AD-blacklist1

2012
aug.
20

Kicsi kocsi

Hadd szögezzem le az elején: én tényleg nem vagyok egy kárörvendő típus, örülök, ha valakinek ebben az igencsak unortodox módon működő országban jól megy, ha szorgos munkája jutalmaként, esetleg valami fortélyos – ámde jogszerű – üzlet gyümölcseként képes gyarapodni.
Állok a minap a kőbányai Főtéren, bambulok, nézek ezt-azt, napfény, csinos lányok stb., aztán egyszer csak megakad a tekintetem. Ritkán szokott megakadni, csakis szemnek gyönyörű dolgokra – hát, ha úgy veszem, ez is ebbe a kategóriába volt sorolható. A Nagy Ház mellett fékezett le és parkolt le egy fényesre csiszolt kicsi kocsi, a sok sorban álló avítt járgány között nagyon is kitűnt, szinte vakítóan tükrözte vissza a fényt. Új ez vagy csak a hétvégén jól kipolírozta a gazda? – kérdeztem magamban, mert hát dicséret illet minden olyan tulajt, aki képes órákon állni négykerekűje mellett, hogy aztán az első eső agyonvágja az amúgy teljesen felesleges munkát.
Még ezen a szintén teljesen értelmetlen felvetésen agyaltam, hát Ismerős Arcok szálltak ki a kicsi kocsiból. (És itt most nem a hasonló néven futó zenekarról van szó, csupán személyekről.) Közben egy pillantást vetettem a rendszámtáblára, és az akadémiai kérdés eldőlt: ezt bizony néhány napja/hete hozhatták ki a szalonból.
Bevillant: az Ismerős Arcok egyikének van használatra kapott autója; hát hol van az? Hogyhogy ezzel furikázik, vagy furikáztatja magát? Ja, ha javítják, akkor semmi gond… De, ha mégsem?
Kié lehet? Az Ismerős Arcok másik tagjáé? Merthogy ő lépett ki a kormánykerék mögül. Egyszer ezzel jönnek-mennek az Ismerős Arcok, egyszer a használttal? Vagy egyszerre mindkettővel?
Jól megy a soruk, nem vitás: a kapott autó költségmentes, szinte ingyen van, az új kicsi kocsira meg félre lehetett rakni azt, amit a másikra amúgy költöttek volna. Jut erre, arra, másra. Mennyiből is? Hát nem 47 ezerből, az egyszer biztos… Ugye az új költségeit nem a munkáltató számolja el? Jaj, miket is gondolok, ők semmi csúnyaságot nem tesznek…
Örök én, ha jól alakulnak az emberi életek. Az Ismerős Arcok megdolgoztak a kis kedvencért. De, mit is csinálnak voltaképpen ennyi pénzért?