AD-blacklist1

2018
nov.
25

Ifjú klarinétosok versengése Kőbányán

Írta: Oszvald György

KROO klarinetverseny 000leadA Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége a XIV. Országos Klarinétverseny budapesti területi válogatóját rendezte meg a Kroó György Zeneiskola AMI rendezésében november 23-án.

 

 


Budapest 14 kerületének zeneiskoláinak növendékei és Halásztelekről BBB tanuló négy korcsoportban versenyeztek a területi válogatón. A tét az országos döntőbe jutás volt. A zsűriben dr. Puskás Levente klarinét és szaxofonművész, egyetemi docens elnökölt, tagjai Vaig Júlia klarinét-művésztanár, zenei igazgatóhelyettes és Radics Miroslav Péter klarinét-művésztanár voltak.

 

   KROO klarinetverseny 325Arra, hogy ez milyen módon történik, Simándi Éva, a zsűri titkára (képünk) szólt az értékelés előtt.   

   E szerint az állandó összetételű zsűri minden területi fordulón pontoz, s mindhármuknak 20-20 pontja van. – Kiemelt arany oklevelet kap az a versenyző, aki 60 pontot ér el. 59-56 pontig arany, 55-51 pont között ezüst oklevél jár, míg a 50-46 pont között teljesítők bronz oklevelet kapnak. A 45 és ez alatti teljesítményeket dicsérteben részesíti a zsűri – ismertette a pontozás szabályait.
A döntőbe kerülés ponthatárát az összes válogató eredményélnek ismeretében az Oktatási Hivatal határozza meg.


   Aki 60 pontot ér el, az biztos résztvevője a döntőnek, a többiek pedig izgulhatnak, hiszen előállhat egy olyan eset is, hogy 58 ponttal már nem lehet döntőbe kerülni.


   A versenyre a legtöbb versenyzőt, 9 főt, a XIV. kerületi Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium AMI nevezte, s ebből az iskolából jött az egy tanárhoz tartozó legtöbb növendék is: öt fő.
   A területi válogatók helyszínei: Szeged, Győr, Nyíregyháza, Pécs, Budapest.
   A növendékek minden korcsoportban egy kötelező és egy szabadon választott művet adtak elő.

 

   KROO klarinetverseny 024A rendező iskola nevében dr. Széll Rita igazgató asszony (képünk) köszöntötte a versenyzőket és kísérőiket, majd a zsűri bemutatása után felkérte dr. Fekete Ildikót, a Kelet-Pesti Tankerületi Központ vezetőjét (jobbra lent), nyissa meg a versenyt.

 


   KROO klarinetverseny 043.a„A zene hatása olyan emberformáló erő, amely kihat az egész személyiségre. Az értékes zene érzékennyé teszi az embert a szép befogadására, formálja ízlését és emberi magatartását” – hangsúlyozta Fekete Ildikó. Majd Kodály Zoltánt idézte, mi szerint a zene hozzájárul az ember harmonikus fejlődédéhez, majd így folytatta: „A zene a valóság megismerésének sajátos formája, segít az élet szépségeinek felfedezésében, gondolatokat, érzéseket örökít meg a hangok harmóniáján keresztül.”


   Fekete Ildikó egy markáns gondolatot is megfogalmazott, melyet nyugodtan nevezhetünk akár ezen klarinétverseny, de bármelyik más zenei tehetségkutató esemény mottójának is. „Ahhoz, hogy gyermekeinkben a zene, mint külső inger, belső szükségletté váljon, és nyitott szívvel, értő füllel hallgassák a zenét, szükség van a fiatalok zenei nevelésének támogatására!” – mondta.

 

   A versenyben a legnépesebb korcsoport az I. (2006. június 1-je után születettek) volt, itt 25 tanuló mérettette meg tudását. A II. korcsoportban (2004. június 1-je és 2006. május 31. között született tanulók) 5, a III.-ban (2002. június 1-je és 2004. május 31. között született tanulók) 6, míg a IV.-ben (2002. május 31-én és előtt született tanulók) 4 tanuló indult.

 

   KROO klarinetverseny 314aHa verseny, akkor bizony eredményt is kell hirdetni, ami természetesen csak erre a területi válogatóra vonatkozott.

   Dr. Puskás Levente zsűrielnök (képünk) kiemelte, hogy nagyszerű helyen, gördülékeny szervezés mellett zajlott le a verseny. A zsűri megítélése szerint eddig ez a válogató mutatta a legkiegyenlítettebb színvonalat. „Ez a színvonal igen magas volt, de aki innen a döntőbe jut, nem szabad megelégedetten hátradőlnie, mert részben két forduló még hátra van, másrészt erős ellenfelek  várhatók például Győrből is.


