AD-blacklist1

2017
nov.
20

Budapest születésnapja

Írta: szerk

STROKE Zeneakademia 063Budapest Főváros Közgyűlése 1991. március 21-i döntése értelmében a főváros ünnepnapja november 17-e, annak emlékére, hogy 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda.

 

 

Az 1872. december 22-én szentesített törvénycikk elrendelte az 54 ezer lakosú Buda és a 200 ezer lakosú Pest szabad királyi városok, valamint a 16 ezer lakosú Óbuda és a Margitsziget egyesítését. Az egy évig tartó egyesítési folyamat az 1873. november 17-i díszközgyűléssel ért véget - megkezdte működését a Fővárosi Tanács.

 

   Az egyesítés megnyitotta Budapest világvárossá fejlődésének útját, elősegítette az ipar és a kereskedelem gyors és nagyarányú növekedését, valamint a közintézmények fejlődését. A polgári lakosság 1890-re 492 ezerre emelkedett. 1870-ben Pest-Buda még 17. volt az európai nagyvárosok sorrendjében, 1900-ban Budapest már a 8. lett.

 

Több mint negyven díjat adott át Tarlós István főpolgármester és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes pénteken, a főváros egyesítésének 144. évfordulója alkalmából az Új Városháza dísztermében. 

olimpia5proba 033

  Budapest, Hősök tere

 

   A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján, az idén hatan vehették át a Budapest életében jelentős szerepet betöltő, a városnak dicsőséget szerző teljesítmények elismerését jelentő Pro Urbe Budapest Díjat.


    Az elismerést Béres Ilona, a Nemzet Művésze, Kossuth-, Jászai Mari- és Príma díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja; Pusztainé Zsidi Paula régész, főmuzeológus; Hajnal György protonotárius kanonok, a Regnum Marianum Plébánia nyugalmazott plébánosa; Hatala József rendőr altábornagy, volt országos rendőrfőkapitány, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, miniszteri biztos; Lőrinczy György művészeti menedzser; valamint a magyar Bocuse D'or csapat tagjai: Hamvas Zoltán, Szabó Kevin, Széll Tamás, Szulló Szabina és Vomberg Frigyes vették át. 


    A Budapestért Díjnak huszonegy kitüntetettje volt. Átadták a buapestiek esélyegyenlőségéért járó elismerést, a Zalabai Gábor-díjat, A főváros közbiztonságáért adományozott Barna Sándor-emlékérmet, a Papp László Budapest-Sportdíjat is.     

   A rendezvényen - Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok jelenlétében - a Fővárosért Emlékzászló Díjat kapott a BRFK VIII. kerületi rendőrkapitánysága. 
    

   A főpolgármester Főváros Szolgálatáért Díjat adott át több önkormányzati dolgozónak.

 

MTI; fotó: 10kerkult.hu/archív