AD-blacklist1

2017
aug.
15

Talán a porcelánfestő is köztük van

Írta: Oszvald György

Koporc vizit 339leadA Janikovszky Éva Általános Iskolában működő nyári napközis tábor diákjai közül tizenöten vettek részt a Witeg-Kőporc Kft. porcelángyárba szervezett üzemlátogatáson augusztus 2-án.

 

 

 

A gyárlátogatást Bata Mihály, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) X. kerületi tagcsoportjának tiszteletbeli elnöke javasolta utódjának, Bellovics Péter, a BKIK kőbányai szervezete elnökének. Nem sokat kellett sem kérni, sem győzködni, az idén Kőbánya Kiváló Vállalkozása címmel kitüntetett gyár vezetősége szívesen fogadta a diákokat, sőt, Tímár Éva igazgató asszony (jobb oldali képen középen) személyében egy szakavatott idegenvezetőt is kaptak a gyerekek.

 

  Koporc vizit 248Miután a hátizsákokkat, egyéb táskákat lerakták a bemutató teremben, az igazgató asszony röviden elmondta, a gyár mely egységeit tekintik majd meg, hol mire kell figyelni. Elhangzott egy rövid cégismertető is, ebből idéznénk néhány gondolatot.

 

   ,,Cégünk elődje a Drasche gyár volt, melyet 1838-ban alapította meg Drasche Henrik. A termelés 1846-ban indult meg, 1908-ig tégla, tetőcserép és keramit útburkoló kockákat gyártottak, a fajansz- és porcelángyárat 1908-ban hozták létre. Mintegy 12 évig gyártották ezeket, majd újra az ipari termékek kerültek előtérbe, egészen 1936-ig; a Porcelángyárat ekkor indították újra. 1941-ben hadiüzemmé nyilvánították, 1944-ben bombatámadás érte, s a károkat csak 1945-re tudták elhárítani. 1946-ban államosították a gyárat, több változat után sokáig a Kőbányai Porcelángyár (Kőporc) nevet használták.

  Koporc vizit 0051991-ben ezeken az alapokon, a Kőporc szakembereivel és a német Witeg Labortechnik GmbH részvételével jött létre a mai Witeg-Kőporc Kft. A profilunk felét a laboratóriumi, gyógyszertári porcelán és üveg termékek gyártása adja, a másik fele pedig dísztárgyak, köztük a háztartási porcelánáruk előállítása és díszítése teszi ki. Nem csak kézzel festjük a darabokat, de a nyomdaüzemünkben készített beégethető matricákat is alkalmazzuk. A tervezőink neves művészek, nekik köszönhetően magas minőségűek mind az egyedi termékeink, mind a gyógynövényes és patikai dísztrágyaink."

 

   Az ismertető után éppen ezekbe az egységekbe mentek a fiatalok. Először azt nézték meg, hogyan szedi ki Imre bácsi az öntőformából az apró tégely fedőjét. Egy másik asztalnál lényegében ugyanezt a folyamatot mutatta meg Marika néni, de más termékkel.

 

   Koporc vizit 187A következő állomás a máz felvitelének bemutatása volt. Itt is Marika néni mutatta meg a mesterfogásokat. Egy nagyobb méretű, az öntés után a formából kivett és lesorjázott, már megszáradt korsót merített gyors mozdulatokkal a tartályba. Előtte azonban gondosan felkavarta a mázat tartalmazó folyadékot, hogy a máz teljesen egynemű legyen. Amikor kivette belőle a korsót, bizony gyorsan magába szívta az agyag a nedvességet, de ennek ellenére előfordult, hogy a megfogás helyén javítani kellett a felületet.

   A gyerekek megtudták, hogy ezután a kemencébe tették a darabokat, s a kiégetés után szép fehér bevonattá változott a folyékony máz. – Ezt az alapot lehet aztán tetszés szerint vagy festeni – mondta Éva néni.  

 

   Koporc vizit 212Érdekes helyszín volt a matricákat és a szitanyomáshoz szükséges szitákat előállító gép is. Éppen egy vázákra, tálakra felvihető nagyon szép, lilás árnyalatú virágcsokor-matricát nyomtak.

   Itt Éva néni elmondta, hogy a különféle színek pontos illeszkedése miatt nagy figyelem kell, hogy a megfelelő pozíciót jelző vonás mindig azonos helyre kerüljön, ne mozduljon el a szitát tartalmazó keret.

   S ha már a matricáról szó esett, megnézték a diákok azt is, hogyan helyezik fel ezeket egy kisebb méretű gyógyszertári üvegcsére.

 

   Koporc vizit 387A raktárban pedig meglepetésben volt részük. Éva néni arra kérte őket, az egyik állványról válasszanak egy kisebb, már előrajzolt tárgyat, mert a bemutató szobában ezt kifesthetik a speciális tollakkal, és hazavihetik. Otthon már csak annyi lesz a dolguk, hogy mikrohullámú sütőben ráégetik a porcelánra a festéket.

 

  A látogatás egy részén elkísérte a táborozókat Bellovics Péter is, és örömmel állapította meg, régen tapasztalt olyan figyelmet, fegyelmet, óvatosságot, mellyel a gyerekek érdeklődése párosult.

 

   A gyerekek nagy lenülettel láttak neki a színezésnek, egyesek meglepő kreativitással választották ki a legjobb színeket, ha kellett precízen javítottak.

 

   A végén mindenki elégedett volt, s örömmel mutatták meg kameránknak is az alkotásokat.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY