AD-blacklist1

2018
jan.
05

Hivatalos-e a magánvélemény?

Írta: Oszvald György

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója így indított egy sajtótájékoztatón (a Hír TV 2018. január 5-ei, 17 órai hírműsorában, a 6. perc körül, a rezsicsökkentéssel és az energetikai cégekkel kapcsolatban hangzott el. Utána néztem, a 15 órai híradóban 12.05-nél kezdődik a riport, Hidvéghi 15.22-nél jelenik meg): Szóval, Hidvéghi mondatkezdése: – Én szerintem …   

A többi nem lényeges, még egyszer mondom, nem lényeges. (Mindenféle nyakatekert módon a kormány tevékenységét dicsérte.) S hogy miért is nem lényeges a mondandója? Egyszerű a válasz.

 

   Ha Hidvéghi Balázs a Fidesz kommunikációs vezetőjeként áll mikrofon elé az ország nyilvánossága előtt, akkor munkáltatójának hivatalos véleményét közli. Márpedig az a megnyilvánulás, ahol az „én szerintem…” formulával kezdődik egy hivatalos(?) álláspont ismertetése, kizárólag magánvélemény és csak magánvélemény lehet! Ráadásul, nyelvtanilag is nyomatékosítva, mert ugye, a magyar nyelv sajátja, hogy a személyragból kiderül, ki a beszélő. Szerintem – én beszélek, egyes szám, első személy; szerintünk – (mi beszélünk) valaki a „mi” nevében, hivatalból, többes szám első személy.)

 

    Ezen az alapon én is a tévé nyilvánossága elé állhatnék, s elmondhatnám a véleményemet bármiről. Legfeljebb, kicsit felturbózva szerepemet a 10kerkult.hu portálnál, úgy aposztrofálnám magam, hogy a 10kerkult.hu szerkesztőségének hivatalos szóvivője, kommunikációs vezetője vagyok. Azonban, Hidvéghivel ellentétben, biztosan így kezdeném a mondandómat: – A szerkesztőség álláspontja szerint… Így lenne hivatalos.

 

   Tisztelettel kérek mindenkit, felejtse el Hidvéghi Balázs mondandóját, vagy, ha a hírműsor egy későbbi ismétlését nézi, ne is figyeljen rá, hiszen csak magánvéleményt mondott!

 

   Eleink pedig már megfogalmazták az ilyen – szereptévesztéses – esetek tanulságát: Bolond lyukból bolond szél fúj.

   Ugye?

 

Kérjük, olvassa el a kép szövegét, s álljon mellénk! Támogassa a szerkesztőséget, hogy fejlődhessen! És, hogy miért is tegye? Indokainkat a képre kattintva nézheti meg.

tamogato tabla 400px