AD-blacklist1

2012
júl.
29

Közlekedünk – újra

Írta: Oszvald György

Nem is oly rég írtunk arról, hogy jó lenne egy zebra az Állomás utca és Korponai út kereszteződésébe, a termelői piacnál. Az is tény, nem a 10kerkult.hu  volt az egyetlen sajtóorgánum, szervezet, mely a témával foglalkozott. Mindezek eredménye annyi lett, hogy a főváros illetékes hatósága azt hiányolta, a piac felőli oldalon nincs járda, így nem indokolt a gyalogátkelőhely létesítése.

  

   Ez a summás megállapítás. Nincs járda az egyik oldalon. A magam részéről ehhez csak gratulálni tudok a kedves fővárosi közlekdésmérnököknek, hivatalnokoknak, ítészeknek, és mindenkinek aki résztvevője a hülyeségek, az ostoba döntések halmozásának. Pedig ez esetben még pénz is lenne a biztonságos közlekedéshez.

 

   Találkoztam olyan esettel, ahol már nem is kérdés a pénz, hiszen kész a munka (bizonyára kifizették a feladatban közreműködőket), használják a járművek és a gyalogosok. Ez nevezetesen a Gergely utca – Kőér utca kereszteződése. Új aszfalt, kiszélesített úttest a kanyarodásokhoz, korszerű, vörös burkolóelemekkel kirakott járda- és egyéb szigetek, süllyesztés és vakvezető sávok beépítése a gyalogátkelőknél. Tökéletes!

  Azaz, tökéletes lenne, ha a gyalogosok nem lennének egyirányúsítva. Azt a megoldást ugyanis, amit a Kőér utcával párhuzamosan kiépített és felfestett gyalogátkelőnél alkalmaztak, mellőzték a Gergely utca esetében. Azaz, zebrán átkelni csak a Gergely utcán lehet. A merőleges irányban nincs zebra. Van viszont az egyik oldalon szépen kiépített korlát, nehogy letapossák a Kőér utcán átkelők a füvesítést vagy mit is?  Tessék mondani kedves tervezők! Ha nincs zebra, minek is a korlát, az aszfaltozott, megtekert kis járdaszerűség?

 

zebra

 

  Megint csak azt kell mondanom, a józan ésszel szembemegy a megoldás! Ha a sarkon épült új ház előtti villanyoszlopot nem lehet odébb tenni a zebra útjából, akkor ide kellet volna (vagy ide is) a korlát és a kanyarított járda, a felfestés ugyanúgy lehetett volna, mint kereszt irányban, a járművek megállását jelző vastag stop-vonalat meg a zebra mögé lehetett volna felfesteni. (Teljesen mindegy hogy ide vagy a jelenlegi helyére, mert a KRESZ ostobasága miatt sem onnan, sem a felfestett helyről nem lehet belátni a kereszteződésbe, azaz, a járművek vagy áthajtanak újabb megállás nélkül – ez a gyakoribb – vagy megállnak ott, ahonnan belátják a kereszteződést mindkét irányban.) Mert hadd kérdezzem meg: ha nemcsak elfelejtették felfesteni a zebrát, minek is a vörös téglás szigeten és a járdákon éppen egy zebra szélességnyi, kiperemezett mélyítés?

 

   És még egy megjegyzés. Nem én vagyok az egyetlen, aki az emberi hülyeséget emlegeti és közben a Kőér utcán érkező járműveket szemléli, ha a jelzett részen át kíván kelni a másik oldalra; vagy odébb megy 10-15 métert és nem hiányolva a zebrát, ahogy a legkényelmesebb, úgy megy át a másik oldalra. Közben arra gondol, ha már a kijelölt gyalogátkelő hiányában nem élvez elsőbbséget, akkor hajrá, egyenrangúak vagyunk a járművekkel!