AD-blacklist1

2018
aug.
17

Aszú helyett a zene volt a főszereplő – anzix Tokajból

Írta: szerk

Tokaj Kroo 22leadTokajban rendezték meg a 15. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivált augusztus 1–13-a között. Öt kontinensről és harminchárom országból több mint háromszázan érkeztek vendégek a rendezvénysorozatra.

 

 

 

 

A Kroó AMI tanárai és diákjai a kezdetek óta résztvevői a Crescendo Nyári Akadémiának. Idén is több művésztanárunk tartott mesterkurzust, a diákok közül pedig a Kroó Szimfonikus Zenekar koncertmestere, szólamvezetői és vonós tagjai vettek részt a kurzusokon.

 

   Tokaj Kroo 15Volt, aki már a tizenegyedik, illetve aki a kilencedik alkalommal élvezte a nyári akadémia kurzusait, de a fiatalabbak közül is többen 2-3 éve rendszeresen visszatérő vendégek – írta szerkesztőségünknek Füzesséryné Dudás Eszter, a Kroó Ami brácsaművész-tanára, mesterpedagógus, a Crescendo, Nyári Akadémia, Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány elnöke (a képen középen, balról Szabó Noémi, jobbról Báró Lili, Eszter tanítványai).

 

   A kőbányai fiatalok a Crescendo Fesztivál során a Crescendo Ifjúsági Kamarazenekar és a Crescendo Szimfonikus Zenekar tagjaiként léptek fel egyetemi tanárok, rangos hazai és külföldi zenekarok előadóművészei, valamint zeneakadémisták és konzisok partnereként. Diákjaink szóló- és kamaraprodukciókban is kaptak bemutatkozási lehetőséget a nemzetközi összetételű, népes számú vendégsereg előtt. Repertoárjukban többek között barokk zenekari darabok, énekes művek, Beethoven: III. „Eroica” (Esz-dúr) szimfóniája, Bartók Béla, Eduardo Lalo, Antonio Vivaldi és Henryk Wieniawski hegedűre írt művei szerepeltek.

 

   Dr. Marcel S. Zwitzer holland zenetudós előadásain a résztvevők Beethoven életéről és munkásságáról hallhattak előadást, valamint megismerkedhettek az Eroica szimfónia zenetörténeti jelentőségével, ezenkívül a professzor Debussy, Ravel és a modern zenei kezdetei címmel adott útravalót a francia zene megértéséhez, mivel a Crescendo Nyári Akadémián kiemelt szerepet kapott a francia muzsika.

 

   Tokaj Kroo 1Augusztus 9-én még több francia szerző műveit hallhatták az érdeklődők: Lili Boulanger, Frédéric Chopin, Claude Debussy, François Devienne, Gabriel Fauré, Jaques Ibert, Francis Poulenc, Paul De Wailly művei hangoztak el, az est szólistájaként Varga Tünde Katalin, a Kroó AMI hegedű szakos növendéke is fellépett (képünk).

   Augusztus 10–12. között tanszaki koncertek zárták a szóló- és kamaraórák sorozatát – rézfúvós, mélyvonós, fuvola, fafúvós, zongora, hegedű, ifjúsági és karvezetés kurzusok résztvevői mutatták be a nyári akadémián tanultakat –, ahol szintén bemutatkoztak a Kroó AMI diákjai.

 

   A kurzusok és a fesztivál inspiratív helyszínei voltak Tokaj reprezentatív épületei, intézményei. A szíves fogadtatás és a város kellemes hangulata kiválóan reprezentálta a vidéki vendégszeretetet. Nagyon jól érezték magukat a fővárosból és távolabbi helyekről érkezett vendégek, a családi és rendkívül baráti légkör kialakulásához pedig nagymértékben hozzájárultak a közösségépítő programok. Idén első alkalommal rendeztek bankettet, ahol a tanári kar mindent megtett azért, hogy diákjaiknak ünnepi hangulatot szerezzenek. A Crescendo Nyári Akadémia elmúlt másfél évtizednyi emlékeit sok szép és vidám pillanatban elevenítették fel a 300 fős ünnepi torta közös elfogyasztása közben.

   Tokaj Kroo 4

 

   A közel két hét során a Crescendo Nyári Akadémia és Fesztiválon a Kroó AMI képviseletében érkezett résztvevők a tartalmas programsorozatnak köszönhetően ismét új és nemzetközi élményekkel, barátságokkal gazdagodtak, s azzal a reménnyel tértek haza, hogy minél többekkel találkozhatnak majd újra 2019. július 24. és augusztus 5. között a 16. Crescendo Nyári Akadémián.

 

   És, hogy teljes legyen a kép, és valamit megérezzen az olvasó a Crescendo hangulatából, szánjon rá úgy 15 percet, hogy megnézze a videót.

 

 

Füzesséryné Dudás Eszter

A tudósításhoz képgaléria tartozik - ITT