AD-blacklist1

2017
jún.
21

Dél-Erdélyi túra a hetedikesekkel

Írta: szerk

HATarad koszoru leadDél-Erdélyben, három napos túrán vettek részt a Fekete István Általános Iskola hetedikes tanulói május 11-13. között. Szerkesztőségünket Gera Zoltán igazgató tájékoztatta.

 

 

 

A „Határtalanul” pályázat keretében iskolánk 7. évfolyamos diákjai Dél-Erdélyben jártak.

  

HAT marosillye

  Koszorúzás Marosillyén

 

   A három napos kirándulás során tisztelegtünk az aradi vértanúk előtt, megtekintettük azt a világosi kastélyt, ahol Görgei Artúr az orosz csapatok előtt letette a fegyvert, majd ellátogattunk a nagy erdélyi fejedelem, Bethlen Gábor Szülőházához Marosillyére.

  

HAT vajdahunyad 2

  Vajdahunyad váránál

   

HAT devaadomany

  Adományok átadása a gyermekintézmény lakóinak és...

 

HAT csop adomany

  ...csoportkép az adományok átadása után

 

   Szállásunk a bukovinai székelyek lakta Csernakeresztúron volt. A bukovinai székelyek leszármazottai gondosan ápolják őseik szokását, hagyományait – ezt a helyi tájházban tekinthettük meg. Megcsodáltuk a gyönyörű és épen megmaradt Vajdahunyad várát is.

    Ígéretünkhöz híven nagy mennyiségű adományt vittünk a dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekintézmény lakói részére.

  

HAT kenyermezo

  Kenyérmező

 

   Harmadnap a történelmi csaták (Kenyérmező, Piski) színhelyeinek felkeresése és a Piski Arborétum természeti kincseinek felkutatása szerepelt programunkban.

  

HAT tokeslaszlo

  Tőkés László háza előtt

 

   Túránkat a lüktető nagyvárosban, Temesváron fejeztük be, ahol felkerestük azt a helyet, ahol Székely Dózsa Görgyöt kivégezték, majd az 1989-es romániai forradalom kiindulópontjaként jelzett református egyházközségi háznál tisztelegtünk Tőkés László és harcostársai előtt.

 

HAT dozsaemlekmu

  A túra végén Temesvárott, a Dózsa emlékmű előtt