AD-blacklist1

2018
jún.
05

Békaszerelem

Írta: Oszvald György

Frog 26leadKülönleges minitárlatot nézhettek meg a Harmat Általános Iskola tanulói Turcsányi Ildikó tanárnő tantermében. Kivételesen nem angolnyelvű feliratok vagy munkafüzetek várták őket május 24-én délelőtt. Minden lehetséges helyet békák uraltak…

 

 

Hát, igen. meglepetés volt ez a javából, mert Turcsányi tanárnő nem verte nagydobra különleges gyűjtőszenvedélyét. Ettől függetlenül elég sokan tudtak, tudnak róla, de abban is biztosak vagyunk, ennyi békát nemigen látott még senki sem egy helyen.

 

   Frog 42– Úgy kezdődött a békagyűjtés, hogy 2000. februárjában, farsangkor békának öltöztem. Réges-régen, egy bábkészítő nagypapa békajelmezt készített, én pedig megtaláltam a szekrényben. A fej, a láb, a kéz volt a csomagban, zöld nadrágom és pólóm volt, könnyű volt békává alakulnom. Az akkori másodikosaimnak annyira megtetszett a jelmez, hogy elkezdtek nekem békákat rajzolgatni. Meg találtak például kinder-békát, vagy egy kulcstartót, s elhozták nekem. Vagy, ha valami alkalom volt, akkor békát, békás szalvétát kaptam. Lassan-lassan elkezdett megtelni otthon az egyik polc, és ezzel párhuzamban kialakult a gyűjtési vágy is – mondta el a szenvedély kialakulását.

 

   Minden egyes darabhoz fűződik valamilyen élménye, néhányat megemlített. Az egyik legszebb, legemlékezetesebb, hogy az egyik osztálya, melynek elsőtől nyolcadik osztályig volt osztályfőnöke, egy békás ballagási csokrot ajándékozott neki (lenti kép, balra).

 

   Frog 26De mutatott muránói üvegből készült hűtőmágnes békafigurát, zsolnai- és herendi porcelán békát is. Van a gyűjteményében házilag varrott ajándékbéka, erdei iskolában összerakott osztályajándék, egy kollégája készítette működő falióra, és még sok-sok más.

 

   Elmondta, 300 darabig számolta a békáit, aztán abbahagyta, szerinte azóta néhány darabbal gyarapodott a gyűjteménye.

 

   Az első két osztály rácsodálkozását volt alkalmunk végignézni. Az egyik kislány álmélkodva jegyzte meg: ,,Jééé, még a szeméttartó is békából van!" Örömmel nyugtáztuk, hogy nem csak egy rendhagyó kiállítást tekintetek meg a lurkók, de ismereteiket is megosztottak. Például azt, hogy „a béka kétéltű állat, és hogy veszélyeztetett, ezért kell rá vigyázni”. Da azt is tudták, kórusban mondták, hogy mit jelent a kétéltűség.

 

Frog 111

 

Frog 182

 

   Mivel is búcsúzhattunk volna Turcsányi tanárnőtől, mint azzal, hogy brekk-brek-keke-bre-brekk-brekeke. Pardon, köszönjük a különleges élményt!

 

A cikkhez egy szerény képgaléria tartozik - ITT

fotó: 1 kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px