   Felhívta a figyelmet a színpadi megjelenésre, viselkedésre. Ennek lényege, hogy a produkció a színpadra lépéssel kezdődik, illő mind a versenyzőnek, mind a kísérőnek meghajolni. A versenyző lehetőleg ne álljon messze a zongorától, s ajánlatos egy kicsit a zongorakísérő felé fordulni, hogy megfelelő legyen a kontaktus. Az előadott mű után ismét meg kell hajolni, a már elmondottak szerint. Bár ezeket nem pontozza a zsűri, de fontos eleme az előadásnak.


   A technikai felkészültséggel, köztük a befúvási technikával a zsűri elégedett volt, megfelelőnek tartotta a légzést is, néhol – feltehetően – nádproblémára visszavezethető hangzásbeli hibákat tapasztaltak.
   Dr. Puskás Levente zsűrielnök kiemelten köszönte meg a zongorakorrepetitorok és a felkészítő tanárok munkáját.


   A zsűri elismeréseket adott át a legeredményesebb felkészítő tanároknak is.


   Az eredményeket a későbbiek folyamán az mzmsz.hu oldalon lehet megtekinteni, de szerkesztőségünk örömmel mutatja be a kőbányai forduló 60 pontos (egyben döntős) versenyzőit.
Itt csak a kiemelt arany és az arany kategóriák díjazottjait soroljuk.

 

I. korcsoport - kiemelt arany oklevél:

 

   Lugosi Eszter (VI. ker. Tóth Aladár Zeneiskola AMI; Felkészítő tanár: Kohán István; zongorakísérő: Arató Ágnes; Szabadon választott mű: Collis: Fesztivál szóló) és Csongár Márton (VI. ker. Tóth Aladár Zeneiskola AMI; Felkészítő tanár: Kohán István; Zongorakísérő: Arató Ágnes; Szabadon választott mű: C. Stamitz: B-Dúr Koncert I. tétel)

 

II. korcsoport – kiemelt arany oklevél


 Gede Csenge (XXI. KER. Csepeli Fasang Árpád AMI; Felkészítő tanár: Dávid József; Zongorakísérő: Nagy Csaba, Szabadon választott mű: M.I. Glinka: Vocalise)


II. korcsoport – arany oklevél


   Micheller Vitéz (XI. KER. Weiner Leó Katolikus Zeneiskola AMI,és Zeneművészeti Szakgimnázium; Felkészítő tanár: Szécsényi László; Zongorakísérő: Lejtényi Ágnes;
Szabadon választott mű: Clérisse: Promenade)

 

III.Korcsoport – arany oklevél


   Nagy Bernadett (VI. ker. Tóth Aladár Zeneiskola AMI; Felkészítő tanár: Kohán István; Zongorakísérő: Arató Ágnes; Szabadon választott mű: Bartók: Román népi táncok); Márton Gergely (XV. KER. Hubay Jenő Zeneiskola és AMI; Felkészítő tanár: Badó István; zongorakísérő: Szélné Ángyán Krisztina; Szabadon választott mű: G. Tartini: Concertino I-II. tétel)

 

IV. korcsoport – arany oklevél


   Balázs Orsolya (III. KER. Aelia Sabina AMI; Felkészítő tanár: Trinh Hoang Hai; Zongorakísérő: Mészáros Pálma; Szabadon választott mű: Kovács Béla: Ich Begrüse Sie Herr Johann Strauss) és Márialigeti Sára (III. KER. Aelia Sabina AMI; Felkészítő tanár: Trinh Hoang Hai; Zongorakísérő: Mészáros Pálma; Szabadon választott mű: Sergej Wassilenko: Keleti tánc)

 

KROO klarinetverseny 555

  Kiemelt arany díjasok, balról: Lugosi Eszter, Csongár Márton, Gede Csenge

 

   A zsűri a tanulók díjazása után tanári elismeréseket adott át.


KROO klarinetverseny 535   Szőke Márton Gábor (XIV. kerületi Szent István Király Zeneiskola) - öt növendéket készített fel;

   Dávid József (XXI. KER. Csepeli Fasang Árpád AMI ) - növendéke kiemelt arany oklevelet kapott;

   Kohán István (VI. ker. Tóth Aladár Zeneiskola AMI) - három növendéket készített fel, közülük ketten kiemelt arany, egy pedig arany oklevelet kapott (képünkoön balra)

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT (képeink az I. korcsoport versenyzőit és a díjátadót muttaják be.)

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül.

tamogatas