AD-blacklist1

2018
júl.
08

Csak a tábornak lett vége…

Írta: Oszvald György

Freinet 4th 1412leadAkkreditált pedagógusképzés keretében hirdetett országos Freinet találkozót a Kőbányai Kincskeresők Óvoda. Július 5-én a tábor munkája véget ért, a műhelyek, csoportok – bennük az egyes résztvevők – arról adtak számot, mennyi mindennel lettek gazdagabbak, hogyan gyarapodott tudásuk.

 

 

A közös munka után haza megyünk. Lesz, akivel napokon belül, másokkal csak hosszabb idő múltán találkozunk, de az is lehet, hogy sohasem. Így vagy úgy, de lesznek, akik további életünk részei, részesei maradnak.

  

 

Egyszer minden véget ér, tartja a szólás. Talán így van, talán nem. Azon viszont érdemes elgondolkodni, vajon mit is kell érteni a ,véget ér’ fogalom alatt.

 

   Hadd elmélkedjünk egy kicsit!

 

   Vége van-e annak az eseménynek, mely egy nagyobb rész kiragadott epizódja, s meghatározott céllal, a lehetőségeket is figyelembe véve, meghatározott ideig tart?

   Vége van-e egy adott téma feldolgozásának, még ha oly részletesen is tette azt egy csoport?

   Vége van-e annak a folyamatnak, mely során a kreativitás a főszereplő?

  

Freinet 4th 014

  Táborzárás - az utolsó Plénum

 

   A sort lehetne még folytatni, de nem tesszük. Arra szeretnénk csak rámutatni, hogy hogy „sántít” az eredeti szólás. Úgy gondoljuk, csak annyit lehet bizton állítani, hogy egy adott konkrét esemény befejeződött. Az esemény pedig egy nagyobb rendszer része, s mint ilyen, azzal kölcsönhatásban áll, annak fejlődésére hatással van.

   Jelen esetben éppen az a téma, hogy a Kőbányán július 2-6-a között megrendezett országos Freinet tábor megvalósított egy kitűzött célt: kézzel foghatóvá vált mindaz, amit a szervezők, a program megálmodói papírra vetettek. A műhelyek résztvevői új ismereteket szereztek, esetleg meglévőket frissítettek fel, és szert tettek olyan képességre, hogy ezeket alkalmazni tudják majd a hétköznapi munkájukban. Teljesítményükről pedig számot adtak.

   S mi másról is szólhatna a tábor utolsó napjáról szóló tudósítás, mint arról a munkáról, ami maga a számadás.   

 

Rutinok

 

   Ez a nap is úgy indult, mint az előzőek: a Plénumon a műhelyek megbízottjai (önkéntes szóvivői) az előző napon elvégzett munkát ismertették a többiekkel. A látványos prezentációk most új színnel gazdagodtak: egyfajta Hyde parki fílinget eredményezett, hogy – ugyan hordó híján – az egymásra helyezett raklapokra állva mintegy „soap-box speaker”-ként, hordószónokként adtak számot tevékenységükről.

  

Freinet 4th 044

 

   Elsőként az Amit ma megtehetsz… műhely képviseletében ismét Kozáné D. Hegyi Gabriella lépett a plénum elé (fenti nagy kép)

 

   Freinet 4th 048Másodikként Deák Virág (jobb oldali kép)  „szökkent a hordóra” – a Hagyd, hogy ami belül,van… műhely munkájáról szólt.

 

   Freinet 4th 059A befejezés ezúttal újfent egy anya és lánya (Laura és Anna - képünk) performance volt A képzelet és valóság játéka műhelyről.

   Az első pillanatokban nem is lehetett tudni, miért áll nagyon szorosan Laura a lánya mögé. aztán kiderült: Anna hátra kulcsolta a kezeit, s átfogta anyukája derekát, Laura pedig Anna hóna alatt átnyúlva formált „álkezet”. Anna mondta a szöveget, s „újonnan nőtt” kezei mutogattak, lapoztak – igazodva a szöveghez – nem kis derültséget keltve. (Szerkesztőségünk számukra a változatos heti prezentációs teljesítményükért a „Virtuális Prezentációs Nagydíj” elismerést adományozta.)

 

Műhelytitkok

 

   A délelőtt folyamán a műhelyek a befejezték a programjaikat, sőt, itt-ott már a keretjátékot próbálták és a Színes estre készültek. Mármint a program szerint. A valóság azonban némileg módosult.

 

   Freinet 4th 459Gyakorlatilag már az előző nap délután végeztek az érdemi tevékenységgel, ahol volt ilyen, az elkészített műalkotásokból alkalmi kiállítást rendeztek. Így a papír-projekt a folyosón mutatta be a társasjátéktól kezdve a papírruhákig terjedő munkáit.

 

   Freinet 3rd B 157A montázs-fantáziáknak az öltözőfakkok és átmenetileg a padló biztosított helyszínt, míg a szabadulószoba falai rajzokkal teltek meg. Eláruljuk, egyik-másik remekmű fontos szerepet kapott a délutáni Színes est programjában.

 

   S ha már „árulkodunk”, pletykálkodunk is egy kicsit. Már a szerdai csoporttalálkozókon leselkedtünk, vajon mivel is készülnek a másnapi bemutatóra. Elsősorban az olvasóknak mondjuk, hogy a csoportok nem azonosak a műhellyel. Míg az előbbi az első napon a regisztrációnál kapott színes szalagokkal alakult ki, a műhelyekre fel kellett iratkozni (mindenki szabad választása volt), így alakult ki annak „tagsága”.

