AD-blacklist1

2018
ápr.
05

Estöri-Junior – hírek a Kreatív Alkotói Pályázatról

Írta: Oszvald György

ESTORI rajzverseny 037leadAz Estöri Kreatív Történelmi Verseny döntőjének egy fontos kísérő eseménye is lesz Kismartonban, április 18-án. A korábban meghirdetett rajzverseny eredményhirdetése és a legjobb pályamunkákból rendezett kiállítás is ezen a napon lesz. Egy rövid áttekintést a zsűri elnökétől, Erdeiné Krobák Edit tanárnőtől kértünk.

 

 

 

Az Estöri Junior-Kreatív Alkotó Versenyt még januárban hirdette meg az Esterházy Magánalapítvány. „Bizonyára ti is elképzeltétek már, milyenek voltak régen a fényes ünnepségek pompás kastélyokban, csillogó termekben” – birizgálták meg az általános iskolák tanulóinak alkotói hajlamát a szervezők. A nevezés visszaigazolása után március 9-éig lehetett beküldeni a kiírásban megjelölt feltételek szerint a pályamunkákat. A zsűrizés megtörtént, s a kőbányai Szent László Általános Iskola igazgatói irodájában Menyhárt Sándor igazgató és Krobák Edit tanárnő, a zsűri elnöke (jobb oldali kép) a kiállításra kiválasztott munkákat rendszerezte, készítette elő.

 

   ESTORI rajzverseny 057Hány darab pályázat érkezett, és lehet-e tudni, honnan küldték be ezeket?

   – Közel 550 pályamű érkezett be, s közülük itt most 42 darab rajz, képregény, makett van. Magyarország minden részéből jöttek munkák: Makótól Győrig, Berettyóújfalutól Taszárig. Érdekes módon a felvidékről, Szlovákiából sok pályázatot kaptunk. Csak néhány települést hadd említsek: Dunaszerdahely, Szenc, Somorja!

   – Állítottak-e fel életkor szerinti kategóriákat?

   – Igen, külön versenyeztek a 3. és 4. osztályosok, az 5. és 6. osztályosok alkották a második csoporto, és a harmadik kategóriába soroltuk a 7. és 8. osztályosokat.

   A két fiatalabb csoport feladata illusztráció készítés volt, melyet egy, az Esterházy család életéből vett anekdota alapján kellett elkészíteni, míg a nagyok választhattak a makett és a képregény között.

   – Kik zsűriztek?

   – Esterházy Marcell képzőművész, dr. Géczi-Laskai Judit, a Keresztúry Dezső Általános Iskola rajztanára, s az ELTE-TÓK Vizuális nevelés Tanszék oktatója, Szalma Edit iparművész, könyvillusztrátor és jómagam, Erdeiné Krobák Edit, a Szent László Általános Iskola rajztanára.

   

   A kategóriák díjazottjait és különdíjasait meghívták Kismartonba, az eredményhirdetésre, s a díjazásuk tudomásunk szerint értékes, a korosztályuknak megfelelő számítástechnikai eszközök lesznek.

 

   ESTORI rajzverseny 031Felvetettük, hogy mi célt szolgál az általános iskolák bevonása? Erre Menyhárt Sándor adott magyarázatot. Elmondta, az Esterházy Magánalapítvány Akkreditált Kiváló Tehetségpont, s a cím pályázásában leírta, hogyan kívánja fejleszteni tevékenységét. Ebbe tartozik ez a kiterjesztés, hiszen a másféle módszer és eszköz másféle tehetségeket tud a „felszínre” hozni.

   A pedagógusokat tavaly egy konferenciával mozgósította, s nem titkolt célja a Nemzetközi Tehetségpont minősítés megszerzése.

 

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px