AD-blacklist1

2018
ápr.
16

Versek zenével, tánccal

Írta: Oszvald György

Fekete suli kolteszetnap 321leadA Költészet napját ünnepelték a Fekete István Általános Iskolában április 10-én. A műsorban vendég előadók is közreműködtek az iskola tanulói mellett.

 

 

„Nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye.” (József Attila)

 

Látványos, jól szerkeszett programot vezényelt le Ari Fabbro költő, az iskola tanára először az alsósoknak, majd egy rövid szünet után a felső tagozatos tanulóknak. Szerkesztőségünk a kisebbek ünnepségén vett részt, s rögzítette a látottakat, hallottakat.

 

Fekete suli kolteszetnap 152

  Aaminah a gyerekek között

 

   Meglepetéssel indult a költészet napi ünnep: Aaminah Szabó Ágnes – szerintünk – szerepe szerint minden költők múzsája táncolta el vers születését. Az angyali áldás a költészet napjára című produkció különlegessége volt, hogy a gyerekek közé is belibbent néhányszor, ihletet adva nekik az érintéssel.

   Fekete suli kolteszetnap 189Majd Ari Fabbro (képünk) elmondta a gyerekeknek, hogy április 11-én József Attila születésnapját ünnepeljük, mely nap a költészet napja is. Felolvasta az ünnepség mottóját is, mely a háttréként szolgáló tablón is fő helyet foglalt el, s melyet tudósításunk jelmondatának is választottunk.

 

   Filmbejátszásról hangzott el egy József Attila vers Jordán Tamás előadásában, majd a gyerekek vették át a főszerepet. Elsőként Barkóczi Kristóf 8.B. mondta el Radnóti Miklós: nem tudhatom című versét. A 6.C osztályos Lábadi Kristóf kürtön adta elő Beethoven: Örömóda művének egy rövid részletét, majd újra a versé volt a főszerep. Szetei Tímea – 8.A. – adta elő szilágyi Domokos: 32 sor a boldogságról című írását, s ezután egy újabb meglepetés következett.

 

   Fekete suli kolteszetnap 240Rábai Németh Ferenc énekes előadó (képünk) Kőbányáról írt egy verset, melyben a Halom utca 37/B alatt található helytörténeti gyűjteményben szerzett élményeit dolgozta fel, s a verset meg is zenésítette. Ráadásként néhány gyereket maga mellé hívott, s egy másik, szintén megzenésített versét énekelte el velük, sőt, a kis közönséget egy „szolmizációs gyakorlattal” meg is énekeltette. A közös produkciót hangos ovációval fogadták a gyerekek.

 

   A zene után ismét vers következett, Rogányi Bence – 6.B. – szavalta el Arany János: A walesi bárdok balladáját, majd Keszthelyi Máté – 4.C – mondta el Rónai György: Feketerigó című versét. Ezt a blokkot egy látványos rész zárta: ismét Aaminah táncolt, igaz, most nem zenére, hanem a rímekre: a verset – Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért – Ari Fabbro tanárnő mondta el.

 

   Fekete suli kolteszetnap 317Az ünnepség fénypontja következett. A Süsü, a sárkány dalából hangzott el egy rövidke részelet, s Ari Fabbro emlékeztette a gyerekeket, hogy tavaly, a költészet napján egy tablót avattak. Erre Kanizsa József kőbányai költő verseit helyezték el, s egy évig, egészen mostanáig lehetett azokat olvasgatni a szünetekben. Eljött az ideje, hogy egy újabb egy évre valaki más versei díszítsék a tablót. – Mit gondoltok, miért éppen Süsü dala csendült fel az imént? – kérdezte a gyerekeket. Egyikük nagyon ügyesen összerakta, hogy Süsü Csukás István teremtménye, s így ő lesz most a verstablón egy évig.

 

   Valóban így történt, s Ari néhány mondatban elmondta, mi minden meselak fűződik a nevéhez az idén 82 éves Kossuth-díjas, a Nemzet Művésze költőnek. Elmondta azt is, hogy a Pesti Magyar Színház Csukás Istvánról elnevezett díjat alapított 2014-ben. Ezután bemutatta a tablót, melyen a költő, meseíró fotója és életrajza látható.

   

Fekete suli kolteszetnap 335

 

   Varga Sára – 8.B. – egy kedves Romhányi József verset (Kecskére káposztát) mondott el, majd a Varázsszőnyeg irodalmi szakkör szavalókórusát (képünkön, fent) hívta a színpadra Ari Fabbro. Előadásukban Petőfi Sándor: Anyám tyúkja című verse hangzott el.

   

Fekete suli kolteszetnap 401

  A versmondó verseny győztesei

 

   A versünnepet, a Fekete István Általános Iskola költészet napi megemlékezését Aaminah és Rábai Németh Ferenc közös produkciója zárta. Ezután a költészet napjára hirdetett alsó tagozatos versmondó verseny helyezettjeink adta át a díjakat Ari Fabbrö tanárnő.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik  ITT 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px