AD-blacklist1

2013
jan.
15

Biztosak a 2014-es átadásban

M4 mtiFebruárban végezhet az Alstom a 4-es metró szerelvényének próbafutásaival. A vállalat- és városvezetők optimisták: szerintük 2014 tavaszán átadják a most készülő metróvonalat.


Februárban végezhet az Alstom a 4-es metróvonalra szánt automata szerelvény tesztelésével, és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elkezdheti vizsgálni az eredményeket, majd dönthet a típusengedély kiadásáról – közölte Gallatz Zoltán, az Alstom Transport ügyfélkapcsolati igazgatója 4-es metró járműtelepén tartott hétfői tájékoztatón.
A prototípus járművön kívül három új metrószerelvény gyártása már elkezdődött, így a végleges típusengedély birtokában az Alstom 2013 tavaszától folyamatos szállítja majd a szériaszerelvényeket Budapestre.


Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója azt mondta, a teszteket addig ismétlik, amíg bizonyos tűréshatáron belülre nem lesznek az adatok. A 4-esre szánt szerelvénynek eddig a tartampróbára való alkalmasságát vizsgálták, az éles próba a napokban kezdődik. Ezeken a fékutat, a számítógépes rendszereket, az utastájékoztatást, az ajtók működését, a biztonsági berendezéseket állítják be.


Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta: Budapest jelentős lépéssel került közelebb a 4-es metró átadásához, a tények azt mutatják, belátható, tervezhető időn belül elkészül az új vonal. A vonalat jelenlegi tervek szerint 2014 tavaszán adják át. Korábban egyébként Tarlós István főpolgármester azt mondta, most már nem a műszaki feltételeken, hanem a jogi kérdések rendezésén múlik, hogy 2014 tavaszán át tudják-e adni a 4-es metrót.


(MTI) (fotó: MTI)