AD-blacklist1

2020
aug.
10

Indul a nagy kísérlet: változások Belső-Erzsébetváros közlekedési rendjében

Írta: szerk

belvaros leadMa, augusztus 10-én kezdődött el Budapest belvárosában a közlekedési rend kísérleti jellegű megváltoztatása. Forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként ideiglenes forgalmi rendet vezet be a Fővárosi Önkormányzat Belső-Erzsébetvárosban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), valamint a VI. és a VII. kerületi önkormányzat közreműködésével – adta közre a BKK.

 

„Jelenleg is folyik a 250 új közlekedési tábla felszerelése a Nagykörút, a Rákóczi út, a Kiskörút és az Andrássy út által körbezárt területen belül, ami a Fővárosi Önkormányzat forgalomcsillapítási terveinek első kísérleti terepe. A budapestiek hétfő reggeltől szembesültek, szembesülnek az életbe lépő új forgalmi renddel, ami október végéig lesz érvényben, hogy a BKK utána levonja a következtetéseket.” – írja a 444.hu portál.

 

   A három hónapos tesztidőszak alatt több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a közlekedők.


    A tizenöt budapesti helyszínen induló forgalomcsillapítási mintaprojekt célja a nyugodtabb, tisztább és élhetőbb városrészek kialakítása. Belső-Erzsébetvárosban az Andrássy út - Nagykörút - Rákóczi út - Károly körút közötti területen csökkentik a gépjárművel való átjárhatóságot.

  

belvaros map2

 

   A BKK kiemelte: a tervezésnél fontos szerepet játszott, hogy a forgalomtól elzárt területek, utcák kivételével minden utca és ingatlan elérhető legyen járművel, és egyszerű legyen elhagyni a területet, de több helyen tilos lesz parkolni. Az intézkedésektől azt várják, hogy csökken a zaj-, illetve a levegőszennyezés mértéke, illetve a biciklivel közlekedők számára egyszerűbbé és biztonságosabbá válik a terület átjárhatósága.


    A változtatások miatt 250 új forgalmi táblát is felállítanak, és felújítanak egyes utcarészeket is. A szakemberek vasárnap estig végeznek a munkákkal. Belső-Erzsébetváros nagy része Tempo 30-as övezetté alakul.
    A Fővárosi Önkormányzat a kozossegitervezes.budapest.hu oldalon várja a fővárosiak véleményét augusztus 15-től a bevezetett változásokról, ezek felhasználásával az év végig dolgozzák ki azt a közlekedésfejlesztési akciótervet, amelynek konkrét intézkedései 2021-ben, ütemezetten lesznek majd bevezethetők – közölte a BKK.

 

További részletek a BKK oldalán olvashatók.  

 

MTI; címkép: azonnali.hu