AD-blacklist1

2017
szep.
01

A gyermekközpontú iskoláért

Írta: Oszvald György

evnyito 013leadSzeptember 1-je van, a kora reggeli órákban érezhetően megnőtt a forgalom, az iskolák közelében lévő zebráknál rendőrök biztosítják az átkelést. Elkezdődött egy új tanév. Szerkesztőségünk a Széchenyi Általános Iskolában járt az évnyitón.

 

 

 

A 2017/18-as tanév ünnepélyes megnyitóját a tornateremben rendezték meg. Az első sorban az iskola új tanulói, a három első osztály apróságai ültek. Mögöttük az alsósok foglaltak helyet, majd a felső tagozatos diákok osztályonként sorakoztak fel.

 

   evnyito 099Sándor Zoltán igazgató (képünk) kért figyelmet, s a Himnusz után beálló csendben egy rövid tanévnyitó beszédet mondott. Hangsúlyozta, jó tudni azt, hogy a vakáció különféle táboraiban kipihenhették magukat a diákjai, lélekben és testben is felkészültek az előttük álló feladatokra.

 

   – Nagy változásokról nem tudok beszámolni. Az új elsősöket tegnap fogadtuk, hetvenöten vannak, három osztályt tudunk indítani. A felsősök száma 100 fővel, négy 5. osztállyal bővült. Ismét lesz gyógytestnevelés, ECDL számítógépes vizsgára ösztönözzük az érdeklődőket, s a délutáni napközi, tanulószoba új rendszerben fog működni.

    Azt kérem minden évfolyamtól, segítse őket, hogy minél előbb beilleszkedjenek az iskola közösségébe. Az oktatási tárca azt várja el tőlünk, hogy az iskola legyen gyermekközpontú, szeresse a gyerekeket, keresse a tehetséget mindenkiben. Ám az nem egy oldalú, nektek is tenni kell azért, hogy az adottságaitok felfedezhetők legyenek. Gyűjtsétek a tudást, éljetek vele, alkalmazzátok bátran.

   A nyári táborokban többször is tapasztaltam, hogy a sportolás, a közösségi élmények helyett inkább a telefonjaitok voltak a főszereplők, azokkal szórakoztatok. Nem tilos, de módjával tegyétek, mert az egyáltalán nem biztos, hogy maradéktalan élményeket ad.

  Azt kérem tőletek, hogy legyetek nyitottak, egymásra figyelő, egymást segítő diákok! Igyekezzetek úgy tenni a dolgaitokat, hogy másokat ne akadályozzátok, legyetek türelmesek! Higgyétek el, ez a viselkedés örömet okoz, s kívánom mindenkinek, sokszor élje át a másnak szerzett öröm élményét! – zárta tanévnyitó beszédét Sándor Zoltán igazgató.

 

evnyito 224

 

   Az ünnepség a továbbiakban a nyugdíjba vonult és az évet a Széchenyiben kezdő új pedagógusok köszöntésével, bemutatásával és egy részükre egy emléklap átadásával folytatódott.

   evnyito 274Sándor Zoltán iskolaigazgató és Járomi István elnök, az Újhegy 2000 Alapítvány nevében emlékplakettel köszönték meg az intézményt támogató vállalkozások segítségét.

 

  A Géniusz program keretében a kerület angolul legjobban beszélő diákjainak versenyén Bektsimirava Karyna 7.C osztályos tanuló 2. helyezét ért el, ajándékát egy angol szókincsfejlesztő játékot az iskola nyilvánossága előtt adta át Sándor Zoltán. (képünk) 

 

Ezután egy kedves műsor következett népzenével, versekkel (Megyeri Csanád és Somogyi Marcell 2. osztályos tanulók), melyt a 2.C és 2.B, valamint a művészeti osztály tagjai mutattak be, felkészítőjük volt Buzási Attiláné és Nagyné Ivák Erika. Gitáron, hegedűn közreműködött Karcagi Éva és Csenki Katalin tanárnő.

 

evnyito 193

  A másodikosok műsora

 

   A tanévnyitó ünnepség egy nem mindennapi adomány átadásával zárult. Történt, hogy Frank Antal szegedi lakos, egy feleslegessé vált kétszemélyes, mozgáskorlátozottak számára is alkalmas kerékpárt adott az iskolának. Az ajándékot köszönettel vették, ám felajánlották a Down Alapítvány Kőbányai Gondozóháza betegeinek. Az alapítvány képviseletében jelenlévők azon nyomban ki is próbálták, mentek egy kört, bizonyítva, hogy jó helyre került a különleges közlekedési eszköz.

 

evnyito 403

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY