AD-blacklist1

2013
jan.
25

Jutalmak vándorolnak

GyorgyistvanA fővárosi vezetők is szép karácsonyi ajándékot kaptak – írta a Népszava –, úgy milliós nagyságrendű pénzt. György István közölte: ő jótékony célra ajánlotta fel most is és az előző évben is.


Önálló életre kelt a jutalmazási história. A Népszava pénteki számában azt írta, hogy „több mint 300 millió forint jutalmat kaptak tavalyi munkájuk után decemberben a főváros vezetői és a Főpolgármesteri Hivatal dolgozói. Tarlós István főpolgármester megválasztása óta egyszer sem vett fel év végi jutalmat, ám helyettesei – hasonlóan 2011-hez – igen.


Az öt helyettes (Bagdy Gábor, Csomós Miklós, György István, Szeneczey Balázs és Szentes Tamás) tavaly év végén bruttó 1,5-1,5 millió forint jutalmat kapott, ami összesen 7,5 millió. A 985 fős igazgatási apparátus munkáját pedig fejenként átlagosan 314 ezer forint év végi jutalommal díjazták, ami összesen 309 millió forint. A Városháza azt is közölte, hogy az összeg fedezete ezúttal is az éves bérmaradvány-keret volt, „amelyet bér kifizetésén kívül másra, például önkormányzati adósság törlesztésére a jogszabály szerint nem lehet felhasználni".
A városvezetés munkáját segítő tanácsadók és főtanácsadók ezúttal sem maradtak ki a pluszpénzből. A 2011 év végi jutalomosztásnál még 32 fős létszámú tanácsadói gárda tagjai közül hatan kaptak akkor egymillió forintnál többet, de az átlag 500-800 ezer volt. A Városháza tájékoztatása szerint a tanácsadók a 985 jutalmazott személy között vannak – vélhetően ők „húzzák fel" 314 ezerre az átlagot. Azt lapzártánkig nem sikerült megtudnunk, hogy Tarlós helyettesei közül ki fizette vissza vagy ajánlotta fel jótékony célra a jutalmat.”


György István (nyitóképen), aki mellesleg Kőbánya parlamenti képviselője is, kifogásolta, hogy a városvezetői jutalmakról szóló híradásokban őt is említik, ugyanakkor soha nem fordultak hozzá amiatt, hogy mi lett a sorsa a felvett összegnek. A városvezető leszögezte: a jutalom megítéléséről és összegéről nem a helyettesek döntenek, abba nincs beleszólásuk. Tudatta azt is, hogy – jóval a jutalmak kérdésével kapcsolatos megnyilvánulásokat megelőzően – 2012 decemberében a teljes összeget, vagyis a kézhez kapott 1 millió 57 ezer 525 forintot jótékony célra (többek között kőbányai családok megsegítésére) ajánlotta fel és ezt tette az azt megelőző évben is.


(forrás: Népszava – MTI)