2017
szep.
23

Először a nyilvánosság előtt

Írta: szerk

KIKE CseteKati 031leadA Kőbányai Írók, Költők Egyesülete mutatta be Csetényi Kati írót, az egyesület tagját az Újhegyi Közösségi Házban szeptember 19-én.

 

 

 

 

A tágas, kellemes hangulatot ébresztő teremben a kora délutáni órák ellenére is elég sokan eljöttek Csetényi Kati bemutatkozására. Kati – azon kívül, hogy több irodalmi eseményen is felolvasott már – még sohasem állt úgy a közönség előtt, hogy az a röpke egy óra róla szól, hogy néhány alkotótársa, barátja és ő maga olvassa fel saját írásait.

  

KIKE CseteKati 038

  baról: Ráthy József, Gyulai Erzsébet, Ari Fabbro, Dorka József, Homola Irén, Csetényi Kati

 

   Hadd kezdjük azzal, hogy felsoroljuk Kati írói délutánjának résztvevőit. Ráthy József zongorán, Gyulai Erzsébet magyarnóta énekes természetesen dallal, Rábai Német Ferenc megzenésített verssel, gitáron kísérve énekét, Homola Irén, Ari Fabbro és Dorka József pedig Kati prózáinak felolvasásával működött közre.

 

   KIKE CseteKati 040Szeretnénk megjegyezni, hogy Kati nagy-nagy ritkán, tényleg csak valami „nagyon erős felindulásból” présel ki magából egy-egy verset. Amit Rábai Németh Ferenc (képünk) megzenésített és elénekelt a műsor záró akkordjaként, éppen egy ilyen vers volt.

 

   Kati öt éve került kapcsolatba a kőbányai írókkal, írásai azóta jelennek meg az egyesület év végi antológiáiban.

 

   „Csetényi Lászlóné Kati vagyok.1949-ben születtem Kőbányára. Először a Maláta utca 2-be vittek, de két hónap után az Ihász utca 30-ba költöztünk. A csoki gyár és a sörgyár szomszédságában. Nem éheztünk, de gazdagok sem voltunk. Azt már kiskoromban megtanultam, mert a mama megtanított rá, sohase panaszkodj. Inkább százszor irigyeljenek, mint egyszer sajnáljanak! A hiányosságok ellenére, nagyon boldog gyerekkorom volt. Szabadok voltunk mint a madár, miénk volt az egész környék. Minden gyereknek annyi szeretetet kívánok, mint amennyit én kaptam” – írja önéletrajzában.

 

   A bemutatkozást vezető Oszvald György újságíró idézte is ezeket a sorokat, s rá is kérdezett, kiemelve az inkább száz irigye legyen valakinek, mintsem egy valaki sajnálná.

 

   KIKE CseteKati 022Vannak irigyei? Végtére nem mindenkinek adatik meg az olyan áldás, hogy nagyszerű novellákat ír, s azok meg is jelennek. Szóval, tapasztalt már irigységet?

   – Találkoztam már erre utaló jelekkel, de őszintén mondom, ezeket nehezen viselem el, mert soha nem tartottam túl jónak, amit csinálok. Persze, ebben az is benne van, ha irigyelnek, akkor valószínű, hogy jók az írásaim.

   – Azt mondta korábban, hogy kiírja magából a fájdalmat, örömöt, a bánatot. Mikor ír? Mikor jön az ötlet, a mindenképpen megírandó gondolat? Például a számítógép kezeléséről írt karcolata akkor született, amikor először kifogott magán vagy később?

   – No, ennek története van, szigorúan véve akkor, amikor már volt gépem, de először mondott csődöt a tudományom. De már akkor elkezdtem írni, amikor még nem volt gépem, csak tanfolyamra jártam. Azután megkaptam a fiamék „levetett roncs masináját” és akkor kezdődtek a gondjaim, egy darabig, mert már azért jobban kezelem, s azon írok, levelezek.

   Ami pedig az időpontokat illeti. Többször is késő éjszaka, mert tudok aludni. Van úgy, hogy éjjel kettőkor megyek át a másik szobába, mert addig nem tudtam elaludni, és ami akkor a fejemben van, azt leírom. Persze, ezek nem azonnal készek, másnap vagy hosszabb idő után napközben javítgatom őket, de volt már olyan is, amin nem változtattam.

 

   Szeretnénk megosztani egy érdekességet is Csetényi Katiról. Fiatal korában igazolt versenyző, úszó volt a BVSC-ben, úgy 1965 táján. Edzője Sárosi Imre volt, s barátjának tudta Túróczy Juditot.

 

   A rövidebb-hosszabb novellák elhangzása után Oszvald György újfent Kati önéletrajzára hivatkozott.

   „A verseket nagyon szerettem nem csak olvasni, mondani is. Az iskolában, a tanár néni rájött, hogy el is tudom mondani őket, ezért szavalóversenyre küldött. Még országost is nyertem 15 évesen.”

 

     KIKE CseteKati 007Miért nem az előadói pálya felé kacsintgatott? Mi volt a civil foglalkozása korábban?

   – Eszembe sem jutott, hogy versmondó legyek, ugyanis rettenetesen drukkos vagyok, valószínű. Ezt már itt is észrevették a felolvasásom alkalmával. A vizsgáim is megviseltek az iskolában, például, ha nagyon tudtam valamit, akkor is az ájulás környékezett, mikor bementem a terembe. Vagy amikor az autóvezetői vizsgám volt, aki nem tudta megírni a tesztet, annak a vizsgabiztos kezébe nyomta a pótvizsga befizetési csekkét. Nekem is. De én olyan izgatottvoltam, hogy egy gombóccá gyűrtem össze, s amikor újat kértem, nevetve mondta, csak azért kaptam, hogy el legyen foglalva a kezem, mert nekem sikerült a teszt! Nahát!

   Ami pedig a másik kérdését illeti, a szakmám női szabó, s ezzel is foglalkoztam

 

   Csetényi Kati írásait az egyesület idei antológiája is tartalmazni fogja, remélhető, hogy sokan kíváncsiak lesznek rájuk.

 

Fotó: 10kerkult

(címképünkön Dorka József áll a mikrofon előtt)

 

tamogato tabla 400px