AD-blacklist1

2018
ápr.
28

A Tetemre hívás trailer születése és tündöklése

Írta: Oszvald György

a10 leadAz Arany János emlékév tiszteletére meghirdetett Alkotni Arany! videópályázaton a kategóriájában nevezett 39 trailer videó közül a Szent László Gimnázium 13. osztályos diákja, Mihalecz Viktória rendező filmje nyerte el a szakmai zsűri első díját! A pályázatról a rendezővel beszélgettünk.

 

 

 

Kaptam egy hírt egy volt Szent Lászlós diáktól, Szatmári Andreától, hogy keressek egy leányzót, Dót, mert ő tud részleteket egy friss, jelentős filmes díjról, s e film alkotói is a Szent László Gimnáziumba járnak. (Szatmári Andrea nemrég nyert az Estella című filmjével a 48 Órás Film Projekt párizsi döntőjén; a Filmapalooza díjátadón a Legjobb jelmez díjat kapta -a szerk.)

   Megkerestem Dót, alias Köves Dorinát, de ő tovább küldött, hozzád, nagyon szerényen megjegyezve, hogy neki kevés szerepe volt ebben a produkcióban, te voltál a rendezője, keresselek téged!

 

   SzLG team filmdíj 002xHát, megtaláltalak (nem volt nehéz), s most arra készülök, hogy faggatlak erről a filmről, erről a sikerről. (képünkön: Mihalecz Viktória)

 

   – Az eddigi informciók alapján nekem az jön le, hogy ennek a filmnek te voltál a mindenese. Azaz, te írtad a forgatókönyvet, rendezted, menedzselted, stb. Tényleg így van?

   – Alapvetően így van, az volt a felállás, hogy én voltam a rendező, Dó volt az én kis balkezem: ő volt a kapcsolattartó a szereplőválogatáson, jött velem a helyszíneket megnézni és ő intézett minden apróságot. Akivel a díjat tartom a fotón, Velkei Ottó, a film operatőre. A teljes stáb 12-13 fő volt, ha jól emlékszem. Eredetileg kisebb létszámot szerettem volna azzal, hogy minden feladatra jusson egy-egy ember. Abban biztosak voltunk, hogy egy külön világosítót szeretnénk, megkönnyítendő ezzel az operatőr dolgát. Az is biztos volt, hogy mindenki mellé kell egy asszisztens, azaz, szépen bővültünk. A végén még egy werkfotós is kellett, hogy azért meg legyen örökítve a munkánk. Sőt, még külön sminkesünk is volt, egyedül a forgatókönyv írás volt közös munka: Ottó, Dó és én választottuk ki a balladát és ebből együtt írtuk meg a forgatókönyvet.

   – Hadd bővítsem a kört. Pályázatról beszélünk, s ez a 2017. évi Arany János emlékévhez kötődik. Milyen megkötések voltak a kiírásban a témára, a résztvevők körére, műfajra, hosszra, stb?

   – A Petőfi Irodalmi Múzeum hirdette meg a pályázatot, s ennek az volt a különlegessége, hogy nem egy kiválasztott Arany balladát kellett adaptálni, hanem egy trailert kellett forgatni. Az kikötés volt, hogy a 9-10. osztályosok a nagykőrösi korszak balladáiból választhattak, nekünk, a 11-13. osztályosoknak az Őszikék korszak balladái közül választhattak. Mi a Tetemre hívást választottuk és csináltuk meg. Gondolkodtunk még a Tengeri-hántáson és a Híd-avatáson is, ez utóbbit például technikai nehézségek miatt – hogyan ugrálnak le a szellemek a hídról, forgatási engedély, stb. – vetettük el.

 

   „Vegyetek kezetekbe egy Arany kötetet, egy kamerát és forgassátok le saját ballada trailereteket! Válasszatok kedvetekre a kategóriátoknak megfelelően a 200 éve született poéta balladái közül, olvassátok el újra együtt, és fedezzétek fel szerkezetét, szókincsét, végtelen lélektani mélységeit, emberi kapcsolatainak különös, sűrű rétegzettségét, oly’ sokszor emlegetett homályosságát és egy max. 2 perces beharangozó videóban keltsétek életre a mű szereplőit, fordítsátok filmbe történetét!” – állt a pályázati felhívásban. (A kategóriák: 9-10. és 11-13. osztályosok)

 

   Március 1-jéig lehetett nevezni, azaz beküldeni a filmet, majd következett egy majd’ három hetes értékelési időszak, és egy módosítás után április 10-én hirdettek eredményt. Szakmai díjat és közönségdíjat adtak mindkét kategóriában.

