AD-blacklist1

2018
már.
07

Milyen forrás? Milyen sajttáj? – Gondolatok egy március 6-ai sajtótájékoztató után

Írta: Oszvald György

Szerkesztőségi álláspont

 

 

     

      Az MTI híre magért beszél. Egy megjegyzésünk azért van, s ez elsődlegesen szakmai. Sem a cikk szerzője, sem a szerkesztő nem nevezi meg a sajtótájékoztató helyszínét. S ebből a szakmai hiányosságból több dolog is levezethető.

 

                                                                                 

Hírkeresés - negatív

   Március 6-án késő este végig böngésztük a hírportálokat, s ma reggel is megismételtük 9.30 – 10.30 között; nincs említés az eseményről az alábbi felületeken:

 

444.hu; index.hu ; hvg.hu; 24.hu; ittlakunk.hu/x.kerület; hirstart.hu; mno.hu; atv.hu; hirtv.hu; echotv.hu; origo.hu; pestisracok.hu; 888.hu; magyarhirlap.hu;

 

   Amíg az önkormányzat hivatalos honlapján (kobanya.hu) 6-án este 9-kor egy sor sem olvasható a sajttájról, addig a kitartott lakájmédium, a kobanya.info már 12.51-kor kirakta a sajtótájékoztató hírét. Ez egy komplett anyag, tartalmában nem is a sajtótájékoztatóról szól, vélhetően háttéranyag.

 

   Csak a tények kedvéért: a sajtótájékoztatóról az MTI 11.55-kor tett közzé egy kiemelt rövidhírt, majd 12.23-kor napvilágot látott a részletes anyag is. A kobanya.hu forrásként hivatkozik kenyéradó gazdájára, ám az önkormányzati honlapon, mint írtuk, nem találtunk még egy gondolatjelet sem a kedd délelőtti eseményről. Milyen forrás?

   Megnéztük a másik megnevezett forrást is, a Budapest Főváros Kormányhivatala oldalt is: a főoldalon semmi, a hírekben semmi, az Eseménynaptárban a március 6-hoz „nem tartozik esemény” szöveg fogad. Milyen forrás?

   No, nézzük a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum honlapját! Kétségtelen, van hír az új helyszínről, ám nehezen köthető a 6-ai eseményhez; a Hírek rovatban 2017.december 14-ei dátum szerepel.

   Nem lényegtelen az utolsó frissítés dátuma sem a kőbányai lakájnál: március 6., 16.01.

 

   Hogy is van ez? Vagy tényleg ez kell? Forrásnak megnevezni mindent, amit érint a sajtótájékoztató? Éppenséggel, hol van akkor Révész Máriusz irodájának a forrásmegjelölése?

 

   „Ne légy szeles. Bár a munkádon más keres - dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, ugy érdemes” – mondja József Attila. Mi sem tudunk többet, jobbat mondani.

 

  Hírkeresés - pozitív

   Szerepel a sajtótájékoztatóról szóló tudósítás 6-án ezeken a portálokon, híradókban:

 

orientpress.hu; hirado.hu; az Operaház honlapjáról átirányítva: magyarepitok.hu;

 

   Ez utóbbi portálon egy részletes képgaléria is van, egyet csatolunk, mert úgy látszik rajta, elég nagy a médiaérdeklődés. A fent közreadott lista viszont azt mutatja, nem tolongtak a szerkesztőségek az érzékelhetően kampánycéllal szervezett sajtótájékoztató anyagáért. Nem véletlen, hiszen az elmúlt 3-4 hónapban meglehetősen sokat foglalkozott a témával mind a helyi, mind az országos sajtó.

   magyarepitok foto

 

   Ugyanakkor marad a kérdés: ki szervezte a sajtótájékoztatót? Nem véletlen a kérdésünk, hiszen ismét azt látjuk, hogy amikor a kerületet érintő sajtóesemény van, a szervezők „valahogy elfelejtik” a 10kerkult.hu szerkesztőségét értesíteni. (Kovács Róbert a facebook oldalán közölt posztban nem nevesíti a szervezőt, ugyanakkor többes számban fogalmaz erről: „…tartottunk ma sajtótájékoztatót…”)

   De, ha a fideszszolga kerületirányításról valami nekik nem tetsző anyagot teszünk közzé a honlapunkon, azonnal jönnek a kommentek…

 

   Kérdés tehát Kovács Róbertnek: A X. kerületi önkormányzat, netán a polgármesteri kabinet szervezte a sajtótájékoztatót?

   Kérdés tehát dr. György Istvánnak: A fővárosi kormányhivatal szervezte a sajtótájékoztatót?

   Kérdés tehát Révész Máriusznak: A kormánybiztosi iroda szervezte a sajtótájékoztatót?

(Ókovács Szilvesztert és Vitézi Dávidot nem kérdezzük, hisz’ kevés az esélye, hogy tudnak a 10kerkult.hu portálról.)

 

   Hát, ismét az infantilis bosszúra, a 10kerkult.hu szándékos kirekesztésre, diszkriminálásra tudunk csak gondolni. Egyik sem jó, hiszen látható, március 6-án 23 óráig csak egyetlen kerületi médium adott valami hírfélét, de annak a tényleges eseményhez valójában nem sok köze volt.

   Hát, ennyit a kerületi lakájmédia tájékoztatási színvonaláról.

 

   Ja, és még valami: ha valaki az első bekezdésben jelzett linkre kattint, mégiscsak olvashatók - a kerületi médiumokban elsőként(!) a 10kerkult.hu portálon - a sajtótájékoztatón elhangzott információk. Akár tetszenek azok nekúnk, akár nem. 

 

   Költői kérdés: tényleg érdemes diszkriminálni a szerkesztőségünket?  

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px