AD-blacklist1

2013
jan.
27

Emléknapra új zsinagóga

holokauszt emleknapVilágszerte január 27-én tartják a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapját. A fővárosban számos megemlékezést tartanak és egy új budapesti zsinagóga alapkövét is leteszik.

 


Az ENSZ-közgyűlés 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává január 27-ét, az auschwitz-birkenaui haláltábor 1945-ös felszabadításának napját. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.


Budapesten megemlékezés lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.
Az Élete Menete Alapítvány rendezvényén az Uránia Nemzeti Filmszínházban a kormány képviseletében részt vesz Hende Csaba honvédelmi miniszter, ott lesz továbbá Ilan Mor, Izrael nagykövete, valamint a meghívottak között szerepel Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai, Alekszandr Tolkacs orosz és Jean-Frangois Paroz svájci nagykövet, illetve Gottfried Köfner, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális képviselője.
A Holokauszt Emlékközpontban az esemény díszvendégei az Auschwitz-táborcsoport túlélői lesznek, képviselőjük beszédet is mond. A megemlékezést az Áldozatok Emlékfala előtti koszorúzás és főhajtás zárja.


Az emléknap részeként új zsinagóga alapkövét teszik le Csepelen vasárnap – közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). Hihetetlen, de igaz: nyolcvan éve nem épült új zsinagóga Budapesten. Csepel önkormányzata ingyen bocsátotta a közösség rendelkezésére a telket. Az építkezés költségeinek döntő részét magánszemélyi hagyatékból, a BZSH anyagi támogatásából, gyűjtésből, valamint kibocsátandó téglajegyekből finanszírozzák. Az építők tervei szerint a zsinagógát 2014 nyarán-őszén adják majd át.

 

(MTI – hirado.hu)