AD-blacklist1

2016
aug.
05

Magyarországra is elért Erdogan tisztogatása

Írta: szerk

orchi2A kőbányai központú, de angyalföldi tagintézménnyel is rendelkező iskola nagy valószínűséggel része annak a nemzetközi intézményhálózatnak, amely ellen Erdogan török elnök most támadást indított.

 

 

 

A török elnök – Recep Tayyip Erdogan – szerint ugyanis a július 15-ei puccskísérlet mögött Fethullah Gülen ellenzéki emigráns hitszónok mozgalma áll, ami a befolyását egyebek mellett egy nemzetközi alapítványiiskola-hálózatnak köszönheti. Ezt a hálózatot akarja a puccs utáni tisztogatás részeként megroppantani Erdogan.

 

   orch3Ezért, mint a Türkinfo egy török állami hírügynökségi cikkre hivatkozva (erről lehet szó) írja, a törökök arra kérték a magyar kormányt, hogy tegyen lépéseket két budapesti oktatási intézmény ellen is – írja az index.hu

 

   Az ügyben egyelőre nehéz biztosat állítani. A törökök ugyanis nem neveztek meg konkrétan iskolákat, csak a neten elérhető nem hivatalos adatbázisokból lehet tudni, hogy melyekről lehet szó. Eszerint az Orchidea mellett az ugyanarra a címre bejegyzett Jázmin óvoda a másik.

 

   Az érintett intézmények közül az Orchidea angyalföldi tagiskolájának igazgatóhelyettesét, Orosz Balázst értük el. Ő úgy fogalmazott, „nem tudja megmondani”, hogy van-e bármi közük Fethullah Gülenhez. Azt mondta, az iskolában semmiféle politikai vonal, eszme nem jelent meg, egyetlen olyan rendezvény, foglalkozás, vagy beszéd nem volt, ami bármilyen módon a politikához köthető, bárkit bármilyen irányba befolyásolna. Az iskola a tanulói hozzájárulásokból és az állami normatívából tartja fenn magát, nem tudnak arról, hogy lenne olyan támogatójuk, aki nagyobb összeggel segíti a működést.

 

   turk1A magyar kormány nincs könnyű helyzetben most. Egyfelől mindeddig igyekeztek semmi rosszat nem mondani a török folyamatokra, sőt, Szijjártó szerint „Törökország Magyarország barátja és stratégiai szövetségese, és Magyarország szolidáris a Törökországban demokratikusan választott kormánnyal és a török elnökkel is”. Vagyis feszültséget okozhat, ha ellenállnak a kérésnek, másrészt viszont vitatható lépés lenne egy független alapítványi iskola bezáratása. (képünkön Recep Tayyip Erdogan)

 

 

   Az index.hu teljes cikke ITT olvasható.

fotó: index.hu; orchideaiskola.hu