AD-blacklist1

2013
jan.
15

Figyelem: leitatnak és csábítanak!

szeszes likorKét bűncselekménytípus: az úgynevezett itatós rablások, illetve az „öregezés" veszélyeire hívták fel a figyelmet a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai keddi sajtótájékoztatójukon.


Szokolai Zoltán, a BRFK bűnügyi főosztály életvédelmi osztályának vezetője elmondta: 2012 márciusában holtan találtak egy férfit a VIII. kerületi Orczy úton levő albérletében. A szervezetében nagy mennyiségű alkoholt és egy úgynevezett dormicum nevű szert találtak. Utóbbi altató, nyugtató hatású szer, amely mellett tilos az alkoholfogyasztás, ugyanis öntudatlan állapotot, légzésleállást eredményezhet. A nyomozás során felvetődött, hogy a fiatalembert ismeretlenek leitathatták, majd értéktárgyaitól megszabadították.
A kerületi rendőrkapitányságokkal együtt a BRFK több hasonló esetet vizsgált meg, így jutottak el K. Hajnalkához, akit január 8-án fogtak el. A nő – akit a hétvégén a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett – az ilyen „itatós rablásokra" szakosodott csoport tagjaként bevallotta, hogy több ilyen bűncselekményt követtek el. Általában egy-két tablettát oldottak fel rövid italban és kínálták meg vele a szórakozóhelyről távozó kiszemelt célpontot. További négy rablásra és kifosztásos ügyre derült fény.
Szokolai Zoltán azt hangsúlyozta: a szórakozóhelyekről távozó fiatalok ne fogadjanak el idegentől alkoholt és ne igyanak idegentől kapott, felbontott üvegből. Az ügyben jelenleg négy gyanúsított van, de róluk részletesen a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem árult el további részleteket az osztályvezető.


Szilák Tihamér, az életvédelmi osztály nyomozója egy másik típusú bűncselekmény veszélyeire hívta fel a figyelmet. Tájékoztatása szerint a tolvajnyelvben új fogalomként jelent meg az „öregezés", vagyis az, hogy egy idős férfi bizalmába férkőzik egy nő, szexuális együttlét ígéretével bekéredzkedik a lakásába, látszólag gondoskodó magatartást tanúsít, majd ezzel visszaél.
Példaként említette a tavaly októberben történt esetet, amelynek során egy nő egy újlipótvárosi 82 éves honvéd alezredes bizalmába férkőzött, pénzt kéregetett bevásárlásra és egyéb kiadásokra, majd amikor ezt kevésnek találta, akkor lopott, illetve erőszakot alkalmazott. A nő rávette az élettársát, hogy menjen el az idős áldozat lakására, üsse le, majd azt tervezték, hogy együtt kifosztják a lakást. Az élettárs egy kalapáccsal el is ment a férfihez, ütlegelni kezdte, ám ő még segítségért tudott kiáltani és a szomszéd megzavarta a támadót.
A párost a rendőrség nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével gyanúsítja. Szilák Tihamér ismertette azt is, hogy az elkövetők kábítószerfüggők, és beismerő vallomást tettek.


(MTI)