 

   Nos, meglehetősen parázs viták során alakult ki az öt perces keretjáték sorrendje, szövegezése, s ha kellett, a zenei aláfestés. Őszintén szólva, a nap végén nehezen hittük, hogy másnapra színpadképes produkciók születnek. Nagyon pesszimisták nem voltunk, tudván, hogy a záró nap délutánja lehetőséget és időt biztosít a felkészülésre.

   Freinet 3rd B 538

   Próba közben - ellesett pillanat

 

   No, de az a bizonyos valóság más. A műhelyek, a programjuk zárásaként, egy-egy rövid finomítás után a délutánra készültek, sőt, arra is szakítottak időt az egyes tagok, hogy a csoportjuk műsorán dolgozzanak egy kicsikét. s csak azért, hogy bizonyítsuk állításainkat, bemutatunk itt egy lesifotót (éppen az „amit ma megtehetsz…” apropóján)

 

Humorparádé

 

   Elgondolkodtató, hogy ha a gyerekeknek mondanak egy történetet vagy egy fogalmat, s arra kérik őket, hogy rajzolják le, mi jut arról eszükbe, milyen gazdag képzelettel teljesítik a kérést. Olyan dolgokat ábrázolnak – magas szintű asszociáció révén – melyet senki nem vár el tőlük, mégis, kézzel fogható valósággá válik a képzelet.

 

   Nos, valami ilyennel találkoztunk a csoportok keretjátékaiban, s a műhelyek bemutatójában. Az első napon a színes szalagok révén megtalált tárgyakat vagy azok egy részét felhasználva az évszakok körfogásától kezdve a nagy utazáson át a Ki Mit Tud? paródiának is felfogható valóságábrázolásig terjedtek a humoreszkek.

    

Freinet 4th 554

 

  Itt szeretnénk megjegyezni, hogy az országos Freinet találkozónak a Gyökerek és szárnyak címet adták a szervezők, utalva egy Goethe idézetre: „A legtöbb, amit a gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.”

 

Freinet 4th 1266

 

   Azt nem tudjuk, a Színes est műhely-bemutatkozásait, egész hetes munkájuk színdarab-szerűen előadott összegzését kötelező volt-e erre az idézetre hangolni, vagy ezt mondani sem kellett, és maguktól is így tettek. De láttuk, tapasztaltuk, hogy a rendkívüli humorral, határtalan fantáziával és kreativitással rendezett „Örkény egypercesek füzére” teljes mértékben a Goethe-i gondolatra épült. Mint ahogy a program tájékoztatójában is jelezték a gondolat-piramis lépcsőin: Alulról a csúcs felé haladva Freinet találkozó – szabad önkifejezés – együttműködés – képzelet. A hibátlan építkezéshez azért hozzátesszük, mert e nélkül nem tudtuk volna maradéktalanul élvezni a hetet: megvalósítás.

   

   Csak a példa kedvéért vezetünk le egy epizódot: a műhely meséi (melyek önmagukban is remekművek voltak) nyomán a közönségnek megmutatták a meséhez kapcsolódó montázst, majd ezt eléjük terítették a földre, s a végén így jött létre egy rendhagyó, csak pár percig látható kiállítás.

   Máshol az egyik szereplő egy meglehetősen hosszú narrációt fejből mondott a történet alá, s mint kiderült, az saját írása volt, akkor is meglepő, hogy néhány óra alatt memorizálta.

   

Freinet 4th 2051

   De az is élményszámba ment, amikor a „színpadon” szétszórt hulladékhalmokból a szelektív válogatás eredményeként egyszer csak rend lett, s ezen környezetvédelmi vonás bevonásával a szennytől szenvedő természet „kivirágzott”, ráadásul, ezen a terepen még egy látványos papír-újrahasznosítást is bemutattak.

 

*

   A tábor befejezése a teljesítést, a kreditpontok elnyerését igazoló oklevelek átadásával zárult. Csáaszi Imréné hivatalosan is bejelentette, hogy közelgő nyugdíjazása és családi elfoglaltságai miatt lemond jelenlegi elnöki tisztségéről, s az ilyenkor szokásos hivatalos bejegyzések után tisztségét Bavalics Laura, óvodapedagógus, játékmentor, a Pendula Óvoda vezetője veszi át.

 

   Freinet 4th 2068Ritka alkalom, hogy egy szerkesztőség egy héten át követheti, dokumentálhatja egy pedagógus továbbképzés szinte minden rezdülését. Túl a személyes élményeken, ez a tábor még jó néhány meg nem írt témát is adott: rövidesen megírjuk összegzésünk a kívülálló szemszögéből nézve, közöljük majd a leköszönő elnökkel készült interjúnkat, s igyekszünk még a szeptemberi tanévkezdés előtt mikrofonvégre kapni a Magyarországi Freinet Egyesület új elnökét is.

 

   Végezetül annyit, hogy osztjuk a képen látható gondolatokat!

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

A tábort záró cikkünkhöz képgalériák tartoznak.

A napi tevékenységeket ITT lehet megtekinteni, a műsorokat ITT , az igazoló oklevelek átadását pedig IDE kattintva nézhetik meg.