AD-blacklist1

2019
jún.
26

Karácsony Gergely nyerte az előválasztást

Írta: szerk-OGY

elovalasztas leadA Budapest főpolgármestere címért zajló előválasztás második fordulóját Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd jelöltje nyerte. Így ő lesz az ellenzék közös jelöltje az őszi helyhatósági választásokon. Az egy hetes szavazási periódusban közel 70 ezer fővárosi voksolt az aspiránsokra.

 

 

Az előválasztás egy önkéntes szerveződés a 2019-es budapesti önkormányzati választás ellenzéki főpolgármester-jelöltjei között. A részt vevő főpolgármester-jelöltek vállalják, hogy nem indulnak egymás ellen, és közülük az előválasztás szabályai szerint választják ki a Fidesz–KDNP jelöltje, Tarlós István kihívóját – írta a szavazást lebonyolító Civil Választási Bizottság.

 

   Az előválasztás első fordulóját Karácsony Gergely nyerte Horváth Csaba ellen, így – eredetileg – a második fordulóban közte és Puzsér Róbert között kellett volna dönteni. Az EP-választás DK-s és Momentumos sikere azonban egy kanyart hozott a rendszerbe. A DK támogatásával a televíziós műsorvezető Kálmán Olga függetlenként, Kerpel-Fronius Gábor pedig a Momentum jelöltjeként szállt ringbe.

   Puzsér Róbert ezt az egyezség megszegésének minősítette, ezért kiszállt a küzdelmekből (ezzel elveszítette a Jobbik és LMP támogatását is), s az őszi választásokon egyedül indul.

 

   karacsonyA ma esti sajtótájékoztatón dr. Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke hivatalosan is bejelentette a a június 20-26-a közötti előválasztás második fordulójának végeredményét.

   Első mondata ez volt: „A legnagyobb győztes Budapest.”

   Ezután először a statisztikai adatokat ismertette: „68 240 érvényes szavazatot adtak le a választók, s ebben az internetes szavazás is benne van. A szavazatokat 120 aktivista számolta össze, s ellenőrizte többszörösen." - majd kihirdette a hivatalos végeredményt.

 

   A három jelölt versenyét Karácsony Gergely (képünk) nyerte 33 355 szavazattal, második lett Kálmán Olga 25 093, míg a harmadik helyen Kerpel-Fronius Gábor végzett 9 792 szavazattal.

 

fotó: index.hu; MTI / Balogh Zoltán