AD-blacklist1

2018
nov.
20

Hőlégballon repülés a legjobbaknak

Írta: Oszvald György

Szechenyi holegballon 095leadKülönleges jutalommal kedveskedett a Széchenyi Általános Iskola az elmúlt tanév legjobb tanulóinak. Hőlégballonba szállhattak, s 5-6 méter magasságba emelkedhettek.

 

 

 

Mondhatja bárki, mitől érdekes néhány méter magasságba emelkedni, mert, ilyen magasságba egy falhoz támasztott létrán is fel lehet mászni. A magasság stimmel, de semmi más nem. Ugyanis figyelembe kell venni, hogy a legjobbak végignézték kora reggel a hőlégballon „életre keltését”, tanúi voltak annak, hogy 2-3 méteres lángok csaptak ki a ballonban lévő levegőt melegítő szerkezetből, hallhatták a lángok süvöltését, nem utolsó sorban szinte az egész iskola jelen volt, s mi több van attól, mint a nagy nyilvánosság előtti elismerés? Ezek mellett nincs jelentősége, hogy 5 méterről vagy 50-ről beszélünk.

 

   Szechenyi holegballon 163De nézzük, hogyan indokolta az eseményt Sándor Zoltán, az iskola igazgatója!

   – Honnan a kapcsolat a hőlégballonosokkal?

   – A kőbányai senior asztalitenisz válogatott jó másfél éve itt, nálunk tartja az edzéseit. Ezek a sportolók tagjai a szintén nálunk működő Sikeres Emberek, Sikeres Kőbányáért Egyesületnek is.

   Szechenyi holegballon 123Egyikük a gázpalackok révén ismerte a hőlégballonos társaságot, a Hungária Hőlégballon Sportegyesületet, s ő volt a meghívás közvetítője. Az egyesület vezetőjével, Füle Zoltánnal találkoztam, elmondtam, mit tervezek, s ő rábólintott.

   – Mire bólintott rá Füle úr, mi volt a terv?

   – Ehhez annyit hadd tegyek hozzá, hogy tavaly lehetőségem volt 1000 m magasságba emelkedni és mintegy 6 kilométert repülni a hőlégballonnal. Hatalmas élmény volt, s arra gondoltam, ezt az élményt tovább kell adnom, persze, egy, az iskolai körülményekhez alkalmazkodó egyszerűbb változatban. Ez, ugye a magassági korlátot jelenti.

    A tanév elején kihirdettem, hogy a kitűnő eredménnyel végzett tanulók ezt a jutalmat kapják. A korlátozás pedig azt jelenti, hogy csak emelkedés van, mert a biztonság – a sportpálya négy sarkában álló lámpaoszlopok és lámpák a veszélyforrások, amennyiben akár egy gyengébb szél támad – ezt kívánja meg. Hiszem, hogy önmagában a hatalmas hőlégballon is élményt adó látvány, az emelkedés a diáktársak, a szülők és más érdeklődők előtt pedig kiváló motiváció is lehet.

  

Szechenyi holegballon 144

  Tesztrepülés

 

   Amíg az első körre összegyűlt és a kosárba szállt néhány pedagógus, azt is megtudtuk, hogy számukra egy valódi, terep- és magassági viszonyok között végrehajtott hőlégballonos repülést biztosítsak. A gyerekeknél pedig a család részvételét tervezem.

   Szechenyi holegballon 317  Az első emelkedésben részt vevő gyerekek: Kitti, Csanád, Vince, Jázmin, Péter.

 

   Kitti azt mondta, nagyon jó volt a magasban, igaz kicsit hangos a gázégő, de megérte, mert még soha nem látta az iskola tetejét.

   Csanádnak egy álma vált valóra, mert ő egy „könnyű legény” és szeretne repülős lenni, ez pedig az első lépés volt az álmához.

   Vince úgy vélekedett a kitűnő eredményről, hogy nem nehéz elérni, csak szeretni kell a tanulást. Jázminnak pedig szinte mindegyik tantárgy kedvence, de legjobban a környezetismereteket szereti. Fura módon, Péternek az ereszkedés és a leszállás volt a legnagyobb élmény.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

 Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül.

 tamogatas