AD-blacklist1

2018
jún.
14

Sztárvendég az alapítványi gálán

Írta: Oszvald György

Szervatiusz gala 084leadAlapítványi ünnepi előadást rendezett a Szervátiusz Jenő Általános Iskola május 25-én. A műsorban sztárvendége Gheorghita Orsolya operaénekes volt, felléptek az iskola amatőr művészeti csoportjai és a különféle versenyeken kiemelkedő eredményt elért tanulók.

 

 

Gheorghita Orsolya Budapesten született, de gyerekkorát Hódmezővásárhelyen töltötte. Zenei tanulmányait is itt kezdet el.

 

   Szervatiusz gala 023„A zenei és előadóművészi alapok elsajátítása után úgy gondoltam, hogy szeretném tudásomat egy magasabb szintre emelni, így Andrejcsik István felkészítése nyomán 2008-ban felvételt nyertem a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karára Váradi Marianna művésznőhöz. Az itt töltött idő alatt több előadáson énekeltem a Pécsi Székesegyházban és egyéb nívós koncerthelyszíneken.” – írja önéletrajzában.

 

   2012-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Operaének-művész mesterképzésére, Pászthy Júlia tanítványa volt. 2014-ben szerezte meg operaénekesi és énektanár diplomáját.

 

   Délután öt órára megtelt az iskola aulájában kialakított színpad előtti nézőtér.

 

   Köszöntő beszédet az Németh Judit igazgató asszony mondott, majd felcsendült a zene, s a lépcsőfeljáró felől a széksorok mellett a nézők elé lépett Gheorghita Orsolya (képünk) . Csodálatos szopránja betöltötte a teret, ámulatba ejtve felnőtteket, gyerekeket egyaránt. Teljesítményét hosszan tartó taps jutalmazta.

 

   A meglepetés produkció után újfent egy meglepetés következett. Az iskola Kőmazsik Bábcsoportja egy olyan mesét mutatott be, mely a szó szoros értelmében egy bravúr teljesítmény volt. Nem a hagyományos bábokkal dolgoztak ugyanis, hanem celluloid lapokból kivágott és színezett figurákkal, melyeket egy írásvetítő felületén mozgattak a gyerekek.

 

Szervatiusz gala 157

 

   Hogy ne legyen könnyű a feladat, egy figurát többen is igazgattak, más és más szereplő felelt a kéz, a láb megfelelő mozdulataiért. Közben pedig fejből mondták a mesét. Hát, nem semmi teljesítmény, de megjegyezzük, nem véletlenül nyertek Arany diplomát az idén május 5-én megrendezett Budapesti Gyermekbábos Találkozón, s nyertek első helyezést a III. Dunakanyar Ifjúsági Báb- és Színjátszó Fesztiválon ez év áprilisában!

   

Szervatiusz gala 305

 

   A 7.A és a 7.B osztályosok bécsi keringőt mutattak be (felkészítő tanáruk Bessenyei Renáta). Mi sem természetesebb, hogy a tánc végén hatalmas ováció és taps volt a jutalmuk. Miután elfoglalták helyüket a táncteret övező padokon, a színpadra három furulyás érkezett: Koós Nikoletta, Balla Nóra és Ettl Ádám, 3.A osztályos tanulók örvendeztették meg a „nagyérdeműt”. A furulyaszót népdalcsokor követte a kerületi népdaléneklési versenyen ezüst minősítést elért Kovács Márton, 4.A előadásában. Ezután vers következett, elmondta Tóth Zalán 1.A osztályos tanuló.

 

   Szervatiusz gala 512Orbán Ferenc 6.B  (képünk) is verset mondott, de ő angol nyelven. Ezzel az előadással nyerte meg a kerületi angol nyelvű vers-és prózamondó versenyt. S hogy a „fiú-uralom” megtörjék, egy kedves leányka lépett színpadra: Korenta Szonja 3.A is szavalt, igaz, ő magyarul.

 

   Ismét lányoké volt a színpad, és újra népdalokat hallottunk Horváth Liliána 1.B és Dzidzura Jázmin 2.A tanulóktól. A duó arany minősítést kapott a kerületi népdaléneklési versenyen. Kedves színfoltja volt a gálának a Novák Borbála és Bánóczy Eszter – mindketten 5.A-sok –alkotta fuvola kettős.

 

   Az élő zenei műsor Demeter Antal Zsombor 5.A zongora játékával folytatódott, majd Gazdag Lili 2.A osztályos tanuló szavalata következett.

   Deák Lilla 3.A pedig magyar népdalokat énekelt. Lilla a kerületi népdaléneklési versenyen ezüst minősítést kapott.

   

Szervatiusz gala 676

   Különleges produkciónak tapsolhatott ezután a közönség. Az afgán származású Nashreti Beshta 8.A (képünk) egy csodálatos arab dalt énekelt az anyanyelvén. Kedves, érett előadása elbűvölte a közönséget. A második strófa refrénjét már a hallgatóság vastapsa kísérte, miközben Beshta lejött a dobogóról, s közvetlenül az első sorokban ülőknek énekelt.

 

   A befejezés sem nélkülözte a különlegességet. A finálét a 4M World Dance Company Vitalitas tánccsoportjai adták, életkoruknak, tudásuknak megfelelő csoportokba szerveződve. A látványos, igényes koreográfiák sora méltó befejezése volt a gálaműsornak.

 

Szervatiusz gala 839

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px