AD-blacklist1

2018
nov.
21

Biztonságos kerékpáros közlekedés

Írta: Oszvald György

Szervatiusz bicaj book 087leadA Közlekedő kisokos című, hiánypótló ismereteket tartalmazó munkafüzetet ünnepélyes keretek között mutatták be, s adták át – jelképesen a kőbányai iskolásoknak – a Szervátiusz Jenő Általános Iskola 4. osztályában november 21-én délelőtt.

 


Az első gondolatsor Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztost illette. A rövid ajánlásban elmondta, a munkafüzet megszületésének előzménye külföldi tapasztalatai voltak. Ugyanis, több nyugat-európai országban is megszokott, hogy a hasonló korú gyerekeknek az év elején egy közlekedési tankönyvet adnak. Hogy erre miért van szükség nálunk is, mindennél ékesebben bizonyítja, csak egy fiú tudta leírni pontosan, milyen az elsőbbségadás kötelező tábla.
   Révész Máriusz (lenti nagy képen balról a második) arra is figyelmeztette a gyerekeket, ne felejtsék el, hogy otthon a szülőkkel közösen is nézegessék, tanulmányozzák a füzetet.


Szervatiusz bicaj book 011

 

   D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere (a képen balról a harmadik) arról kérdezte a gyerekeket, mit gondolnak arról, hogy az önkormányzat, hogyan tud nekik segíteni a közlekedési szabályok megismerésében, és hogy biztonságban közlekedhessenek. Az okos, a realitást feszegető és a gyalogosokat is érintő észrevételek, válaszok után a polgármester azt is megkérdezte, azt tudják-e, hogy az önkormányzat mivel tudja segíteni ezt a bringás programot? Volt ugyan 1-2 részben jó válasz, de a lényeget mégis csak D. Kovács Róbert árulta el. Szervatiusz bicaj book 033

   „A Kőbányai Önkormányzat támogatásával a Kőbánya Bringa program keretében BringaAkadémia akkreditált pedagógusképzés zajlik a kerületben, melynek célja, hogy a kerékpáros közlekedésbiztonsági ismereteket felkészült oktatók adhassák át a diákoknak a Közlekedő Kisokos segítségével.”


   Szervatiusz bicaj book 045Abelovszky Tamás (képünk), a BringaAkadémia projektvezetője, a kiadvány társszerzője arra biztatta a gyerekeket, hogy bringázzanak minél többen és többen. Egy játékos kérdés-felelet sorozatban kiderült, hogy a többség szeret bringázni, van kerékpárja, de a jelentkezőknek jóformán csak a fele használja rendszeresen, iskolába pedig nemigen járnak bicajjal. A véletlen hozta a humort is, mert arra a kérdésre, hogy miért nem jönnek biciklivel iskolába, az egyik kissrác azt felelte: – Én Pécelről járok be, és az kicsit messze van.
   Abelovszky elmondta azt is, ha hosszabb útra, kerékpáros túrára készülnek, akkor ismerni kell mind a kerékpárosokra, mind a gyalogosokra vonatkozó szabályokat, és jelzőtáblákat. Befejezésül azt kívánta, hogy minél többen bringázzanak úgy, hogy tisztában vannak a közlekedési szabályokkal.

 

Szervatiusz bicaj book 064

 

   A sajtótájékoztatón bemutatták a két iskolarendőrt is, akik a közlekedési kérdésekben segítik majd a tanulókat, de az első tényleges, a szó szoros értelmében ünnepélyes feladatuk az volt, hogy segítsenek a munkafüzet kiosztásában. Természetesen, a gyerkőcök azonnal belelapoztak a füzetbe, s érdeklődve nézegették a rajzokat, ábrákat.


   Szervatiusz bicaj book 082A bemutató és a munkafüzet stílszerű zárása volt Eisenkrammer Károly (a képen balról), a Vuelta kft. tulajdonosa, vezetője, a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny főszervezője, 27-szeres magyar bajnok – három szakágban – megszólalása.

   „Tizennyolc évvel elezelőtti álmom valósult meg ezzel a kiadvánnyal, hogy a hivatalos iskolai oktatás keretében elmondhatom ezt a mondatot – amit egyébként a Közlekedéstudományi Intézet egy vezetőjétől hallottam – és majd elmondhatják a pedagógusok is: Most pedig vegyétek elő a kerékpáros munkafüzetet, a Közlekedő kisokost és nyissátok ki a nyolcadik oldalon. Ez a mondat mostantól kezdve elhangozhat az országban.”
   Megható befejezés volt.

 

   „Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kezdeményezésére a következő hetekben minden általános iskola 4. és 5. osztályos tanulója kézhez kapja azt a hiánypótló munkafüzetet, mely összefoglalja és gyakoroltatja a gyalogos, illetve a kerékpáros közlekedés alapvető szabályait” – írja a sajtónak készült hivatalos tájékoztató.


   Szervatiusz bicaj book 089A munkafüzet bemutatása után megkérdeztük Révész Máriuszt, hogy ez a kőbányai esemény volt-e az első, a munkafüzetet bemutató sajtótájékoztató, és nagyságrendek után is érdeklődtünk. A kormánybiztos elmondta, már másfél hete zajlik a 200 ezer munkafüzet bemutatása, szétosztása, és szeretnék, hogy karácsonyig minden 4.-es és 5.-es tanuló hozzájusson ehhez az oktatóanyaghoz.


fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül.

tamogatas