AD-blacklist1

2015
feb.
03

Lenyűgöző óvodás sportnap

Írta: Oszvald György

ovis terem 1163leadKiváló és meglepően sok újdonságot tartalmazó rendezéssel rukkolt elő a XVIII. Óvodás sportnapokat szervező Kőbányai Sportszövetség. A színvonalas, változatos sorversenyeken élő zenére történt a bevonulás, a gyerekek pedig az érdeklődők sokszor hangorkánnak beillő szurkolása közepette versenyeztek a Szent László Gimnázium tornatermében január 31-én.

 

 

Potos Ilona, a Kőbányai Sportszövetség elnöke már a rendezvény előtt jelezte, sok érdekesség várható 2015. első versenyén. Levelében csak annyit jelezett, élő zene lesz a bevonuláson. Nos, a helyszínen kiderült, a szinte mindre kapható Tutta Forza zenekar vállalta a zene és a hangulatcsinálást! mert ne feledjük, a Radetzky indulóra azonnal felcsattant a vastaps, s az ovisok ugyan ide-oda nézelődtek, keresve szüleiket, de azért tartották az ütemet.

  

ovis terem 360

  Dr. Mátrai Gábor köszönti a résztvevőket

 

   Szólni kell arról is, hogy az eddigiek során nem láttunk molinókat. Most hatalmas, több méteres feliratok színesítették a környezetet, rajta a sportszövetség jelmondatával: Sportolási lehetőségek Kőbányán a „Járóképes kortól a járóképes korig” minden korosztálynak.

   Nem véletlen, hogy mind a MOB, képviselője Győrfi János osztályvezető, mind a MOL Új Európa Alapítvány, képviselője Gáborné Haáz Andrea ügyvezető molinója is a bordásfalon díszelgett. Elfogadta a Kőbányai Sportszövetség meghívását Salga Péter, a Magyar Szabadidősport Szövetség főtitkára, s a kőbányai politikusok – önkormányzati és országgyűlési képviselők – valamint közéleti személyiségek mellett ők is a díszasztalnál foglaltak helyet, hogy majd az eredményhirdetésen a kicsik nyakába akasszák az érmeket.

   Megtisztelte jelenlétével a versenyt Fráter Viktória is, aki a magyar ritmikus gimnasztika sportág háromszoros olimpiai versenyzője.

   A köszöntőt dr. Mátrai Gábor kőbányai önkormányzati képviselő, a Humánszolgáltatási bizottság elnöke mondta.

 

   ovis terem 1205Az óvodás sportnapok talán legnagyobb újítása, hogy a sportszövetség megnyerte a Szent László Gimnázium diákjait, hogy kihasználva a vetélkedés adta lehetőségeket, önkéntes közösségi szolgálatot teljesítsenek valamennyi óvodás eseményen. A 9.NYF osztályosok mind a versenybírói, pályaépítési munkákba, mind a dokumentálásba besegítettek. Csak a példa kedvéért: a tornaterem első bejáratánál a hosztesz feladatot ellátó lányok fogadták az érkező vendégeket. A rendezvény oklevelét is az egyik diák, Fodor Kristóf (képünk) tervezte és adta át ezt az óvó néniknek az eredményhirdetésen. A magyarázat erre az újdonságra nagyon egyszerű: a Kőbányai Sportszövetség is azon nyertes kőbányai civil szervezetekhez tartozik, akik a MOL Új Európa Alapítvány pályázatán támogatásra méltó programot nyújtottak be. Potos Ilona, a szövetség elnöke fogja össze a diákok önkéntes tevékenységét, a „Közösségi szolgálat a XVIII. Kőbányai Óvodás Sportnapok rendezvényein” elnevezésű programban, mely ezen a rendezvényen veszi kezdetét. 

 

Itt említjük meg azt is, hogy a döntők előtt Kőbánya jeles fitnesz és aerobic sportklubjainak, a Marcipán SE, a Biofit SE, Tornádó Hungary SE és a K.F.K. Gracia SE versenyzői mutatták be gyakorlataikat és szórakoztatták a közönséget, mialatt a versenybírók az eredményeket összesítették. Kiemelnénk, hogy a Biofit Sportegyesület két versenyzője Szabó Nikolett és Ágoston Dorottya nemcsak a parketten ejtette ámulatba a jelen lévőket, de szorgalmasan mutatta be egy félreeső sarokban a kicsiknek a nagyon hasznos izomlazító és nyújtó gyakorlatokat is, mindeközben képességfelmérést is végezve. A Biofit SE részvétele ebben a versengésben azért is számít unikumnak, mert vezetőjük, Koós Katalin 2014-ben elnyerte az Év fitnesz edzője címet, Szabó Niki IFBB fitnesz világ- és Európa-bajnok pedig a Magyar Testépítő és Fitness ovis terem 396Szövetség legeredményesebb fitnesz versenyzője lett 2014-ben. Ezeken túl a magyar sportújságírók a nem olimpiai sportágakban versenyzők közül az Év sportolója versenyben a II. helyre szavazták. Ágoston Dorottyának sem kell szégyenkeznie, mert IFBB Magyar Kupa győztes, és a madridi női Fitness Európa-bajnokság 3. helyezettje. (a képen balról: Ágoston Dorottya, Szabó Nikolett, Koós katalin, Potos Ilona)

 

   A 18 önkormányzati fenntartású kőbányai óvoda 10-10 nagycsoportosa, azaz180 gyerek és kísérőik, valamivel több, mint 200 hivatalos résztvevő, no és a nekik szurkoló hozzátartozók töltötték meg a tornatermet. A gyakorlatok az ovisok kívül sokaknak ismerősek voltak, több alkalommal írtunk már a nagyon változatos és egyszerre többféle mozgásra, tevékenységre is koncentráló gyakorlatokról. Talán a legérdekesebb az a feladat, amikor egy rövid alagúton (csövön) átbújva egy füles pattogó labdára ülve kell megkerülni a zsámolyt, majd a labdát a helyére téve kell visszafutni és a váltótársat játékba hozni. A gyerekek egy másik gyakorlatnál, amikor a pingpong labdát egy keretbe kell elhelyezni, sokszor hibáztak, hiszen a nagy igyekezetben ki-kipattantak a kaucsuk labdák, de ők nagyion sportszerűen elszaladtak érte, berakták, ahová kell és csak ezután folytatták a versenyt!

  

   ovis terem 1062Az ovis sportnapok hagyománya, hogy valójában csak dobogósok vannak. Ugyanis, a 18 csapatot három hatos csoportba sorsolták, s eredményeik alapján a selejtezők során a csoportok I-II. helyezett csapatai jutnak a nagy döntőbe a III-IV. helyezettek a középdöntőbe és az V-VI. helyezettek a kis döntőbe, ahol a zsűri által kiválasztott három versenyszám végrehajtása után dől el a végső sorrend, ahol is kiderült, melyik hat csapat lesz az aranyérmes, az ezüstérmes és a bronzérmes. Természetesen, az elsők még kupát is kaptak az érmek mellé.

 

   A teljesség kedvéért a végrehajtandó gyakorlatok voltak: labdás váltó; karika-szóró váltó; páros alagútváltó, labdaültető váltó; ügyességi váltó.

 

   Mielőtt a versenyek eredményhirdetésére térnénk, e sorok írójaként feltétlenül szólnom kell egy kellemetlen, s részben nekem is felróható eseményről, amely éppen azt bizonyította, hogy a rendezés kiváló, a segítők minden apróságra figyelnek!

 

    Diktafonomat az érmek átadása előtt az egyik paravánhoz, szorosan a talphoz, a földre helyeztem. Úgy véltem, itt egyfelől biztonságban van, hiszen senki nem lép rá, másrészt pedig szemben a hangfalakkal a hangot is jól veszi. Pechemre az utolsó érmek átadása előtt vettem észre, eltűnt a diktafon. Potos Ilona jóváhagyásával a mikrofonon keresztül kértem azt az ismeretlent, hogy aki elvitte a munkaeszközömet, tegye vissza vagy adja le a versenybíróságnál. Szinte azonnal szóltak, hogy megvan a diktafon, valaki éppen azért adta át az egyik stábtagnak, hogy ne essen kár benne a földön. Ezúton kérek elnézést mindenkitől, akinek akaratomon kívül kellemetlenséget okoztam. Ismételten köszönöm a rendezők figyelmességét! – OGY.

 

ovis terem 1268  A verseny egyik ezüstérmese, a Rec-fice Óvoda

 

A XVIII. Óvodás sportnapok terem váltóversenyének végeredménye

 

1. helyezettek (nagy döntő): Gyöngyike Óvoda, Mászóka Óvoda, Hárslevelű Óvoda, Mocorgó Óvoda, Kiskakas Óvoda, Csupa Csoda Óvoda

 

2. helyezést értek el (középdöntő): Kékvirág Óvoda, Gyermekek Háza Óvoda, Gézengúz Óvoda, Kincskereső Óvoda, Csodapók Óvoda, Rece-fice Óvoda

 

3. helyen végeztek (kisdöntő): Aprók Háza Óvoda, Gesztenye Óvoda, Bóbita Óvoda, Gépmadár Óvoda

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT 

fotó: 10kerkult.hu/OGY