AD-blacklist1

2013
jan.
20

Néhány óráig tartott a foglalás

lakasfoglalas2 mtiA rendőrség véget vetett szombat este annak a fővárosi demonstrációnak, amelynek keretében civil és hajléktalan aktivisták elfoglaltak egy üresen álló, önkormányzat tulajdonú épületet szombat délután a VII. kerületi Csányi utcában.


A ház előtt élőláncot alkotó aktivistákat a rendőrség előbb arra szólította fel, hogy engedjék be az épületbe a kerületi önkormányzat képviselőjét. Ő, miután bent járt, kérte a ház kiürítését, hogy azt le tudják zárni. A többi között arra hivatkozott, hogy az aktivisták önkényesen foglalták el a műemléképületet, amelyben egyébként életveszélyes tartózkodni.
A rendőrök ezután többször is felszólították a demonstrálókat, hogy hagyják el a helyszínt. Miután azok a kérésnek nem tettek eleget, egyesével vitték őket a rendőrségi járművekhez. Az intézkedést az aktivistákkal szimpatizáló, az utca túloldalán álldogáló csoport „Lakhatást, ne zaklatást, szociális bérlakást!", illetve „Veletek vagyunk!" kiáltásokkal fogadta.


A rendőri beavatkozás kezdetén, nem sokkal este hét óra után, egy csoport jelent meg dobokkal és egyéb ütőhangszerekkel a helyszínen, így, miközben a házfoglalókat a járművekhez vitték, a szimpatizánsok már a dobosok által diktált ütemre skandálták, hogy „Börtön helyett lakhatást!", illetve „Az erőszak nem megoldás!".
Az épületet kora délután foglalták el hajléktalan és civil aktivisták, akik közül néhányan átmenetileg beköltöztek az egyik lakásba. Közlésük szerint tettükkel a többi között arra akarták felhívni a figyelmet, hogy miközben a fővárosban körülbelül tízezren élnek az utcákon, kétezer önkormányzati lakás üresen áll.


A Város Mindenkié elnevezésű civil szervezet késő este közleményt juttatott el az MTI-hez. Közölték: a rendőrség harminc, a lakhatási jogért küzdő aktivistát vitt el, majd állított elő a VII. kerületi Rendőrkapitányságon és a Gyorskocsi utcában. „A házfoglalók rendészeti eszközök és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását követelték. A szervezet támogatja a hajléktalan aktivisták követeléseit”.


(MTI) (fotó: MTI)