüli bonyodalmak, majd egy meglepetés az egyik előadáson: versét megzenésítve hallotta viszont a műsorban.

 

   Farkas Viola Új tavasz című kötete egy 85 éves, de korát meghazudtoló, önmagával vívódó, a rosszban a jót meglátó, a kétségbeesés keserveit átélő, de mindig bizakodó ember üzenete. Talán a legjobban egy évekkel ezelőtti versének (A 80 tavasz) záró sorai mutatják meg törhetetlen hitét:

 

„Megköszönök mindent Atyám, azt, hogy még itt van a tanyám. 

Munkát adtál, hozzá erőt, tovább építem a jövőt.”

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY