AD-blacklist1

2019
ápr.
24

Megalakult a Corvinus Egyetem fenntartását biztosító alapítvány

Írta: szerk

kep lead2Célegyenesbe fordult a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltása. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter szerdán Budapesten bejelentette: benyújtja a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány alapító okiratát a cégbíróságnak.

    

 

A fenntartói jogköröket gyakorló tárcavezető bemutatta az alapítvány vezető testületének leendő tagjait. A kuratórium elnökének Hernádi Zsoltot, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatóját kérte fel, a testület további tagjai Csák János üzletember, címzetes egyetem tanár, Lánczi András, a Corvinus rektora, Martonyi János jogász, egyetemi tanár, volt külügyminiszter és Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója.


    A felügyelőbizottság tagjai Bártfai Béla jogász, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója, Chikán Attila, az egyetem professor emeritusa, volt rektora, egykori gazdasági miniszter és Jánoskuti Levente, a McKinsey and Company irodavezető partnere lesznek.

   Az alapítvány vagyonellenőre Bogdán Tibor ügyvéd – ismertette a miniszter

 

    kep2Palkovics László (képünk) – utalva az átalakítás folyamatára – felidézte, hogy a Corvinus kikerül az állami fenntartásból és idén július 1-jétől alapítványi fenntartásba kerül át. Az új modellhez az állam biztosítja azokat eszközöket, amelyek az intézmény finanszírozáshoz szükségesek. A miniszter megjegyezte: ezzel olyan területre merészkednek, aminek eddig nem voltak hagyományai Magyarországon.


    kep3Megerősítette: az a cél, hogy a felsőoktatási intézmény a világ 200 és Európa 100 legjobb egyeteme közé kerüljön be. Ha jól sikerül a modellváltás, azt más egyetemeknél is szeretnék megvalósítani a jövőben – jelezte Palkovics László.

 

   A modellváltást Lánczi András rektor lehetőségnek nevezte, és azt mondta, azért kell változtatni, mert egyébként lemaradnának.

   

   Hernádi Zsolt (bal  oldali kép), a kuratórium elnöke kiemelte: egy kisebb csoda tanúi lehetnek, a gazdasági képzés „fellegvárát” átadta az állam, hogy alakítsák át egy még versenyképesebb intézménnyé.

 

MTI; fotó: Mónus Márton; 10kerkult.hu