AD-blacklist1

2013
jan.
31

Multifunkciós jegyautomaták

BKK1Háromszáz új jegyautomatát telepít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2013 végétől, az elektronikus jegyrendszer bevezetésének első ütemeként. Közlekedéssel kapcsolatos hír, hogy csütörtök reggel üzemzavar miatt leállt a 2-es metróvonal.


Háromszáz új jegyautomatát telepít a BKK. A gépek beszerzésére és üzemeltetésére a BKK nyílt közbeszerzési eljárást írt ki, miután a Fővárosi Közgyűlés támogatta az erről szóló javaslatot.
A most kétszáz darabos hálózat műszakilag idejétmúlt, és gyakran meghibásodik, ezért funkcióját nem tudja ellátni. Emellett probléma, hogy a gépek felújítása aránytalanul drága lenne, csak érmével működnek és döntő többségük csak vonaljegyet ad ki. Az új készülékek ezzel szemben nemcsak jegyeket, hanem bérleteket is árusítanak majd, bankkártyával, fém- és papírpénzzel is lehet majd fizetni. A jegykiadó-automatákból eleinte csak papír alapú jegyeket lehet majd vásárolni, de az elektronikus jegyrendszer további ütemeinek indulásakor a berendezések modulcserével és szoftverfrissítéssel átállíthatók kártyakibocsátásra és egyenlegfeltöltésre is. A külsejében is modern automaták érintőképernyős kijelzőt kapnak, menürendszerük pedig több nyelven is elérhető lesz.


Mivel a mostaninál erősebb, masszívabb kialakításúak lesznek, a BKK tervei szerint a rendelkezésre állás is sokkal jobb lesz: a jegykiadóban lévő pénzt, illetve a gép egyéb alkatrészeit vandálbiztos burkolat védi majd, hasonlóan a bankautomatákhoz. A biztonsági kamerával is felszerelt automaták informatikai hálózatba kapcsolva működnek majd, így a BKK tudni fogja, hogy melyik hibásodott meg, mivel a rendszer hibaüzenetet küld a központnak, de naprakész részletes statisztikát is készít a vásárlásokról.
Az automaták megtalálhatóak lesznek minden metró- és sok HÉV-állomásnál, valamint a város összes fontos közlekedési csomópontján. A közbeszerzési eljárás nyertesével 2013 első felében szerződhet a BKK.

 


Füstszag
Üzemzavar miatt a teljes vonalon nem járt a 2-es metró csütörtök reggel, a tűzoltókat füstszag miatt hívták ki a Deák Ferenc téri megállóhoz. Egy ideig a Déli pályaudvar és az Örs vezér tere között buszok közlekedtek.
Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte, Deák téri megállóban füstszagot észleletek, és ezért hívták ki őket. Vélhetően a vágányoknál lerakódott olajsár izzott kisebb területen, a tűzoltóknak nem kellett beavatkozniuk.


(MTI)