 

a10 dij  SZAKMAI DÍJ (11-13. osztályosok): - I. HELY SZLG TEAM - Szent László Gimnázium Kőbánya – 500 000 Ft értékű médiaeszköz csomag – vásárlási utalvány (a kiírás szerint „a nyereményekkel a nyertes iskolákat új médiafelszereléssel támogatjuk, hogy minél több diák megtapasztalhassa: alkotni valóban Arany!”)

 

A szakmai zsűri, amelybe a Petőfi Irodalmi Múzeum delegálta a szakembereit:
Hegyi Katalin, a PIM Médiatárának a vezetője; Ruszthi Zsolt rendező; Asztalos Emese muzeológus, az Önarckép álarcokban Arany János-emlékkiállítás kurátora, Sidó Anna, az Önarckép álarcokban Arany János-emlékkiállítás kurátora; Vecsei H. Miklós színész.

 

   SzLG team filmdíj 038xHogyan tudtátok meg, hogy díjazottak vagytok?

   – Amikor lezárult a közönségszavazás durván egy hónapja, kaptunk egy imélt a PIM-től, hogy meg vannak a közönségdíjak, és hogy a mi filmünket beválogatták a szakmailag legjobb tarilerek short-listjébe. Némi időpont módosítások után megtudtuk a díjátadás idejét is, s erre Ottó, én és egy közös barátunk, Kovács Márton mentünk el.

   – Mondott valami szakmai értékelést a zsűriből valaki?

   – Hát, nem szedtek szét egy filmet sem, de azt kiemelték, hogy nagyon fontos bírálati szempont volt a trailer (filmelőzetes, ajánló) értelmezése. Ugyanis sok jó rövidfilm született, de ezek inkább adaptációk voltak, mintsem figyelemfelhívó ajánlók.

  

   Viki filmje – majd az olvasó is láthatja – követi napjaink trendjét: feliratozás és párhuzamos narráció, alkalmazza a gyors, klipszerű vágásokat, nagyszerű a feketébe húzás a bevezető képsoroknál, s nem utolsó sorban, hogy a zene (Viki osztálytársa, Csépán Botond kiemelkedően találó munkája) és a vágás egyszerre teremtenek feszültséget. A rövid utalások pedig szinte elmesélik az egész balladát, holott annak csak a dramaturgiai pontjait exponálják. Az elején a hulla nyomja fel a pulzusszámot, a végén pedig ott a slusszpoén: népdallal és egy izgalmas technikai trükkel – mely egyben alkotói névkártya is – jelenik meg a tetemre hívás: „egyszer volt egy leány, ki csak úgy játszott a legénnyel, mint a macska szokott az egérrel.” A folklór alkalmazása erős utalás a korra: ne feledjük, az 1870-es évekről van szó,

   És, ha már ennyit beszéltünk a filmről, forogjon az újabb Szent Lászlós siker, Mihalecz Viktória filmje, a Tetemre hívás.

  

 

 fotó: 10kerkult.hu; Viki facebook oldala


Színészek:

 

Bárczi Benő – Páli Szabolcs

Főúr – Havas István

Kund Abigél – Nagy Zsanett

 

Stáb:

Rendező - Mihalecz Viktória; rendező asszisztens - Köves Dorina; operatőr - Velkei Ottó; fővilágosító - László Kíra; dramaturg - Réti Dániel; hangmérnök - Szolyka Márton; vágó - Mihalecz Viktória; utómunka - Torma László; zeneszerző - Csépán Botond; gaffer - Iszlai Áron; kamera asszisztens - Kovács Levente; produkciós asszisztens - Várkonyi Bence; smink - Kristóf Barbara; catering - Szitka Orsolya, Farkas Eszter; werk - Varga Botond, Székely Kata.

 

Külön köszönet Varga Ádámnak és Mátrai Flórának.


Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px