AD-blacklist1

2018
júl.
04

Papírvarázs

Írta: Oszvald György

freinet 3rd A 158leadElső alkalommal sikerült reggel fél kilencre beérni az óvodába (az előző napon csak 9-re érkeztünk meg), s így nem maradtunk le egy nagyszerű napindításról. S ez nem más volt, mint egy beszámoló az előző napi műhelymunkákról.

 

 

 

   freinet 3rd A 013aKozáné D. Hegyi Gabriella (képünk) „verslevélbe foglalta” az élményeket, melyeket szép színes papírra írt le (Amit ma megtehetsz műhely).

 

   Meglepetés volt A képzelet és a valóság játéka műhelyprezentációja. A 14 éves Anna egy „hivatalos” bevezető után felkérte a segítőit, hogy illusztrálják az elmondottakat. Na, itt elszabadult a humor, tekintettel arra, hogy a két hölgyemény (Bavalics Laura és Kun Dóra) nagy odaadással, átéléssel játszotta a szerepét.

 

 

   A prezentálás annyira megtetszett a csapatnak, hogy egy rövid részletet rögzuítettünk is belőle.

 

 

 

   freinet 3rd A 060A Hagyd, ami belül van… műhely beszámolója is a dramatizálásra épült. Jő érzékkel választotta Pálfiné Kováts Ági s testvére, Székelyné Kováts Eszter félig-meddig narrátornak az aranyos, igencsak aktív Bogit. Élmény volt hallgatni nézni a trió teljesítményét, különösen az aprócska székeken való helycserés névsorba állást. Itt ugyan egy raklap-emelvény helyettesítette a székeket, de az egyensúlyvesztés veszélye, a le ne essek helycsere közben illúziója tökéletes volt.

 

A napindító Plénum egy rövid programismertetéssel zárult.

 

*  

 

   A műhelyfoglalkozások kiválasztása egyszerű volt ezen a napon. Tegnap két tásaság munkáját követtük végig, ma a harmadiknál kezdtük a napot.

 

   A hangulatot megalapozandó, Kozáné Gabi mondott el egy rövid Freinet-írást, majd a lelki rákészülést egy kis fizikai igénybevétel követte. A későbbi felhasználásra előkészített papírhengereket használva néhány tornagyakorlatot végeztek, közben beszélgetve, hogy azért ne legyen olyan könnyű.

 

freinet 3rd A 111

 

   A tényleges munka, a papír történetének és felhasználásnak feldolgozása azzal indult, hogy színes újságoldalakból alkottak egy fát, sok-sok ággal, s közéjük egy madárfészket helyeztek. A feladat az volt, hogy az ágakra bekötött szemmel kellett „felmászni” úgy, hogy feltétel nélkül bízni kellett az irányító utasításaiban. Száz százalékos bizalompróba!

 

Ízelítőül álljon itt egy rövid videó a papír egyfajta újragondolásáról:

 

 

  

Freinet 3rd B 030

   A papír történetével, feldolgozásával foglalkozó munka azzal folytatódott, hogy az újságlapok felhasználásával, no meg a fantázia elengedésével mindenki megalkotta a saját papír-remekművét. Ezekből még az ebéd előtt alkalmi kiállítást rendeztek.

 

Gyárlátogatás

 

   A délután a Viteg-KőpoRC Kft.-be szervezett üzemlátogatással telt. Lehner Éva, a cég ügyvezető  fogadta, s kalauzolta a résztvevőket.

 

   A gyárlátogatás különlegességét az adta, hogy a táborlakók kipróbálhatták a porcelánfestést.

   A csodás mintateremben álltak az asztalok, a szomszédból vagy előrajzolt vagy sima felületű tárgyakat (tányér, váza, kávéscsésze, stb.) vettek fel a táborlakók.

  

Freinet 3rd B 217

 

   A kétfelé osztott csoport egyik fele a festéssel, a másik porcelán tárgyak gyártásával ismerkedett, majd cseréltek. Az biztos, nagy élmény volt mindenki számára, mert szemben a pincerendszerben tett látogatással, itt aktív élményeket lehetett szerezni.

   Freinet 3rd B 415

 

   Elszabadult a fantázia, sorra születtek a kékfarkú macskák és a kék lovak, a szivárvány színeiben pompázó halak.

   

*

 

   Tegnap, mint arról már esett szó, a krónikás is részt vett a mai feladathoz felhasznált fotók készítésében. Természetes kíváncsisággal vártuk, mi születik a fotók és a temérdek prospektus, tengerparti képekből, nagyvárosokról készült naptárak, magazinok kitépett lapjaiból.

   Az alkotás úgy indult, hogy mintegy száz darab fekete-fehér másoltot kiszórtak a földre, s elindult a keresgélés, válogatás. Vagy a saját magát ábrázoló másolatot vagy valamelyik társukét használták fel a reinkarnációhoz.

 

   Freinet 3rd B 168Kun Dóra még egy meglepetéssel is szolgált. Kezében olló, egy másolat, és egyszer csak felkiáltott: – Na végre, most átszabhatom az orromat! Ennek értelmét akkor lehetett megérteni, mikor megmutatta, hogy az őt ábrázoló másolaton éppen az orrát vágta körbe. Szinte hihetetlen, de a kivágás és egy hullámalagút kialakulását ábrázoló kép montírozásával egy, az arcát vízpermetben áztató sellő született…

 

   A koraesti csoporttalálkozón a másnapi „színdarab” szerkesztésén dolgoztak, zenét válogattak, s gyakorolták a meglepetésnek szánt keretjáték részleteit.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY