AD-blacklist1

2019
szep.
12

Erasmus+ Napok Lengyelországban

Írta: szerk

erasmus leadA Kroó Szimfonikus Zenekar tagjai öt koncerten léptek fel Lengyelországban, valamint különböző workshopokon vettek rész, és előadásokat hallhattak június 11–18. között. Az esemény Az oktatás és szakmai karrier jövőjének bemutatása európai országok nemzeti zenéjének perspektívájából című művészetoktatási projekt része volt. Füzesséryné Dudás Eszter tudósítása,

 



A programban résztvevő partneriskolák


   • Bronisław Rutkowski Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola, Krakkó (Lengyelország)
   • Vakok és Gyengénlátók Intézetének Technikuma, Krakkó (Lengyelország)
   • Professzor Pancho Vladigerov Nemzeti Zene- és Előadó-művészeti Iskola, Burgasz (Bulgária)
   • A Kőbányai Ifjúság Zenei Neveléséért Alapítvány és a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola, Budapest (Magyarország)

 

   Az Erasmus+ Napok programsorozatának a Bronisław Rutkowski Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola adott otthont, ahol a workshopok, továbbképzések, előadások zajlottak. A szóló- és kamarazenei kurzusok, zenekari próbák, közös táncok, előadások és koncertek során pedig a résztvevő országok népi, nemzeti zenéjén alapuló műveket ismerhettek meg és adhattak elő a zenészek.

   Krakko Proba

  Próba közben Krakkóban

 

Kamarazenei program

 

   A vendéglátó krakkói zeneiskola tanárai különböző workshopokat, kurzusokat tartottak az ifjú zenészeknek:

   Énekszólisták és kamaraegyüttes közös műsorára felkészülés, Taniec polski – Lengyel tánc; vezetőtanárok: Joana Stawarska és Błażej Michna;    

   Ütőhangszeres workshop, vezetőtanár: Sylwia Romek, a krakkói Operaház ütőhangszeres művésze.
   Fúvós mesterkurzusok, vezetőtanár: Dr. Wojciech Kamionka – kürttanár és Paweł Gajewski –  trombitatanár.
   A diákoknak így még több lehetőségük nyílt a közös együtt muzsikálásra, kamarázásra, egymás népzenéjének megismerésére.



   A Kroó Zeneiskola delegációjának képviselői


   Fúvósok: Szota Lili – klarinét, Varga Viktória, Szegvári Roland – kürt, Torda Ábel – trombita;
   Ütősök: Deák Bence, Geszler János, Gyúró András, Ormos Szilágyi Bence, Tőtős Tamás.
   Vonósok: Báró Lili, Kállai Roland, Pesek Kristóf, Tóth Szonja Laura, Varga Tünde Katalin – hegedű; Czine Orsolya, Kótai Katalin, Szakay Mirtill – brácsa; Agárdi Balázs, Liu Veronika – gordonka.

   Művésztanárok: Füzesséry Attila, Rábai Benedek – hegedű; Wehner Márton – fagott; Kovács Bernadett, Taraszova Krisztina – zongora. 

   A delegáció vezetője és a partnerkapcsolat magyarországi felelőse: Füzesséryné Dudás Eszter – brácsaművész.

   

   A többnapos projektsorozat fontos része volt a teljes Erasmus+ program zárókoncertjére való felkészülés, amelyen közösen léptek fel mindhárom nemzet diákjai, az őket segítő tanárokkal együtt. Erre mindennap együtt próbáltak, így lehetőség nyílt újabb ismerkedésekre és maradandó barátságok elmélyítésére is a diákok és a tanárok között.


Koncertek

 

Krakko1 2019

  A fúvósok kamarkoncertje

 

    Június 13-án Concert in the dark címmel tartották az első közös hangversenyt. Mivel az egyik partneriskola a krakkói Vakok és Gyengénlátók Intézete volt, a koncertet azzal a céllal rendezték meg, hogy a fellépők és a közönség tagjai jobban átérezzék, megtapasztalják, milyen lehet a vakoknak és gyengénlátóknak egy előadáson részt venni, hangszeren játszani, a helyüket megtalálni, ezért a színpad is, nézőtér is teljesen elsötétített maradt. Mindhárom országból léptek fel előadók, szóló- és kamaradarabokkal, valamint énekkarral. A zenei élményeken túl ez a program az elfogadásra, toleranciára is tanította a résztvevőket.

 

   Krakko Muzeum2Zakopanéban a helyi zeneiskolában tartottak lengyelekkel és bolgárokkal közös hangversenyt a Kroó Szimfonikus Zenekar tagjai, illetve a velük együtt utazó szólista diákok. Az est során autentikus bemutatóval egybekötött előadást is hallhattak a lengyel hegyvidéki népzenéről, népművészetről. A kirándulás során megtekintették az Atma múzeumot, Karol Szymanowski, lengyel zeneszerző egykori lakhelyét.

 

   A Kroó Szimfonikus Zenekar meghívást kapott a Magyar Főkonzulátusra, ahol a helyi diákokkal közösen adhattak koncertet. Lengyel és magyar szerzők műveit adták elő, nagy sikerrel. A Krakkói Zeneakadémia impozáns, Florianka Koncerttermében is közös koncerten léptek fel.

 

Szimf zenekar Krakko Galakoncert Erasmus

  A szimfonikus zenekar krakkói gálakoncertje

 

   Zárókoncert: Krakkó egyik szép, modern hangversenytermében, a Manggha Centerben rendezték meg a projektet lezáró gálakoncertet, melyen minden, a projektben részt vevő iskola és nemzet képviseltette magát. A változatos műsor – melyen elhangzottak a Folking with Erasmus zeneszerzőversenyen díjazott művek, és ifjú szerzőik is bemutatkozási lehetőséget kaptak – méltó befejezése volt a hónapokon, éveken át tartó közös munkának, projektsorozatnak.  

 

   A szakmai program szerves részét képezték a városnézések, múzeumlátogatások, amelyek segítségével még mélyrehatóbban megismerhették a résztvevők Lengyelország kultúráját.

   Nepi hangszer Krakko Kristof PesekA magyar csoport az Erasmus+ Napok előtt egynapos városnézés keretében megismerkedett Varsó néhány nevezetességével, majd kifejezetten Frédéric Chopin „nyomdokaiba lépve” a híres lengyel zeneszerzőhöz kapcsolódó látnivalókat tekintették meg: a város több pontján található zenélő padokat, a templomot, ahol Chopin orgonált, az egyetemet, amelynek campusán élt és dolgozott, majd a templomot, ahol a szívét eltemették, végül pedig a Chopin Múzeumban tölthettek el tartalmas órákat. Ezt követően Krakkó felé utazva kis kitérőt tettek, hogy Chopin szülőházát is felkeressék Zelazowa Wolában. A ház ma múzeum, a hozzá tartozó parkkal együtt kitűnő lehetőséget nyújtott a zeneszerző életének és műveinek még mélyebb megismerésére ezen az autentikus, igazán szép helyen.

   Krakkói tartózkodásuk alatt szabadidejükben lehetőségük nyílt elmenni a Néprajzi Múzeumba, ahol a lengyel kultúrával, életmóddal és múlttal ismerkedhettek meg. Sétáltak a város főterén és annak környékén, megtekintették a Jagelló Egyetem épületét, a zsidó negyedet, és nem utolsósorban a Wawel királyi palotát. A magyar résztvevők meglátogatták a Bronisław Rutkowski Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola épületének egyik szolfézstermét is, ahol annak idején Oscar Schindler irodája működött, s megemlékeztek a régmúlt idők eseményeiről. 

 

Zakopane3 2019

  Zakopanei anzix

 

*

   eu flag coA teljes, 25 hónapos Erasmus+ projekt zárására 2019. szeptember 10–14. között került sor Burgaszban. A művészetoktatási program lengyel, bolgár és magyar vezetői tartottak konferenciát, melyen kiértékelték a kétéves együttműködés eredményeit, valamint elkészítették a sikeresen megvalósított pályázati program tartalmas beszámolóját. 

 

A beszámolóhoz kapott fotók ITT tekinthetők meg