AD-blacklist1

2013
jan.
25

Területfoglalás: ki itt a tér?

marc 15A kormány lefoglalta szinte egész Budapestet a közelgő márciusi nemzeti ünnepre. Egyes vélekedések szerint így akarja ellehetetleníteni az ellenzéki megmozdulásokat. Az államtitkár szerint mindenkivel készek megegyezni.


Az Index a hét elején arról írt, hogy összesen 12 nagy közterületre adott be kérelmet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIMÖ, amelyet rendezvényterületnek használna a kormány március 12. és 19. között.

A kormány „vinné" március 15. környékén a Károly körút, az Astoria, a Múzeum körút és a Kálvin tér teljes területét, aztán a Kiskörút, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Erzsébet híd is a KIM-é lenne az 1848-49-es forradalom évfordulója körüli napokon; emellett igényt tart az Üllői út teljes területére (a Kálvin tér és a Szentkirályi utca között) és a Baross utcára (a Kálvin tér és a Szentkirályi utca között). Budán a Clark Ádám teret, a Döbrentei teret és a Szarvas teret, valamint az Attila utat (a Döbrentei tér és a Dózsa György tér között) foglalná le a minisztérium. Beadta igényét a kormány a II. kerületi Bem rakpartra (a Batthyány tér és a Csalogány utca között) a nemzeti összetartozás napjára, valamint a februári kommunizmus áldozatainak emléknapjára is lefoglalna nyolc közterületet.


Kovács Zoltán a KIM államtitkára ezzel kapcsolatban közölte: a KIM idén is a jogszabályoknak megfelelően nyújtotta be a közterület-használati igényeket a Fővárosi Önkormányzathoz.
– Tavaly kezdődött az a felismerés, hogy a kormány időben, valamint a saját maga által szabott munkarendnek megfelelően, kötelezettségszerűen, gondosan előkészítve végzi a munkáját – mondta. – Ha bármely más szervezetnek, rendezvényszervezőnek igénye van a lefoglalt közterületekre, és az nem ütközik a rendezvények időpontjával, azt maximális rugalmassággal kezeljük, ahogy tettük eddig is. 2012-ben konfliktusok nélkül sikerült megegyezni az Egymillióan a Sajtószabadságért Mozgalom képviselőivel a közterület-használatról…


Szabó Tímea (LMO), az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke viszont úgy látja, hogy a kormány mostani lépése az „ellenzéki kritikák elfojtására tett újabb egyértelmű kísérlet".
– A közterületek ilyen mértékű kivonása sérti a békés gyülekezéshez való jogot - hangsúlyozza.
Szerinte tavaly a belváros közterületeinek túlnyomó többségét, a politikai rendezvény megtartására alkalmas és méltó közterületek egészét állami vagy önkormányzati szervek használatába adták. Ezzel a Budapesti Rendőr-főkapitányság „téves jogértelmezése" szerint a közterület elveszítette a közterület jellegét, és fogalmilag gyülekezésre alkalmatlanná vált. 


Az LMP felszólítja a kormányt, hogy az aránytalan közterület-foglalást bírálja felül, a rendőrséget pedig arra, hogy a tavalyi „törvénytelen gyakorlatával szemben" idén érdemben bírálja el a párhuzamos bejelentéseket, és intézkedéseivel biztosítsa, hogy a különböző rendezvények résztvevői egyszerre gyakorolhassák a békés gyülekezéshez való jogukat.


(MTI)