AD-blacklist1

2018
már.
05

Földön, vízen, két keréken

Írta: Oszvald György

Vandortabor 019LEADÁltalában külön-külön használjuk és értelmezzük a sportolást, szórakozást, előfordul az aktív pihenés fogalom, de a címbéli szavak mögötti tartalmak akár össze is fonódhatnak. Erről a lehetőségről tartott sajtótájékoztatót három meghívott azon a konferencián, melyet a Kelet-Pesti Tankerületi Központ rendezett február 22-én.

  

A Szent László Gimnázium Dísztermében a tankerülethez tartozó iskolák vezetőit, képviselőit köszöntötte dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó, a Kelet-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, majd röviden ismertette a bemutatni kívánt programot.

    – Örömmel közölhetem, hogy az idén folytatódik a tavaly nagy sikerrel bemutatkozott vándortábor program. A felső tagozatos és középiskolás diákok egy hét napos nyári táborozás során fedezhetik fel Magyarország legszebb területeit, illetve bővíthetik természeti tudásukat. A programot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatja.

  

Vandortabor 023

  balról: Foltán László, Elmer Tamás, Pénzes Erzsébet

 

   A részleteket azonban meghagyta a programot megvalósító szervezetek képviselőinek, a tájékoztató vendégeinek: Révész Máriusz, a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosnak, Foltán László, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség olimpiai bajnok kenusának, Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület munkatársának és Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség alelnökének.

 

   Vandortabor 028Idén is elindul a Vándortábor program a diákoknak, most 14 új útvonalon; az erdei és vízi vándortáborok mellett kerékpáros táborra is lehet jelentkezni – jelentette be Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos (képünk) sajtótájékoztatón még ez év január 23-án.

 

   A Szent László Gimnáziumban az egyes szakágak képviselői a gyalogos, a kerékpáros és a vízi vándortáborok részleteit ismertették, míg Révész Máriusz az irodája tevékenységéről beszélt, kiemelve a vándortábor projektet. Hangsúlyozta, kinevezésekor feladatként kapta, hogy a kor telefonos alkalmazásokon és számítógépes játékokon „edződött” fiataljainak egy alternatívát mutasson, hogyan legyenek edzettek, egészségesek, s hogy milyen formái lehetnek a szabadidő eltöltésének. – A gyerekeknek kaland kell és olyan élmények, melyek versenyezni tudnak a virtuális világ nyújtotta izgalmakkal – mondta.

 

   Irodájának egyik jellemző vonásaként említette, hogy a hozzá tartozó területek más szervezeteknél is megtalálhatók, ám más a feléjük fordított figyelem, a velük való foglalkozás. Példának hozta, hogy a Magyar Turizmus Ügynökség (MTÜ) célja a bevétel megduplázása, de ezt nem az erdészházakra alapozza. Az MTÜ szerint a turista az, aki költ. Aki képes egy nap 100 km-t lebicajozni, az nem turista, hanem sportoló. A turista kissé túlsúlyos, 30 km után elfárad, megszomjazik, be kell mennie egy étterembe, panzióba, és, ha az idő úgy hozza, akár ott is alszik vagy eleve betervezi – azaz, pénzt költ.

   Vandortabor 053Révész Máriusz kiemelte: a programot azért indították el, hogy közvetlen élményeken keresztül ismertessék meg Magyarország természeti és kulturális értékeit a fiatalokkal. Az erdei, kerékpáros és vízi vándortáborok útvonalai végigvezetnek az ország legszebb területein: a Dunakanyarban, az Őrségben, a Szigetközben, az Alsó-Dunán, a Bakonyban, a Mecsekben, a Mátrában és a Felső-Tisza vidékén – sorolta. Mindehhez a programok, a szállás, és az étkezés is előre meg vannak szervezve, a táborokat lebonyolító tanárok részére pedig továbbképzést tartanak.

 

   Szólt a program kereteit adó fejlesztésekről, így a kerékpárút-hálózat folyamatos bővítéséról, például a Tisza-tói útról, a Tuor de Hongrie versenyről, nem utolsó sorban elmondta, hogy szeretnék a jelenlegi városi kerékpározást átjárhatóvá tenni, azaz a BUBI rendszerét kiterjeszteni. Fontosnak tartotta az elektromos rásegítővel szerelt kerékpárok elterjesztését, de nem feledkezett el azokról a különlegességekről sem, melyek vonzóvá tehetik a túrázást. Például bérelhető lakahajóval megközelíteni egy-egy helyszínt, s onnan gyalogosan vagy kerékpárral folytatni, de az sem lehetetlen, hogy Olaszliszka környezetében létrejöjjön a magyar Loire-völgy. A hegyekben, sziklák között túrázóknak pedig „vasalt ösvényeket” kell előkészíteni, azaz, mászókötelek, kapaszkodók sziklába építése kell megelőzze az adott mászó útvonal kialakítást.

   Az Olimpiai ötpróba rendszer pedig jól szolgálja már most is a szükséges szemléletformálást.

 

   A részleteket a meghívott előadók mondták el: a kerékpáros útvonalakról Pénztes Erzsébet, a gyalogtúrákról és az új programokról Elmer Tamás, míg a vizes lehetőségekről Foltán László tartott rövid ismertetőt.

 

   A tanároknak, túraszervezőknek a javasolt információk a vándortávbor projekt honlapján (www.vandortabor.hu) érhetők el.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px