AD-blacklist1

2018
dec.
05

Majd’ négy tonna adomány haszna

Írta: Oszvald György

SztL Gimi Sulizsak 009A kőbányai Szent László Gimnázium diákjai, tanárai is részt vettek abban a programban, ahol nem csak az adományozásról, a ruhaszemét újrahasznosításáról, a környezettudatos szemlélet erősítéséről van szó, de az iskolájukat rendkívüli pénzügyi bevételhez is segítik.

 

 

A programról Tóth Viktor, a gimnázium egyik tanára értesítette szerkesztőségünket. Egészen pontosan arról, mi is ez a „sulizsák” és a ruhaneműk begyűjtésének végeredményéről. Röviden elmondta, a sulizsák akció  lényege, hogy az erre a célra létrehozott vállalkozás az iskolák segítségével használható minőségű, de a családoknál feleslegessé vált ruhaneműket gyűjt be. „A használt ruhákért az iskola pénzt, a gyerekek programot kapnak” – idézte az ötlet kitalálója, Kovács-Kiss Krisztina jelmondatát.

   A bezsákolt ruhákat elszállítják, ám előtte lemérik. És itt jön be a jótékonyságba fektetett munka (ezt végzik el a diákok, a tanárok) eredménye: elfogadható, kilónkénti 50 forintos áron a vállalkozás megveszi a begyűjtött mennyiséget, az összeget pedig az iskolának utalja át.

 

   SztL Gimi Sulizsak 004A szállítás napján már reggel fél kilenckor a gimiben voltunk: a Díszteremben elképesztő látvány fogadott: a több száz zsák ruha megtöltötte a színpadot, és az előtt lévő területet; a terem felét foglalták el. A gyűjtés megszervezéséről Kohári Fanni 12.B-s végzős tanuló, a diáktanács egyik vezetőjével beszélgettünk.

 

   Fanni elmondta, folyamatosan keresik a lehetőséget, mikor milyen jótékonysági vagy más, hasznos akcióban tudnának részt venni, segíteni. Ilyen például a „+1 szendvics – diákok a rászorulókért” akció is. A gimiben ez úgy működik, hogy havonta egy alkalommal egy szendviccsel többet hoznak tízóraira a diákok, ezeket összegyűjtik és az Élessaroknál lévő (Fehér úti – a szerk.) hajléktalan szállóra viszi egy futár. Ilyenkor kb. 200 db szendvics megy a rászorulóknak.

   SztL Gimi Sulizsak 021

  Kohári Fanni és Tóth Viktor a ruhazsákokat mutatja

 

   „A ruhagyűjtésben pedig – a jótékonyságon túl – annak környezetvédelmi vonatkozásai is motiváltak minket.” – magyarázta Fanni. Kiderült, hogy Tóth Viktor nem véletlenül került a képbe, ő a vállalkozás iskolai koordinátora, kapcsolattartója. Az alapinformációkat tőle kapták, a mozgósítást (plakátok, facebook csoportok, szórólapok) pedig már a DÖK végezte.

 

   SztL Gimi Sulizsak 056A gyűjtés az elszállítást megelőző héten, november 25-én kezdődött és 28-án zárult, reggel 8-tól este hatig bármikor be lehetett hozni a zsákokat az iskolába.

   A beszélgetés közben szóltak, hogy megjött az egyik autó, s elkezdődött a berakodás, ugyanis néhány, kora reggel érkezett zsákot már nem vittek fel a terembe. Sikerült lencsevégre kapni, hogy az első lépés a mérlegelés volt, a súlyt azonnal beírták a laptopba, s így az utolsó fuvar elindulásakor már pontos eredményről kaptunk értesítést.

 

E szerint az adomány összsúlya 3793 kg volt, s ennek megfelelően az „iskola markát” 189 650 Ft üti.

 

Cikkünkhöz néhány fotót csatoltunk – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül.

tamogatas