AD-blacklist1

2018
máj.
06

Nem kakaskodtak a kiskakasosok

Írta: Oszvald György

Kiskakas ovi 170leadKedves meghívásnak tette eleget a 10kerkult.hu szerkesztősége április 27-én. A Kiskakas Óvoda egészségnapján jártunk, ahol nem csak a mozgás, de a korszerű ételek és az elméleti tudnivalók is szerepet játszottak.





Hadd kezdjük rögvest azzal, hogy bemutassunk néhány kérdést az Egészségtotóból! A kérdéseket az életkornak megfelelően állították össze, így mind a kiscsoportosok, mind a középső és a nagycsoportba tartozók testreszabott megfejteni valót kaptak.

 

   Kiskakas ovi 210A legkisebbeknek eldöntendő kérdés volt, hogy mitől lesz tiszta a kezük? Elég-e, ha csak vízzel mossák meg vagy szappan is kell hozzá? Úgy véljük, ha a mindennapi rutinjukat tekintjük, nem volt nehéz eldönteniük, hogy napközben vagy késő este egészséges a sok gyümölcsöt enni.

 

   A középső csoportosoknak a hasonló, étkezéssel kapcsolatos kérdésre kellett helyes választ találni. Azt kérdezték tőlük, hogy miből fogyasszanak sokat: kizárólag gyümölcsöt egyenek vagy a gyümölcs mellett zöldségeket is fogyasszanak. Ugye, kedves olvasóink, önök is mindkettőt javasolják? Ráadásul a többségüket nyersen! Sárgarépa, fínom, zsenge karalábé, zeller, kapor a vajas zsömlére, stb.

   Itt azonnal megjegyezzük, hogy a folyosón felállított ételes és italos asztalokon mindkettőből bőséges választékot találhatott bárki.

 

Kiskakas ovi 259

 

   A legnagyobbaknak már kicsit más stílusú kérdéseket tettek fel. Például azt, hogyan kell helyesen fogat mosni, vagy azt, mikor és mennyi édességet tanácsos fogyasztani. De az is ide tartozik, hogy mennyi vízre van szüksége a szervezetüknek naponta? A válaszok közül az egyik lehetőség a napi egy pohár volt, a másik pedig az, hogy minden étkezés után 1-2 pohárral igyanak, de az gyes étkezések közt is igyanak néhány pohárral, ha megszomjaznak.

   Mi inkább ez utóbbit javasoljuk, azzal a kiegészítéssel, hogy a szomjúság érzése már a szervezet komoly figyelmeztetése!

 

   Kiskakas ovi 026És a mozgás? Hol maradt? – kérdezheti bárki. Erre az a válaszunk, ne aggódjanak, a tartalmas délutánon alig ültek a kicsik – és a velük lévő szülők, nagyobb testvérek. Kezdődött azzal, hogy Kemerléné Suri Ildikó óvoda vezető (képünk) köszöntő szavai után egy alapos bemelegítést tartott Ambrus Bettina.

 

   Ildikó néni arra hívta fel a figyelmet, hogy az óvoda már hosszú ideje a pedagógiai programban és a mindennapi gyakorlatban is kiemelkedő fontossággal kezeli az egészséges életmódra nevelést. Ennek e jegyében rendezték megimmár második alkalommal, s most már három naposra ütemezve az egészségnapot.

   – Az első napon a szülőknek voltak tematikus, ismeretterjesztő foglalkozások, előadások, majd másnap a gyerekek játékos vetélkedőkön mutathatták meg rátermettségüket, ügyességüket, most, a záró napon, a sok-sok mozgáson kívül egészséges ételeket is kóstolhatnak, s a szülőkkel közösen játszva gyűjthetnek pontokat; a nap végén pedig oklevéllel térhetnek haza – ismertette a legfontosabb információkat a három napról.

 

   Arról pedig, hogy a fitness hogyan kerül az óvodába, a bemelegítést irányító Ambrus Bettina (képünk jobbra) nyilatkozott honlapunknak.

 

   Kiskakas ovi 052– Alapvetően aerobic oktató vagyok, de gyerekfitnesst is vezetek, itt az oviban pedig labdás tornát tartok.

   – Lehet tudni egy kicsit bővebben arról, hogy hol és milyen egyesületben dolgozik a gyerekekkel?

   – A Bettina Fitness Iskola alapítója és szakmai vezetője vagyok. Az iskola 2016. szeptemberében indult, s mára mintegy 150 tagot számlál. Hat helyszínen vagyunk jelen Budapesten és Pest megye más településein. Hangsúlyozottan a gyermekmozgással foglalkozunk, de felnőtteknek is vannak programjaink.

   – Honnan az ismeretség a Kiskakas Óvodával?

   – Amikor eldöntöttem, hogy kizárólag ezzel a témával kívánok foglalkozni, felhívtam Ildikót, arról érdeklődve, hogy kipróbálnának-e egy olyan tevékenységet, amiről az imént beszéltem. Szerencsére, ők éppen akkor kerestek labdás torna oktatót, s ez mindkettőnknek kapóra jött. Hát, ilyen egyszerű volt.

 

   Hisszük, hogy a cikkünkhöz csatolt képgaléria – megnyitható  IDE  kattintva – egyértelműen megmutatja, hogy a frizbi-rakás, a labdagyűjtés és hasonló, a szülőt és gyereket együtt érintő sorjáték csak sok mozgással, főleg futással volt teljesíthető.

   De ne hagyjuk ki a fakeresést sem, melynek során a tanösvény legtávolabbi pontjától indulva, az óvoda hatalmas udvarának másik szegletéig bejárva a területet, a táblával megjelölt fákat kellett megtalálni, s ezt a menetlevélen igazoltatni a kőbányai Georgio Perlasca Szakgimnázum és Szakközépiskola önkéntes szolgálatot teljesítő diákjaival.

   Kiskakas ovi 755

 

   De a sláger a gumiasztal volt, ahol sorba álltak az apróságok, hogy a 2 m átmérőjű gumifelületen ugráljanak néhány percet. Ketten, hárman, de néha többen is, egészen bravúros figurákat végeztek. Az egyik kislány kedvesen és nagyon udvariasan kérte társait, hogy egy picit álljanak ki a kör szélére, amíg a töröküléses ugrást bemutatja, nehogy véletlenül rájuk essen.

   A mutatvány sikeres volt, elnézve a fotót, már csak a repülő varázsszőnyeg hiányzott alóla.

 

   Tartalmas, mozgalmas délután volt; kedves egészségükre!

 

   fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px