AD-blacklist1

2018
ápr.
12

Azt írta az újság

Írta: Oszvald György

Őszintén szólva, úgy voltam először a Kőbányai Hírek 2018. áprilisi számában megjelent, a Képviselő-testület márciusi üléséről szóló „tudósításával”, hogy felháborodásomban jól odamondok a szerkesztőnek. Az írás ugyanis amolyan alja-bulvár színvonalú: a Bihari utcai lakók érdekében megszólaló Misetics Bálint aktivistára húzza a vizes lepedőt, hogy botrányt keltett, de egy szóval sem említi, hogy Misetics miért is tette, amit tett (nesze neked objektív tájékoztatás).

   De türtőztettem magam, s még egyszer végig olvastam az írást. A harmadik bekezdés hosszú mondata után szó szerint tajtékoztam a dühtől. Ezt volt képes írni az ismeretlen szerző:

 

   „A tanácskozásra ezúttal is elmentek A Város Mindenkié csoport aktivistái, akik a februári botránykeltés után most is megpróbálták megakadályozni a munkát, ingyen lakást követelve egyes Hős utcai és Bihari utcai lakóknak az önkormányzattól.”

 

   Kicsit lecsillapodtam, de még mindig remegve az aljasságtól, úgy döntöttem, tartom magam ahhoz az etikai alapelvhez, hogy nem bírálom a laptársakat (nem csak a Kőbányai Híreket, másokat sem, és az újságíró kollégákat sem; nekik szívük joga, hogy elfogadják-e a lakéjmédia szemléletét, szerkesztési elveit).

   Mert 2/3-os Fidesz-hatalom ide vagy oda, az a gyalázat, hogy a helyi lap is követi az újságnak nevezett, kormánypropagandát harsogó szennypapírok színvonalát. És nincs, aki ezt kikérje magának a kerület vezetői közül. Vagy egyetértenek az idézett hazugsággal?

   Az összes eddigi eseményen egyetlen egyszer sem hangzott el sem testületi ülésen, sem bármilyen lapnak, tévének adott nyilatkozatban bárki részéről is, sem Misetics Bálint szájából, sem más aktivistától, hogy ingyen akarnak lakást az önkormányzattól!

 

   Megismétlem: ordas hazugság, hogy bárki is ingyen követelt volna lakást az önkormányzattól!

 

   Néhány órája a Liget téren egy járdára festett szövegre lettem figyelmes. Le is fotóztam. Így hangzik a szöveg:

  

KROO Oviskoncert 416„A FIDESZ-PROPAGANDA

HAZUDIK!

CÉLJA A LOPÁS LEPLEZÉSE.

NE DŐLJ BE,

TÁJÉKOZÓDJ!”

 

   A magam részéről egyet értek a Fidesz-kormány sorozatos hazugságai ellen tiltakozó, azokra a figyelmet felhívó szöveggel. Valójában ez volt az utolsó csepp ahhoz, hogy mégiscsak jelezzem a 10kerkult.hu olvasóinak, a Kőbányai Híreket lapozgatóknak, vastagon hazudnak a cikkben. Hazudik a szerző (mert, ha ott volt, akkor ilyet nem írhat le), hazudik a tartalmat imprimáló szerkesztőségi és/vagy önkormányzati munkatárs.

 

   És akkor engedje meg az olvasó, hogy még egy megjegyzést tegyek! Valóban ezt a nyúlfarknyi bulvárhírt érdemli az a kőbányai lakos, akinek nem áll módjában az interneten követni az életét meghatározó testületi ülést, annak határozatait (bár ebben az esetben az élő közvetítést is felfüggesztették)? Marad neki a TV10 rövid tudósítása és a 10kerkult.hu (bár, ha nincs internet elérése, ezt sem tudja olvasni).

   Mert nem a bulvár-hírről kellene szólni a testületi ülésről írt tudósításnak, hanem arról, miért is nem szavazták meg a képviselők Tóth Balázs (LMP) képviselő előterjesztéseinek napirendre vételét a Bihari és Hős utcai lakótömbökkel kapcsolatban?!

   Vagy például arról, hogy miért is nem élhettek alapvető jogukkal a februári testületi-ülésen azok a lakók, akiknek nem jutott felszólalási jegy, s Kovács Róbert polgármester figyelembe sem vette, hogy az önkormányzat hibája miatt késtek a jegy leadásával?!

   Hogyan is állunk akkor az igazmondással, a kiegyensúlyozott hírszerkesztéssel?