AD-blacklist1

2017
nov.
13

Freudi elszólás

Írta: Oszvald György

Somlyódy Csaba írt egy cikket munkásszállók lehetséges kőbányai építéséről, s kiposztolta a facebook közösségi megosztó oldalra. Szinte órák alatt kialakult egy „kommentháború” a cikk nyomán, ahol már javarészt egymással vitatkoznak a hozzászólók. Nemrég Kovács Róbert is reagált egy bejegyzésre:

 

 

   „Róbert Kovács: Márti Horváth! Kérem nyugodtan, lassan olvasson, s bízom benne, hogy megérti. Az a hazugság, hogy munkásszállók építésének a leghalványabb gondolata sem merült fel. Mecset építésének a gondolata sem merült fel. Azért mert valaki ezt sokszor leírja még nem lesz igaz. Somlyódy írásán nincs mit félre érteni. Sértő, megalázó, kirekesztő a magyar munkások számára. A vagyonnyilatkozatom hosszú évek óta nyilvános. Egy lakás meg a Skoda Octávia a luxus, hát legyen Önnek igaza.

november 11., 16:16”

 

   Nem Somlyódy cikkéhez kívánok hozzászólni, sőt, a kommenteket sem kívánom elemezni. Kizárólag Kovács egy érdekes gondolatát emelném ki:

   „Azért mert valaki ezt sokszor leírja még nem lesz igaz” – és összevetem a tapasztalataimmal, a gyakorlatig 24 órában mindenhonnan ránk ömlő fidesz-mantrával.

   Soros-terv (vö: Navracsics „hazaáruló” Tibor: néhány újságcikkből ollózták össze a „Soros-tervet” - Naavracsics Tibor a Fidesz EP-képviselője -a szerk.); Soros-bérenc; a migránsok el akarják venni az európai kereszténységet; meg kell védeni az országot; stb., stb., stb.

 

   Hát, kedves olvasó! Kovács Róbert kiemelt mondatának minden betűje szentigaz. Hiszen az ünnepi beszédekben, a lakájmédiában, az újságnak (hírlap, hírportál, napilap) csúfolt propaganda szennyben éppen ezt csinálják: vésik az ostobaságot, a gyűlöletet mindenki agyába! Ha sokszor mondják, csak igaz lesz. Idézet Kovácstól, ld. fentebb

 

   Egy, az újságíró iskolákban sokat emlegetett példa jut eszembe. Az egyik közismert riporter egy népszerű tévés műsorban a fotelba egy WC-kefét tett, s úgy beszélt hozzá, mintha egy élő személy lenne. Először ki akarták rúgni, de hagyták, a másnapi nézettség duplája volt a korábbiaknak. Aztán egy ideig emelkedett, majd rövid stagnálás után visszaesett az eredeti szintre. A nézők megszokták a WC-kefét.

   Nos, ezt csinálja a Fidesz is; sajnos, Kovács sem kivétel. Ja, és amint látják, nincs új a nap alatt. Vagy nevezzük Kovács állítását freudi elszólásnak? Hát, jó, legyen…

(A freudi elszólás kifejezést arra mondjuk, amikor rejtett gondolataink utat törnek maguknak a nyilvánosság felé, s leleplezik titkainkat. – Nyelv és tudomány, nyest.hu)