AD-blacklist1

2013
jan.
22

A szerencsétlenkedés nyomában

szabomate 168ora.huSoron kívül, sürgősséggel lefolytatandó vizsgálatot indított az ombudsman a múlt hétfői rendkívüli budapesti hóhelyzet kezelésének, így a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) aznapi tevékenységének áttekintésére.


Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében arra hivatkozik, hogy a tapasztalatok szerint aznap a fővárosi közúti és tömegközlekedés gyakorlatilag lehetetlenné vált.
Múlt hétfőn az ország Budapesttől nyugatra eső részét és a fővárost jelentős havazás érte el, amelynek következtében a fővárosi utak szinte járhatatlanná váltak. A havazás a tömegközlekedést is jelentősen megnehezítette, az autóbuszok bizonyos helyeket nem tudtak megközelíteni. Mindemellett a közúti közlekedésben is jelentős fennakadások voltak, a többi között a közutak nem megfelelő takarítása miatt.


„Mindezek alapján, mivel nem zárható ki, hogy több, alapjoggal összefüggő visszásság történt - például a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jog, valamint a közlekedés szabadságának sérelme, a kialakult időjárási helyzet miatti balesetveszély kapcsán pedig a lehető legmagasabb testi és lelki egészséghez való jog sérelme - az alapvető jogok biztosa hivatalból elrendelte a kialakult helyzet vizsgálatát” – írták. Szabó Máté a törvényben biztosított legrövidebb határidő (15 nap) megjelölésével megkereste a főpolgármestert, a BKK-t, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-t, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot (OKF) és az Országos Meteorológia Szolgálatot (OMSZ).


(MTI) (fotó: 168ora.hu)