AD-blacklist1

2018
szep.
24

Megújult tornaterem a gimiben

Írta: Oszvald György

SztL Gimi tornaterem 035leadA Kelet-Pesti Tankerületi Központ és meghívott vendégei sajtótájékoztatón mutatták be és adták át a Szent László Gimnázium felújított tornatermét szeptember 19-én.

 

 

 

Elsőként dr. Fekete Ildikó, a Kelet-Pesti Tankerületi Központ vezetője mondott el néhány részletet, melyek hátteret adtak a beruházásnak.

   

SztL Gimi tornaterem 074

  balról: Dunai Mónikla, Hajdu Péter, Radványi Gábor, dr. Mátrai Gábor, elől: dr. Fekete Ildikó

 

   – Azért örömteli ez az esemény, mert a felújítás Kőbánya egyik kiemelkedő oktatási intézményében, a Szent László Gimnáziumban történt – mondta, s hozzá tette, a sajtótájékoztató meghívott vendégei mindegyikének szerepe volt abban, hogy ez a fejlesztés megvalósulhatott.

   – Elsősorban az itt tanuló diákoknak fontos ez a tornaterem, de azok a sportegyesületek is elégedettek lehetnek, melyek rendszeresen használják a termet – fogalmazott, majd átadta a szót Dunai Mnika országgyűlési képviselőnek.

 

   A képviselő asszony más szempontból értékelte a tornaterem felújítását. Hangsúlyozta, egy iskolában minden tanítási napról elmondható, hogy az különleges, mert az élményszerző pedagógia minden nap jelen van az oktatási intézményekben. – Ugyanakkor ne csak a tanórákra gondoljunk, hiszen minden más élmény, mely a közösségi tevékenységhez kapcsolható, biztosítja az adott nap egyediségét. Ez a nap pedig azért is különleges, mert a fenntartók szereznek örömet a diákoknak azzal, hogy egy rég várt beruházás átadásával egy új sportlétesítményt használhatnak majd ezek után – mondta Dunai Mónika.

   Kifejtette, hogy a felújítás egy széleskörű összefogással jött létre, mely során a pályázatírástól kezdve a tényleges kivitelezésig sokan vettek részt.

 

   SztL Gimi tornaterem 057Radványi Gábor alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy gyakorlatilag nem sokat tud hozzá tenni Dunai Mónika méltatásához. Inkább felidézte, hogy tíz éve is jelen volt, amikor az akkori, abban az időben korszerűnek számító padlót lerakták. – Elmondták nekem akkor, hogy ugyanilyen sportpadló fedte a pekingi olimpián a kézilabda csarnok küzdőterét is. Tíz év után ismét a legkorszerűbb burkolat fedi a tornaterem padlóját – mondta.

   A TAO-támogatásokat érintve emlékeztetett, hogy mióta ez a rendszer működik, a kerület életében ez a finanszírozási forma jelentős szerepet töltött be a sportlétesítmények esetében. A teljesség igénye nélkül említette a Kada utcai Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnokot, a Harmat Általános Iskola udvarán most épülő kosárcsarnokot; mindkét esetben az iskolák testnevelési óráit is új környezetben tudják megtartani. De ebbe a körbe tartozik az Ihász utcai jégpálya, a Bihari úton a Törekvés pálya teljes megújítása az FTC-vel karöltve. – Az önkormányzati önrész ezekhez és a többi, itt nem említett a támogatásokhoz az elmúlt időszakban összesen 586 millió forint volt – emelte ki Radványi Gábor.

 

   SztL Gimi tornaterem 099Végül Hajdu Péter a Kőbányai Diákok Sportegyesülete (KDSE) elnöke, a Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémia szempontjából, a kőbányai kosárlabdás élet lehetőségeinek bővülése oldaláról értékelte a megújult tornaterem szerepét. Elmondta, hogy a forrásteremtésben, a TAO-s pénzekért való lobbizásban a Szent Lászlós szülők mintegy harminc százaléka vett részt, a többi a kosárlabdaszövetségnek köszönhető.

 

   A forrásteremtés e sajátos, a TAO igénybevételével létrejött fejlesztéseknek köszönhetően Kőbányán „megnégyszereződött azon fiatalok száma, akik a rendszeres kosárlabdázást választották” – emelte ki Hajdu Péter. Majd így folytatta: – Sikerült egy olyan szintre lépni, amely az akadémiai fokozat elnyerését biztosította. Ebben az évben a Kosárlabdázók Országos Szövetsége megadta számunkra a Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémia besorolást, így a Zsíros Tibor akadémia neve ezzel a minőséget is jelző kiegészítéssel értendő – közölte Hajdu nem kis örömmel.

 

   SztL Gimi tornaterem 116Mint a felújítást koordináló vezető elmondta azt is, hogy a már említett, nemzetközi minősítésű sportpadlón túl megújultak az öltözők, a fürdők, a szertár és más tároló helyiségek, a teljes gépészet, a vizesblokkok, megoldották a korábbi beázások szigetelését, és ki lett festve a teles falfelület is.

 

(képünkön Sárkány Péter, a gimnázium igazgatója nyiltakozik a helyi televíziónak)

 

   Szerkesztőségünk még a sajtótájékoztató előtt szóvá tette, hogy a tornaterem világítása viszont maradt a régi, minden vonatkozásában elavult, s a látszólagos világosság – mely túlnyomó részben az ablakoknak köszönhető – ellenére valójában sötét van. Nemcsak a kamerák küzdenek a ráadásul vegyesen alkalmazott izzótípusok adta minimális fénnyel, de az itt sportolók szemének sem tesz jót a kevert műfény. Az átadás végén Fekete Ildikó jelezte, a következő évek fejlesztéseinél figyelembe veszik az észrevételünket. Ezúton köszönjük a gyors reagálást.

 

fotó: 10kerkult.hu

tamogatas