AD-blacklist1

2016
okt.
16

Az igényesség az óvodában kezdődik

Írta: Oszvald György

ovisport foci A 415leadA Kőbányai Óvodás Sportnapok XX., jubileumi rendezvénysorozatára elfogadta a meghívást, s benevezett a Richter Óvoda is. Szerkesztőségünk kihasználta a lehetőséget, s a gyerekekkel lévő két óvónőt kérdezte, vajon miben tér el egy magyarországi multi óvodája az önkormányzati fenntartású óvodáktól?

 

 

Több alkalommal jártunk már richteres rendezvényeken, mind Budapesten, mind a gyógyszergyár valamelyik telephelyén Budapesten vagy vidéken. Bár ezek mindegyike eltért egymástól, néhány dologban azonosnak mutatkoztak: gondosan szervezettek, s igényesek voltak a legkisebb részletekig. Kíváncsiak voltunk, visszaköszön-e az érzés a gyári óvodánál is. Az ovis sportnap – ha nem is ideális, de – jó alkalmat nyújtott egy rövid tájékozódásra; Iza és Móni óvónéniket kérdeztük.

 

   ovisport foci A 313– Ez a sportverseny most a nagycsoportos ovisoknak szól. Van-e kiscsoportjuk vagy középsős csoportjuk is, illetve hány gyerekkel foglalkoznak összesen az óvodában?

   – Természetesen, van kiscsoportunk és összesen közel száz gyerekünk van jelenleg.

   – Hány csoportra oszlik a teljes létszám?

   – Öt csoportunk van, mindegyik saját névvel: Cica, Süni, Katica, Méhecske, Őzike.

 

Itt közbevetőleg megjegyeztük, már most megérte a beszélgetés, mert nehogy valaki olyan csoportneveket gondoljon a gyógyszergyártás apropóján, hogy Lombik, Molekula, Pirula és hasonlók. Ezen jót nevettek az óvónők.

 

  ovisport foci A 782– Egyenlő létszámúak-e a csoportok vagy vannak eltérések?

  – Minimális eltérések vannak, például a legnagyobb létszám 24 fő az egyik kiscsoportban. Egy másik csoportban pedig 12-en, ez a legkisebb csoportunk.

   – A nem gyári dolgozóknak lehetnek olyan elképzelései, hogy egy gazdag cég óvodájában mindene megvan a gyerekeknek, meg hogy csak jókat esznek, mert gazdag a fenntartó. Jól gondolják?

   – Részben igen, mert az nem vitás, hogy nagyon jól felszerelt óvodánk van. Egy rendkívül harmonikus, esztétikus környezetben dolgozunk. Hogy más óvodában hogyan működik az étrend összeállítása, nem tudjuk pontosan, az biztos, hogy az országos előírásokat nekik is, nekünk is be kell tartani. Nálunk dietetikus számolja ki ezek alapján a kalóriákat, az összetevőket és így segít összeállítani a napi étrendet.

   – Van-e valami olyan specialitásuk, amik csak önöknél található?

   – Hát, erre nem is könnyű válaszolni, mert más óvodák is rendszeresen tartanak különféle jeles napok alkalmából célirányos rendezvényt. Nálunk talán több a sportesemény. Évente öt-hat alkalommal rendezünk sportnapokat, rendszeresen kirándulunk, és a gyerekeknek is óriási élmény mind az őszi, mind a tavaszi Richter családi nap.

   – Hogyan állnak a nyelvtanítással? És itt nem valamilyen „tagozatos” nyelvi óvodára gondolunk…

   – Tavaly kezdődtek az angolnyelvi foglalkozások, s a tapasztalataink alapján sikere van.

   

ovisport foci A 997

 

   A vezetőbíró sípszava vetett véget a beszélgetésnek, az ellenfél már a narancs mezes Richter ovisokat várta a füves pályán, ami azt is jelentette, hogy Iza és Móni óvónéninek is „jelenése” volt. Szurkoltak, buzdították a kicsiket, cseréltek, ha kellett és a gyerekek minden mozdulatát megdicsérték.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY