AD-blacklist1

2018
aug.
26

Erasmus+ Zenei Napok Bulgáriában

Írta: sajtóközlemény

KROO Erasmusclose 079lead2018. szeptember 16–23. között rendezik meg Burgaszban bolgár, lengyel és magyar zeneművészeti intézmények együttműködésével a következő Erasmus+ rendezvénysorozatot, mely eseményen Magyarországot a kőbányai Kroó György Zeneiskola képviseli.

 

 

A programon résztvevő intézmények:

 

„Professzor Pancho Vladigerov” Nemzeti Zene- és Előadó-művészeti Iskola, Burgasz (Bulgária)

A Kőbányai Ifjúság Zenei Neveléséért Alapítvány és a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola, Budapest (Magyarország)

Bronisław Rutkowski Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola, Krakkó (Lengyelország)

 Vakok és Gyengénlátók Intézetének Technikuma, Krakkó (Lengyelország)

 

   Bő másfél évnyi előkészítés előzte meg az Erasmus+ Napok létrejöttét Bulgáriában. 2018. június 8–14. között Budapesten a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola adott otthont hasonló rendezvénysorozatnak, melynek nemcsak házigazdái, de szervezői is voltak. A 25 hónapon át tartó projekt címe kifejezi a projektben részt vevők közös művészetoktatási célját: „Az oktatás és szakmai karrier jövőjének bemutatása európai országok nemzeti zenéjének perspektívájából”.

 

Programok Bulgáriában az Erasmus+ Napok alatt:

 

   Nyitókoncert: bolgár, lengyel és magyar népzenén alapuló romantikus és XX. századi szóló-, kamara- és zenekari művek prezentációja a részt vevő iskolák diákjainak, valamint művésztanárainak előadásában.

   A továbbiakban ismerkedés a bolgár folklórral, hangmérnöki előadás a népzenei művek stúdiófelvételi lehetőségeiről, és művészeti workshop a Martenici, Surovachki bolgár népi tradicionális öltözetek készítésével kapcsolatban, valamint Pravo, Horo és Rachenica népi táncok tanulása.

 

   Az Erasmus+ Napok során a diákok és tanáraik közös produkciók előadására is készülnek, egymás nemzeti repertoárjának közös megismerése céljából. A próbafolyamat zárókoncertjét a burgaszi Szabadtéri Színházban rendezik meg, ahol a lengyel kórus, a budapesti és burgaszi résztvevőkből álló közös zenekar és szólistáik előadásában elhangoznak többek között a következő művek: Moniuszko-Fitelberg: Polonéz; Petko Stainov: Rachenitsa; St. Babekov: „Vilase, igora” (trombitaszóló és zenekar); Witold Lutoslawski: Szvit (fuvolaszóló); Dobri Hristov: „Mari, mome”; Petar Liondev: „Ergendeda”; Kazuro–Krakowiak: „Matulomoia”.

   

KROO Erasmusclose 435

 

   A magyar műsor prezentációjaként Bartók Béla: Román népi táncok és Johannes Brahms: 5. Magyar tánc című művét adják elő.

 

   KROO Erasmusclose 383A Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola 25 fős delegációja szeptember 18-án ad önálló hangversenyt 18:00 órai kezdettel a Burgasz Megyei Városházán, valamint szeptember 21-én a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben 18:30 órai kezdettel (Cím: 1000 Szófia, Akszakov u. 16.), melyen Bartók Béla, Frédéric Chopin, Marin Petrov Goleminov, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc és Charles Camille Saint-Saëns művei csendülnek fel. A diákokból és tanárokból álló vonósegyüttes és a kamaraszimfonikus zenekar bemutatkozása mellett elhangoznak zongorára írt népszerű dallamok, valamint klarinétra írt szólóművek.

   Együttesvezető: Füzesséryné Dudás Eszter – brácsaművész; Koncertmester: Füzesséry Attila – hegedűművész (képünkön jöbbról).

   Szólót játszanak: Kovács Bernadett és Taraszova Krisztina – zongoraművészek, Kührner Krisztina – gordonkaművész, Héja László – klarinétművész.

   A Kroó AMI igazgatója: dr. Széll Rita.

 

   A budapesti és bulgáriai programsorozat 2019 tavaszán folytatódik Lengyelországban, Krakkóban.

    

erasmus mix logo1

Beszámoló a 2018 júniusában megtartott budapesti Erasmus+ Napokról ITT olvasható.

 

(krogyorgyzeneiskola.hu)

tamogatas