AD-blacklist1

2017
okt.
21

Több száz akós vigadalom

Írta: Oszvald György

Harmat suli szuret 195leadA Harmat Általános Iskola immár a hetedik hagyományőrző szüreti napját szeptember 22-én rendezte meg. A diákok a ragyogó napsütéses délutánon végig követték egy igazi szüret minden mozzanatát.

 

 

 

Délután kettőre volt meghirdetve a kezdés, ám már jóval ez előtt a fatörzsek közé kifeszítették a kötelet, melyre tanárok és diákok közösen erősítették fel a szőlőfürtöket, jelképezvén az ültetvényt, ahol is majd a szüretelést végzik.

Mgjegyezzük, sokféle szőlőt használtak, s ennek éppen az egyik játékban volt jelentősége, hiszen, egy kártyacsomagból ki kellett választani azokat, amelyek szőlőfajták neveit tartalmazták: Saszla, Otelló, Csabagyöngye, Kadarka, Kékfrankos, Ezerjó, Hárslevelű, Muskotály és társaik.

 

   Harmat suli szuret 624Egy asztalnál a gyerekek rajzoltak mindenféle szürettel kapcsolatos témát egy puzzle alapra, s ezekből egy óriási táblát ragasztottak össze. Érdekes, izgalmas feladat volt. Mások – a nem csak szüret alkalmával űzött – népi játékokban mérték össze tudásukat, bátorságukat: gólyaláb, hordón húzódzkozás. Megint mások jelmezbe öltözve várták a nap csúcspontját, a folklór bemutatót és szüreti felvonulást.

  Harmat suli szuret 609Időközben műanyag poharakba szüretelték a szőlőt, a szemeket először a darálóba öntötték, akár forgathattak is néhányat a karon, majd a nagyobb segítő srácok a darálékot a présbe tették: készült a must. Megkóstoltuk, nem is volt rossz a többféle szőlőlé.

   történesek alatt azért készült a felvonulás nélkülözhetetlen kelléke, a díszes szekér, benne az igazak álmát alvó csősz, többen a szüreti király és királylány koronáját fonták a venyigéből. A színpadon berendezkedett a szintén örökös résztvevő Kóborzengő zenekar.

   

Harmat suli szuret 922

 

   Az alsósok az élő zenére mutatták be a szüreti táncaikat, melyeket Pató Zsuzsa tanított be (és izgulta végig a produkciókat, besegítve, ahol kellett). Minden tánc előtt elhangzott egy rövid történeti ismertető, például, hogy a lovas, katonás jelenet arra utal, amikor a középkorban huszárok védték meg a szüretelőket, nemkülönben a szőlőültetvényeket, nehogy idő előtt leszedjék, ellopják a bornak valót. De szó esett a koreográfiák kapcsán a mesterségek táncáról, sőt, a bognártáncot elő is adták az apróságok. Érdekesség volt, amikor a szüreti történetet, nevezetesen hogyan kerül a jó bor a hordókba, egy narrátor mesélte, a lényok pedig szinkronban eljátszották azt. A pantomim produkció szokatlan, látványos és nagyszerű volt (kpünkön).

  

 

   Harmat suli szuret 1143Játékos vetélkedőn választották ki a szüreti bírót és bírónét: a fiúk ezt kötélhúzással, a lányok a táncukkal döntötték el, a teljesítményeket természetesen zsűri értékelte. A különleges, egyedi koszorút Vass Gitta és Kopelka Gergő (képünkön) tehették a fejükre, s élvezhették a felvonulás fő helyét.

 

   A szüreti felvonulás az iskolával szomszédos háztömb mellett haladt el a Mádi utcára, azon balra fordulva a Kada utcára tért a menet, a gyógyszertár és az élelmiszer bolt előtti területen a táncosok a Kóborzengő muzsikájára egy nagyszerű koreográfiával bűvölték el az alkalmi nézelődőket, majd, a Harmat utca felől érkeztek vissza az iskola udvarára a felvonulók. 

 

Harmat suli szuret 1446

 

   Itt, a fináléban, a gyerekek a szüleikkel, tanáraikkal élvezték a kötetlen táncházat. Az öröm pedig a szervezé, a táncokat betanítóké: Turcsányi-Kardos Ildikó, illetve Varga Emese, s a már említett Pató Zsuzsa voltak a háttérben a sok-sok „akós” terhet vállalók.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik  -  ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a fejlődésünket! Katt a képre!

tamogato tabla 400px