AD-blacklist1

2013
jan.
23

Titokzatos villanások Budapest felett

fenyjelensegIsmeretlen, pár másodperces fényjelenség zajlott le kedden az esti órákban Budapest felett. Eleinte villámra vagy meteor-égésre gyanakodtak a szakértők, de később mindkettőt kizárták. Megy a találgatás, okoskodás.

 


Mint az Időkép.hu írta, kedden 19 óra körül két nagy villanás volt látható Budapest felett, amit. Az első észlelést 18 óra 44 perckor jelezték az időjárással foglalkozó portál felé.
„Iszonyatos villanás volt, egy pillanatra nappali világosság és valami furcsa hang. Nagyon megijedtem. Nem tudom mi lehetett..." – írt az egyik kommentelő.
„Óbudán illetve a III. kerben több helyről is láttuk Pest felé, tényleg nagyobbnak hatott és sárgább fénynek mint egy normál villám" – így egy másik.


A portál szerint egyelőre megmagyarázhatatlan, hogy mi történhetett. Mint írják, „bármi is okozta a káprázatos villanásokat, több mint 100 km-es körben tízezrek látták. Eleinte sejteni vélték, hogy egy meteor égett el, de később megjegyezték, hogy „a villámokat és a meteorokat most jó eséllyel kizárhatjuk.” Ahogy fogalmaztak, „nem helyi villám volt, ez már szinte biztos – lokalizációs rendszerünk végig működött. Villámlokalizációs rendszerünk 18:39:44-kor, 18:43:05-kor, és 18:48:25-kor érzékelt lecsapó villámokat, ám ezek (a Blitzortung rendszere által is megerősítve) tőlünk több, mint 500 km-re délre, az Adriai-tenger környékén keletkezett zivatarhoz tartoztak.”
Amint lesz értékelhető magyarázat, a témára visszatérünk.


Egy felvétel a jelenségről

 

 


(Időkép.hu – 10kerkult.hu) (fotó: Wikipédia - illusztráció)