AD-blacklist1

2018
nov.
02

Próbajáték – játékpróba

Írta: Oszvald György

Zsivaj bolcsi csaladi nap 159leadKülönleges alkalmat biztosított a Zsivaj utcai Apró Csodák Bölcsőde kollektívája a szülőknek, a kicsiknek, a sajtó képviselőinek szeptember 27-én. Vadonatúj udvari játékok várták, hogy kipróbálják őket a kicsik, ráadásul mindenki meggyőződhetett a bölcsődében feltálalt reformételek ízéről, zamatjáról.

 

 

Szerkesztőségünk elsősorban nem a játékpróbában vett részt, inkább az ételek felé fordult az érdeklődésünk. Nem restelljük bevallani, több ételből minimális mennyiségű kóstolót is kértünk. Egy süteményt találtunk száraznak, az egyik salátát kicsit sótlannak, bár ez ízlés dolga, az almás céklasalátának viszont elkértük a receptjét.

   Zsivaj bolcsi csaladi nap 109

 

   Kóstolás közben azért kérdeztünk is, így derült ki, hogy az ételféleségek, bele értve a főételeket is, mindenben megfelelnek az alapanyag követelményeknek, azaz messze túllépnek a hagyományos magyar konyha receptúráján. Energia és vitamintartalmuk az előírásoknak megfelelő, sőt, figyelembe veszik a kisgyerekek életkorának megfelelő ásványi sók, nyomelemek meglétét is. A minta adott volt a bölcsődének, hiszen a szomszédos Zsivaj Óvodában már hosszabb ideje reformételek teszik ki a gyerekek napi menüjét. A bölcsiben két és fél éves kortól szolgálják fel ezeket az ételeket a kicsiknek.

 

   Sajátos munkamegosztás alakult ki a szülők között: amíg anyu vagy apu az új játékokat birtokba vevő kicsik örömét vigyázta, a másik az egészséges táplálkozás apró csodáit tanulmányozta.

   A temérdek mozgás és a korszerű ételek együttese egyben egy apró tartalmi kivonat volt a bölcsőde munkatervéből. Zsivaj bolcsi csaladi nap 147Ennek lényege, hogy a gyerekeket már ebben a korban is a környezettudatos szemléletre nevelik, s látható jelei voltak a közösségfejlesztésnek, közösségépítésnek is. Bár az új ugrálóvárak, a kisvonat, a csúszda folyamatosan zsúfoltak volt, mégsem lehetett gyereksírást hallani, merthogy például valakinek nem jutott volna hely.

 

   Zsivaj bolcsi csaladi nap 012Mint ahogy mi is, a gyerekek is érdeklődve szemlélték a madáretetőket, a rovarhotelt. Itt akár nagyítóval is megnézhetik a rövidebb-hosszabb időre beköltöző bogarakat.

 

   De hogyan kerültek az udvarra a polgármesteri keretből biztosított új játékok? A válasz – elvileg – egyszerű. A bölcsőde nevelési tervéhez, fejlesztéseihez kevésnek bizonyultak a meglévő források, így kéréssel fordultak D. Kovács Róbert polgármesterhez. Ebben a játékok beszerzéséhez kértek támogatást. A cikkünkhöz melléklet képgaléria bizonyítja, hogy ezeket megkapták: a fedezet a polgármesteri keret volt.

 

   Összességében elmondhatjuk, egy valódi családi délutánnak voltunk tanúi, mely során a szórakozás mellett a szülők és a bölcsődei dolgozók kapcsolatai is közvetlenebbé váltak.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGy

tamogatas