AD-blacklist1

2017
nov.
14

A dal ereje

Írta: Oszvald György

SztL suli 60ys sing 012leadHatvan éves születésnapját ünnepelte a kőbányai Szent László Általános Iskola ének-zenei tagozata november 10-én. A jubileumi találkozóra érkezőket gazdag program és ínycsiklandó finomságokkal teli asztalok várták.

 

 

 

„1957-ben, Kádár Lajos igazgató úr vezetése alatt, Hoyos Sándorné Olgi néni áldozatos munkájának köszönhetően új korszak kezdődött iskolánk életében: megkezdte működését a zenei tagozat.” (forrás: az iskola honlapja)

 

   A délután négykor kezdődött programból hadd emeljünk ki néhány csúcspontot! Egészen pontosan hármat.

 

Érkezés

   Az első rögtön a bejáratnál kezdődik. Izgalmas dolog az érkező vendégeket fogadni, legyenek ők évtizedekkel ezelőtt elballagott öregdiákok vagy három éve végzett fiatalok.

   SztL suli 60ys sing 183Menyhárt Sándor igazgató (képünk) szinte röpködött a helyszínek között, de őt is elragadta az érkezések élménye. Nem csoda, hisz olyan legendás pedagógusokat üdvözölhetett és kísérhetett a fő helyszínként elkönyvelt tornaterembe, mint például Pataki Julika biológia-földrajz szakos tanárnéni (képünkön középen.)

 

   Egy fiatal anyuka, karján a kicsinyével már a csapóajtó kinyitásával egyidőben sikította örömmel, a szintén vendégeket fogadó Zvara Gabriella tanárnőnek: – Gabi néni, itt vagyunk! És persze, következett a boldog ölelkezés.

 

  Három másik hölgy (Zentai Zsuzsanna, Zuggó Gyöngyi, Dávid Ildikó) a ruhatárba tette be éppen a kabátokat. Megvártuk, míg végeznek, aztán kérdeztünk. Arra voltunk kíváncsiak, mikor jártak utoljára az iskolában, s milyen változásokat láttak ahhoz képest most, az első pillanatokban.

   Kicsit tanácstalanok voltak, hisz’ éppen hogy csak körül néztek, de azt szinte kórusban mondták, hogy az ő idejükben itt működött a Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola elődje 1980-ig, és hogy kisebb lett az épület. Az igencsak csodálkozó ábrázatunk láttán jött a magyarázat is. – Ugye, mi 1971-ben ballagtunk, s akkor csak az első emeletig volt az iskola. Most meg a harmadik emeletig mindenhol csak osztálytermek. Szóval, nagyon sok a gyerek, az épület, meg ugye… – mondta sokat sejtetően Zentai Zsuzsanna.

   Megtudtuk még tálük, szeretnék végig járni az épületet, s a programból a nosztalgia orosz órát szúrták ki maguknak.

 

Dalolás 1.

   A jubileumi délután része volt a nosztalgia órák sora. Énekóra, oroszóra és kémia óra között lehetett választani. Nos, szerkesztőségünk mindegyiken részt vett egy kis ideig, és a legnagyobb meglepetés az énekóra volt. (Az orosz is, de az kizárólag a krónikás privát élménye, lévén egykori orosz tagozatos gimnazista.)

 

   SztL suli 60ys sing 252Az „öregdiákok” egy padban ültek a gyerekekkel, majd bekapcsolódtak a Turóczy Éva tanárnő vezette, szolmizálással egybekötött beéneklésbe, a ritmikai gyakorlatba. Nem hiányzott az elmélet sem: a felnőttek is könnyedén felismerék például, hogy egy szolmizált dalból hiányzik a fá, és a ti, azaz nincs a sorban félhang lépés, ezért pentaton dallamról beszélünk. (Sajnáljuk, hogy el kellett mennünk, várt a másik két óra is ránk.)

  Az ünnepélyes megnyitó után meglepetés műsor következett. Az iskola gyerekkórusa Turóczy Éva tanárnő vezetésével egy parádés programot adott elő, majd a tulajdonképpen ráadásnak is mondható meglepetés következett.

 

   Kicsik, nagyok, gyerekek és idősebbek közösen – mint egy minden korosztályt átölelő hagyományőrző falusi kórus előadásában – énekelték a Viva la musica közismert dallamot. Éva néni hol a gyerekeknek, hol az egykori ének-zene tagozatos diákoknak vezényelt. A dal csodásan szólt; nem hisszük, hogy előtte gyakoroltak volna…

 

SztL suli 60ys sing 789

 

SztL suli 60ys sing 516

 

Dalolás 2.

  Szinte percek alatt lett tele az iskola kisebbik tornaterme, az erre az eseményre énekkari próbateremnek kinevezett helyiség. Úgy ötvenen lehettek, szintén vegyes korosztályú hölgyek és urak, s kisebb csoportokban ücsörögve, csendes beszélgetéssel várták a karnagy érkezését. Nos, ugye, kitalálja a kedves olvasó, hogy ezúttal is Turóczy Éva állt az alkalmi kórus elé.

   SztL suli 60ys sing 1040

 

   A kötelező skálázás, beéneklés után nem sokat teketóriázott, élesbe váltott, s a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdal kezdő hangjait dúdolta el. Intésére pedig megszólalt a Kórus. Igen, így nagy betűvel írva. Mert az rendben van, hogy ezt a dalt mindenki ismeri, de a két versszak unisono eléneklése után varázslat következett. Turóczy tanárnő villámgyorsan négy részre osztotta a társaságot, s kánont vezényelt ütemenkénti belépéssel. A produkció hibátlan volt, de akkor sem tévedünk, ha azt állítjuk, mindez az ének-zene oktatás hosszú évek óta profi színvonalát jelzi.

   Igazi élményéneklés volt, számunkra pedig maradt a nemkülönben csodás élményhallgatás.

 

És még…

   Ha röviden is, főleg a teljesség kedvéért megemlítjük, hogy a nap része volt két kiállítás is. az egyik a tanáriba vezető folyosó falain két egykori diák fotókiállítása, a másik a tornatermi folyosón az öregdiákok rajzaiból rendezett mini tárlat.

   A kémia óra végére érkeztünk, sajnos, így erről keveset tudunk írni. Az viszont érdekes, hogy elkértünk egy tesztlapot, egy tíz kérdésből álló totót, s megpróbálkoztunk a kitöltésével. Azzal megbirkóztunk, mi a kalcium vegyjele, a kénsav képlete, még az sem okozott nehézséget, hogy a levegő 21%-a oxigén (és nem nitrogén), az égés feltételeire is emlékeztünk, de az kifogott rajtunk, hogy mit használnak a hordók fertőtlenítésére. Nahát!

   Minden tisztelet azoknak, aki részt vettek a nosztalgia édességpult finomságainak begyűjtésében, a régmúltat idéző zsírosdeszka készítőinek és a Lefi cukrászda önzetlen támogatásának (vagy tízféle sütit – mignont, krémes tekercseket, aprósüteményeket, tortaszeleteket adományozott az iskolának).

 

   Minden mást egy bőséges képgaléria segítségével igyekeztünk visszaadni – IDE KATTINTVA érhetők el a képek.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGy

 

Képeink, cikkeink ingyen hozzáférhetők, de a honlap pénzbe kerül. Álljon mellénk, támogassa a fejlődésünket! Katt a képre!

tamogato tabla 400px