2020
jan.
24

Versekkel köszöntötte a KÍKE az új évet

Írta: Oszvald György

IMG leadA Kőbányai Írók, Költők Egyesülete tagsága az idei első, január 21-én tartott évindító összejövetelén nemcsak az éves programról és a tervezett nyilvános bemutatókról beszélgetett, de „versekkel koccintott” az új esztendő és a kultúra napja tiszteletére.

 

 

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

 

    Néhányan a munkájuk, mások betegség miatt hiányoztak, de így is hangulatos, tartalmas klubnapot tartottak a kőbányai verselők. A programismertető után a 2019. évi antológia februári nyilvános bemutatójának részleteit beszélték meg, majd Karacs Zsigmond, az egyesület elnöke a kultúra napjára emlékezett.

 

   IMG 20200121 155825 1Egy érdekes történetet mondott arról, hogy 21 évvel ezelőtt a véletlen egy Claudio Caratsch (e: karacs) nevű svájci nagykövettel hozta őt össze. Összeismerkedtek, s ennek örömére az egyik hivatalos, a rétoromán (romans) nyelvre lefordította a Himnusz első versszakát. „Természetesen elmondtam neki, hogy a családunkat jó kapcsolat fűzte Kölcseyhez, s ez nemcsak meglepte, hanem örömét azzal is kifejezte, hogy alírta, s nekem ajánlott az említett rétoromán nyelvű fordítást.” – adta körbe a kincsként kezelt papírlapot.

 

   Mielőtt Kanizsa József, Pintér Sándor, Pánti Anna, G. Szabó Árpád, Rábai Németh Ferenc – ő énekelt is egy nótát – és az egyesület új tagja Kásaji József Sándor felolvasták a karácsonyi és újévi verseiket – Kásaji egy frappáns bemutatkozó verset is elmondott –, Karacs Zsigmond az egyesület második, Virtus című antológiájában megjelent, A magyar kultúra napja című írását olvasta fel.

 

   Itt néhány, kőbányai vonatkozású részletet közlünk a dolgozatból.

 

   IMG 20200121 155416 1„Nekünk, mint kőbányai irodalmi asztaltársaságnak, külön öröm, hogy Kölcsey Ferencet itt jártában ez a táj, a Rákosmező is megihlette. … Ez a föld a szabadságharcok vidéke. Innen indult és itt hanyatlott haló poraiba II. Rákóczi Ferenc nemzeti küzdelme. Nem csoda, hogy Kölcsey a Rákosmezőt járva, Rákóczira is emlékezik, s a hajdani királyválasztó országgyűlésekre. Kölcsey írásaiban nekünk szóló feladatokra buzdít, amikor szükségét látja – a kőbányai ifjúság hazafiúi érzéseinek emelésére – emlékhelyeink megjelölését és megbecsülését.

   Miért nincs még a rákosi országgyűlésekre, vagy Kölcsey tiszteletére utaló emlékmű Kőbányán? …

   Rákos nymphájához szóló versében a haza és a szerelem kettőssége tükröződik, 1817-ben Rákóczi hajh című versében egyenesen Rákos szent mezejéről szól. Rákos című verse nekünk is szól, félti és óvná a megújhodást vágyó, hitvány jelenben felnövő nemzedéket.”

 

   IMG 20200121 155722A klubnap végén, hogy ne maradjon a társaság slusszpoén nélkül, Pintér Sándor, az egyesület titkára (képünk) egy elismerésről számolt be.

 

   „A Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak Klubja a hadkiegészítő tagozat megalakulásának 35. évfordulója alkalmából nekem, mint honvédségi nyugdíjasnak, és aki az elmúlt öt évben kiemelkedő munkát végeztem, egy könyvcsomagot adományozott.” – mondta örömmel.

 

   Hozzá tette, vagy 20 kötet van a csomagban, igazság szerint még meg sem nézte a könyveket alaposabban, de egy biztos: „lesz mit olvasnom a következő napokban.”

 

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY